Nedir bu Endüstri 4.0 ya da Dördüncü Sanayi Devrimi. İsterseniz dünyada bundan önce yaşanmış sanayi devrimleri ve bu devrimlerin yansımalarıyla başlayalım konuya. Son 300 yıllık zaman dilimi içerisinde 1. Sanayi Devrimi buhar makinesinin icadı, demir yolları inşasıyla başlamış ve mekanik üretimin başlangıcı olmuştur. 2.Sanayi Devrimi elektriğin ve montaj hatlarının katkısıyla seri üretime geçilmesine öncülük etmiştir. 3. Sanayi Devrimi ya da diğer adıyla Dijital Devrimbilgisayar ve internet kavramlarının oluşmasıyla birlikte hayat bulmuştur.
4.Sanayi Devrimi Dijital Devrimin üzerinde inşa oluyor,Dijital devrimin genişlik ve derinliğini kullanırken bu süreç diğer sanayi devrimlerine oranla daha hızlı bir yükselme eğiliminde bu derinlik ve hız haliyle beraberinde sistem üzerinde ( toplum, sektörler, şirketler ve hatta ülkeleri ) topluca kapsayan bir yapı sergiliyor.
4.Sanayi Devriminin hayatımıza olan yansımaları çokça telaffuz edilir durumda artık. Yazılı ve görsel medyada sıkça duymaya başladığımız Bulut Bilişim kavramı geçmişe nazaran çok daha büyük veri kümelerini internet ortamında depolayabilmeyi ve internet bağlantısı bulunan her yerden bu verilere erişimi mümkün kılan donanımları ve bu donanımların kullanımlarını sağlayan yazılımları ifade eder.Nesnelerin İnterneti ( IoT – İnternet of Things ) kavramı da Endustri4.0 ile hayat bulan kavramlardan biridir. Bu kavram hayatımızın her alanında bizlerle birlikte olan cihazların etkileşimi ve üretimin her kademesinde çok daha etkin bir rol almaları olarak özetlenebilir. İnternet dediğimizde birçoğunuzun aklına ilk etapta telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar gelebilir ancak Nesnelerin İnterneti kavramı bunların dışında hayatımızın her alanında kullanılan makineleri de kapsar. Evinizde kullandığınız cihazlardan, hafif ve ağır sanayi alanında kullanılan tüm cihazlar bu devrim süreci içerisinde etkileşim halinde olabilecek ve seri üretim kavramının şu anki halinden çok daha ileri boyutlara taşınabildiği bir süreci beraberinde getirecekler. Yapay Zeka kavramı çok uzak bir zaman dilimi olmayan geçmişte bilim kurgu filmlerinde zikredilirken günümüzde artık faydalı ya da zararlı olabileceği kavramları üzerinde tartışılan bir gerçekliğe dönüşmüştür.Yapay Zeka dediğimiz şey cihazların geliştirilen yazılımlarla entegrasyonu sağlanarak insanlar gibi karar verme süreçleri içerisinde de daha etkili sonuçlar alabilmeyi hedefleyen bir teknolojidir. Düşünen, muhakeme eden ve karar veren cihazlar. Bu devrim açıkçası akıllı cihazlar kavramını hayatımıza çoktan soktu bile. Akıllı telefonlar, akıllı evler, akıllı arabalar, akıllı fabrikalar ve dahası. Nano teknoloji, 3 Boyutlu yazıcılar da Endüstri Devriminin bir ayağı olarak gelişmeye ve büyümeye devam etmekteler. Çin Nano Teknolojinin yeni yeni zikredilmeye başladığı yıllarda 1 Milyon kişinin bu teknolojinin geliştirilmesi noktasında istihdam edildiğini duyurmuştu. Bu örneği şu nedenle veriyorum mevcut gelişmelerin zamanında takip edilmesi ve sürece dahil olarak öncü toplum haline gelinmesi ortaya çıkacak yeni ürünlerin, teknolojilerin üretilmesi sonucunda ekonomik anlamda da ciddi sıçramaların olması anlamına geleceğini söylemek yanlış bir ifade olmayacaktır.
4. Sanayi Devrimi olan Endüstri 4.0 bu kadar hızla gelişmeye ve ilerlemeye devam ederken Türkiye olarak biz bu sürecin neresindeyiz. Bundan önceki 3 Sanayi Devriminin öncülerinden olamadık ve süreci hep geriden takip ettik. Haliyle üreten değil ciddi anlamda tüketen bir toplum haline geldik. Ancak son yıllarda rayda giden tren değil treni çeken lokomotiflerden olmak için gösterilen gayretin meyvelerini vermeye başladığını, duymaya ve görmeye başladık.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Faruk Özlü’nün yaptığı açıklama ülkemizin Endüstri Devrimi konusunu ne kadar önemsediğinin sözlü olarak ta ifadesi olmuştur. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Faruk Özlü “Sanayi 4.0 sürecinin, her yönüyle kavramak durumundayız. Bilişim Devrimi ile şekillenen dünya bilim ve teknoloji omurgası üzerinde yükselmekte, Bilişim Devrimini ve Teknoloji çağını ıskalama şansımız yok. Buradan yola çıktık ve Dijital Dönüşüm Platformu ile Türkiye’nin dijital dönüşüm yol haritasını belirledik. Türkiye’nin teknoloji üretmekten başka çaresi yoktur.” sözleriyle son yıllarda yaşanan sıçramaların çok daha büyük sıçramalar haline geleceğinin müjdesinin verir nitelikte aslında. Bu noktada sanayimizi temsil eden ve kurumlar ile el ele vererek ülkeminiz bu devrimi ıskalamayacağını ve hedefi tam ortadan vuracağını ümit ediyor ve inanıyoruz.
Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.
mahir.dogan@dogandesign.net