Birmingham Üniversitesi’nde, bir doktora öğrencisi kütüphanede eski bir Kur’an-ı Kerim yazması buldu. Öğrenci yazmanın yazı tipinde farklılık görünce, üniversite yönetimi yazmanın bir parçasını Oxford Üniversitesi'ne radyokarbon testi için gönderdi.
EN AZ 1370 YILLIK OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI
Oxford Radyokarbon Hızlandırıcısı Birimi’nin yaptığı testlerde ortaya çıkan sonuca göre, yazma en az 1370 yıllık, yüzde 94 ihtimalle 568 ile 645 yıllarına ait. Hazreti Muhammed, 571 ile 632 yılları arasında yaşamıştı. Yazma iki parçadan oluşuyor ve Kur’an-ı Kerim’in 18 ve 20’nci sureleri olan Kehf ile Tâhâ surelerinden ayetler içeriyor. Yazma, keçi ya da koyun derisi üzerinde. Yazma, 1920’lerde Irak doğumlu teolog ve tarihçi Alphonse Mingana tarafından 1920’lerde toplanan ve 3 binden fazla parçadan oluşan koleksiyonun bir parçası ve erken dönem yazılı Arapça biçimlerinden Hicazi yazı şekliyle yazılmış.
KUR'AN-I KERİM YAZMASI SERGİLENEBİLİR
Birmingham Üniversitesi Hristiyanlık ve İslam bölümü profesörü David Thomas, oldukça hassas ve organik olan yazmanın sergilenebileceğini söyledi. Kur’an-ı Kerim, Hazreti Muhammed’in hayatı boyunca hiç kitap haline getirilmedi. Ayetler Hazreti Muhammed’in etrafındakiler tarafından ezberlendi ve kemik, taş, yaprak, parşömen ve benzeri cisimlerin üzerine yazıldı. Kur’an-ı Kerim ilk kez, ilk halife Hazreti Ebubekir döneminde toplanmış ve “nüsha” haline getirilmiş, üçüncü halife Hazreti Osman döneminde de çoğaltılıp Müslümanların yaşadığı yerlere gönderilmişti.