En Güzel Ramazan Tatlıları: Güllaç, Trileçe ve Şekerpare

Birbirinden nefis şerbetli ramazan tatlıları ve En güzel sütlü ramazan tatlılarını sizler için derledik. Haberimizde Güllaç, Trileçe ve Şekerpare nasıl yapılır bunları aktaracağız.

Ramazanın bir yanı empati kurmaktır; tok olmayanın halinden anlamaktır, biyolojik olarak vücudu dinlendirmektir. Fakat diğer yanı çok abartmadan milyonlarca evde gerçekleşen yemek festivalidir.

Ve bu festivalin en güzel konuğu da şerbetli ramazan tatlıları işle sütlü ramazan tatlılarıdır.

GÜLLAÇ TARİFİ

Malzemeler:
12 adet güllaç yaprağı
5 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı gül suyu
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
1 su bardağı file fındık
1 kase nar içi

Güllaç Nasıl yapılır?

Süt ve şekeri tencere kaynatın, ocaktan alırken gül suyunu ekleyin ve ılıması için kenara koyun. Güllaç yaparaklarını parçalar halinde kırın. Güllaç tatlısını yapacağınız tepsine kuru güllaç yapraklarını serpin. Hazırladığınız sütlü karışımdan azar azar ekleyerek, yaprakları ıslatın. Ardından cevizleri ve fındıkların serpin ve yine üzerini güllaç yaprakları ile kaplayın. Bu işlemi yapraklar bitene kadar tekrar edin. Güllaç yapraklarının sütü tam olarak çekmesi için hazırlık aşamasıu bittikten sonra 10 dakika buzdolabında beklemesi gerekir. Dinlenen ve sütünü çeken Güllaç tatlısını üzerine file fındık ve nane serperek ve dilimliyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...

GÜLLAÇ KAÇ KALORİ?

Bir dilim Güllaç bir dilim ekmeğin kalorisine eşittir. Şerbetli, unlu tatlılara göre oldukça hafiftir. 1 dilim güllaç yaklaşık 250 kaloridir. Güllaç tatlısının kalorisini düşürmek için yapımında kullanılan şeker miktarını düşük tutun. Kan şekerinizi dengelemek için üzerine tarçın serpebilirsiniz.

TRİLEÇE TARİFİ

TRİLEÇE NASIL YAPILIR?

Adını duyduğunuz zaman bile ağzınızın sulanacağı enfes bir lezzet olan trileçenin yapımı son günlerde merak ediliyor. Kökeni konusunda çeşitli tartışmaların olduğu bu lezzeti evlerinde yapmak isteyen vatandaşlar, pratik trileçe tarifini sorguluyor. Peki, trileçe nasıl yapılır? Trileçenin malzemeleri neler?

MALZEMELER

Keki İçin:

5 adet yumurta

10 yemek kaşığı şeker

1 su bardağı sıvı yağ

10 yemek kaşığı un

5 yemek kaşığı irmik

1 paket vanilya

1 paket kabarma tozu

Şerbeti İçin:

5 su bardağı soğuk süt

5 yemek kaşığı tozşeker

400 ml krema

2 yemek kaşığı süttozu

Kreması İçin:

5 yemek kaşığı tozşeker

1 yemek kaşığı margarin

1 paket krema

YAPILIŞI

İlk olarak yumurtaların sarı ve beyazlarını ayırın. Yumurta beyazlarını derin bir karıştırma kabına alın. Toz şeker ilave ettikten sonra mikserle krema halini alana kadar karıştırın. Sonrasında yumurta sarılarını da katıp, mikser yardımıyla karıştırma işlemine devam edin.

Karışıma yağı yavaşça ekleyip çırpmaya devam edin, içine un, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı koyup artık çırpmak yerine dikkatlice içindeki havayı kaçırmadan karıştırın. Tamamen karıştığında fırın tepsinize dökün ve 170 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık olarak 40-45 dakika pişirin.

Yukarıdaki belirttiğimiz tüm şerbet malzemelerinizi bir kâseye koyun ve süt köpürünceye kadar çırpın ve dolaba koyun. Karamel için şekeri yapışmaz tavaya koyup karamalize oluncaya kadar orta ateşte hiç karıştırmadan pişirin.  Renk karamele dönüp henüz şeker yanmamışken, ateşi kapatın ve tereyağı ile kremayı hızlıca içine ilave edin ve karıştırın. Keki keskin bir bıçak yardımıyla kare dilimlere ayırın. Ilıklaşan şerbetini tatlının üzerine gezdirin. Şerbetini çeken tatlıyı arzuya göre soğuttuktan sonra servis edin. Afiyet olsun...

PÜF NOKTASI

Keke şerbetini yavaş yavaş ilave edin ve çekmesini bekleyin. Şerbetini verdikten sonra buzdolabında bir süre dinlendirmeniz daha iyi bir lezzet elde etmenizi sağlar.

Türk mutfağının vazgeçilmez şerbetli tatlılarından biri olan şekerpare hem irmikli hem de irmiksiz yapılabilir. Üzerinde yer alan minik fındıklar ile cezbeden şekerpare tarifi ve kalorisi haberimizde. İşte ağızda dağılan şekerpare…

ŞEKERPARE TARİFİ

İRMİKLİ ŞEKERPARE

Malzemeler;

250 gr oda sıcaklığında margarin
2 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı irmik
Yarım su bardağı pudra şekeri
Aldığı kadar un

Şerbeti için;

4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
Yarım limonun suyu

Üzeri İçin: 1 adet yumurta sarısı

İrmikli Şekerpare nasıl yapılır?

Şerbeti için; toz şeker ve suyu tencerede orta ateşte kaynatıp, limon suyunu ilave edip 3-4 dakika daha kaynatıp, soğumaya bırakım. Derin bir kaba margarin, vanilya, yumurtalar, irmik ve pudra şekerini ilave edip karıştırın, elde ettiğiniz karışıma azar azar unu ve kabartma tozunu ilave edip yumuşak bir hamur oluşturun. Hamurdan küçük parçalar koparıp avucumuzla oval olarak yuvarlayın, yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Üstlerine yumurta sarısını sürüp çatalla şekerparelerin üstlerini çizin. Önceden ısıtılmış 170° fırında üstü hafif kızarana kadar pişirin. Üzerine soğuk şerbeti gezdirin.
sekerpare-tarifi-shutter

İRMİKSİZ ŞEKERPARE TARİFİ

Hamuru için;

125 gram oda ısısında yumuşamış margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
4 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yumurta
1 çay kaşığı karbonat
3,5 buçuk su bardağı un

Üzeri için;

1 yumurtanın sarısı.

Şerbeti için;

4 su bardağı su,
3 su bardağı toz şeker,
Çeyrek limon suyu

Şekerpare nasıl yapılır

Öncelikle tatlının şerbetini hazırlamak için toz şeker ve suyu tencereye alın. Ocağın üzerinde kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 15 dakika kadar kaynatın. Kaynayan su-şeker karışımına limon suyu ilave edin ve 1-2 dakika daha kaynatılıp ocaktan alın.Hazırlanan şerbeti oda ısısında soğumaya bırakın. Hamuru hazırlamak için gerekli olan karbonat ve un haricindeki malzemeler, derin bir kap içerisinde karıştırın. Elde edilen karışıma karbonat ile 3,5 su bardağı unu ilave edin. Ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Elde edilen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın oval veya yuvarlak şekiller verin. İrmiksiz şekerpare hamurunu tepsiye dizmeden önce tepsinizi yağlayın. Üzerilerine fırça yardımı ile yumurta sarısı sürülür ve çatalın tersi ile çizik atın.Önceden ısıtılmış 180° fırında altı üstü kızarana kadar pişirin. Fırından alınan tatlılar 5 dakika dinlendikten sonra hazırladığını şerbeti dökün. İrmiksiz şekerpare şerbetini çekip soğuduktan sonra, servis tabağına alın. Fındık, fıstık veya Hindistan ceviziyle süsleyin.

ŞEKERPARE KAÇ KALORİ?

100 gram şekerpare 290 kaloridir.

Hayat ve Yaşam Haberleri