Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TRT'de katıldığı seçim özel yayın programıda, yeni Türkiye ve yeni yönetim sistemini açıklıyor
YENİ YÖNETİM MODELİ
Erdoğan yeni sistemde sonuç odaklı hareket edileceğini açıklarken, bürokraside kademelerin azaltılacağını ifade etti. Yetki karmaşasının önüne geçildiğini belirten Erdoğan, verim odaklı çalışılacağını vurguladı. ABD, Rusya, Yarı Başkanlıkta Fransa gibi ülkeleri inceledikleirni belirten Erdoğan, ''Ecdadımız da bunu yüzyıllarca pratikte uyguladı.'' dedi.
Erdoğan, ''Yeni modeli masaya yatırırken sorunlarımızı da dikkate aldık ve kendimize özgü bir sonuç ortaya çıktı. Buna illa ABD modeli, Rusya modeli demek zorunda değiliz. Türkiye modelini ortaya koyduk. Bu bizim 2023, 2053 misyonlarımıza katkı sağlayacak bir sistem'' ifadelerini kullandı. Erdoğan, ''Yeni yönetim pratik ve sonuç odaklı hareket etmeye olanak sağlıyor '' vurgusunda bulundu.
Yeni modelin yatırım ve yatırımcıların önünü daha da açtığını göreceğiz. Yatırımcı dostu bir ülke olacağız.
-Bakanlık sayısı 16’ya iniyor, 9 kurul ve 4 ofis oluşturulacak.
-Avrupa Birliği Bakanlığı’nı Dışişleri Bakanlığı’na bağlayacağız.
-Birleşen bakanlıkların tasfiyesi söz konusu değil. Oligarşik yapıyı tasfiye etme noktasında adım atmış olacağız.
-Ekonomi yönetimi sadeleşecek.
-Oluşturulacak 9 kurul istişare mekanizmalarını kurumsal hale getirecek.
-Oluşturulacak kurullar dünyayı yakından takip ederek politika önerilerini bize sunacak.
İşte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemin'deki bakanlıklar:
Adalet Bakanlığı
İçişleri Bakanlığı
Milli Savunma Bakanlığı
Milli Eğitim Bakanlığı
Sağlık Bakanlığı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
Kültür ve Turizm Bakanlığı
Gençlik ve Spor Bakanlığı
Hazine ve Maliye Bakanlığı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
Dışişleri Bakanlığı
Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı
Tarım ve Orman Bakanlığı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Ticaret Bakanlığı
"Dünyadaki yönetim modellerini inceledik"
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin patentinin kendisine ait olduğunu, bundan dolayı da çok eleştiri aldığını ifade eden Erdoğan, "Adeta 'bir anonim şirket gibi devleti yönetme kabiliyeti' demişimdir. Bundan niye çekiniyoruz? Devleti yönetelim ki hızla mesafe alalım." dedi.
Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi üzerinde çalışırken, çok detay çalışmaları, çok geniş bir kadro ile yaptıklarını anlatarak, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu çalışmada hem kendi tarihimizdeki hem de dünyadaki yönetim modellerini inceledik. Ecdadımız bu tip yönetim pratiklerini uygulayarak, yüzyıllar boyunca milletimize hizmet etmiştir. Yeni yönetim modelinde yalın, makamların azaldığı, yeniliklere hızlı adapte olan, insan kaynağının gelişmesine imkan sağlayan, yetki ve sorumluluk alanları net, dijital dönüşümü gerçekleştiren, karar alma süreçleri hızlı, küresel rekabet gücü yüksek, ortak aklı kurumsallaştıran bir yapı var. Günümüzde bu uygulamayı yapan ülkeler yok mu? Var. Amerika, Rusya başta olmak üzere başkanlık sistemiyle yönetilen bir çok ülke var. Hepsi bu yönetim yapısını getirirken neyi amaçlamış, hangi sorunu çözmüş, bunları detaylı inceledik."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni modeli oluştururken sorunları masaya yatırdıklarını belirterek, "Bizim sorunlarımız, diğer ülkelerle farklılık gösteriyor. Dolayısıyla ortaya koyduğumuz modelin de kendimize özgü olması gerekir dedim. İşte 'biz bu modele Türkiye modeli diyoruz' dedim, çok eleştiri aldım. Varsın alayım. Ama bunun bir markası olması lazım. Bu marka da Türkiye modeli. Bu sistem bizim 2023 hedeflerimize, 2053 ve 2071 vizyonlarına da katkı sağlayacak kendimize özgü bir sistemdir. Patenti bize ait. Bununla böyle yürüyeceğiz." diye konuştu.
"Bu yönetim biçimiyle ne değişecek?" sorusu üzerine Erdoğan, yeni yönetim modelinde yürütmenin çok daha hızlı, pratik ve sonuç odaklı hareket etmeye imkan sağladığını belirtti.
Bunun için bakanlıkların sayısını azaltmak, işlevselliğini arttırmak ve verimliliğini arttırmak için bazı birleşmeler gerçekleştirdiklerini anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Örneğin başbakan olduğum zaman 37 bakanlık sayısı vardı. Bu sayıyı 26'ya indirdik. Şimdi ise bunu 16'ya indiriyoruz. Adalet Bakanlığı,İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Ekonomi noktasında 6 bakanlık var. Orada çok önemli bir adım atarak bunu da Ticaret Bakanlığı'na dönüştürüyoruz. Üç bakanlığı bir araya getirmiş oluyoruz. Ekonomi yönetimi böylece sadeleşmiş oluyor. 6 olan ilgili bakanlık sayısını 3'e indiriyoruz. Burada ekonomi yönetimi üretim, finans ve ticaret sac ayaklarına oturtuluyor. Yatırım ofisiyle büyük yatırımlar desteklenerek Türkiye cazibe merkezi haline getiriliyor. Finans ofisiyle, İstanbul Dünya Finans Merkezi projesi yürütülüyor."