Erdoğan: Libya'da sükunet sağlanmazsa kaos Akdeniz'i etkileyecektir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,"Son 9 yıldır Suriye'de devam eden çatışmalardan sadece bizim gibi komşu ülkeler değil başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa etkilenmiştir. Şayet bir an önce sükûnet sağlanmazsa Libya'daki kaos ortamı tüm Akdeniz havzasını etkileyecektir." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türk Alman Üniversitesinin yeni eğitim ve sosyal tesis binalarının resmi açılışına konuştu.

Angela Merkel'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Türkiye'nin mülteciler için eğitim çok önemli. Daha iyi bir gelecek için umut veriyor. Ülkelerine döndüklerinde bu ülkenin yeniden inşasına katkıda bulunabilirler. Türkiye bu konuda da Avrupa'nın ve Almanya'nın desteğiyle önemli çabalar sarf ediyor. Hobbes Suriye programı veya Alman Akademik Değişim İnisiyatifi de destek veriyor. Bilim ve eğitim insanların yaratıcılığını ve özgürlüğünü teşvik eder. Einstein'in dediği gibi merak aslında çok kırılgan bir bitkidir özellikle de özgürlüğe ihtiyacı vardır. Bilim ne kadar özgürse, bilimde elde edilen sonuçlar da o kadar zengindir. Yeni eleştirel bir söyleme ihtiyacı var bilimin ki toplumsal ilerlemeyi sürdürsün. Bilimsel çalışmanın kısıtlı özgürlüklerde ne kadar olduğunu ben bizzat yaşadım. Yeni kazandığımız özgürlükle daha önce sadece hayallerimizde gördüğümüz sonuçlara ulaştık.

TÜRK ALMAN ÜNİVERSİTESİ ÜLKELER ARASI İÇİN BÜYÜK BİR ŞANS

Türk Alman Üniversitesi 2013 yılında eğitim faaliyetlerine başladı. Bugün çok etkileyici bir kampüs açılışı gerçekleştirdik. Burada gelecekte 5 bin öğrencinin eğitim görmesi planlanıyor. Türkiye ve Almanya arasındaki işbirliğinin örneği. Bu kampüs öğrencilerin dünyaya açık olmalarını simgeliyor. Üniversitenin yönetimi Türk ve Alman sistemlerinin güçlü yönlerini barındırıyor. Sayın Rektör Akkanat'a teşekkür ediyorum. Türk Alman Üniversitesi ülkelerimiz arasındaki ilişki için büyük bir şans. Bu üniversite aynı zamanda ilişkimizi gelecekte daha da güçlendirecek ve buradan mezun olan öğrencilerin bilimde, ekonomide ve bürokraside sorumluluk taşıyan öğrenciler olacak."

Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Türk-Alman Üniversitesi ülkelerimiz arasında bilim, kültür ve teknoloji iş birliğini geliştirmek amacıyla 10 Nisan 20010 tarihinde kurduğumuz bir devlet üniversitesidir. Kısa süre içine akademik iş birliğimizin lokomotiflerinden biri haline gelmiştir. 5 fakülte 1 enstitü ile ülkemizin saygın eğitim kurumlarından bir olmak üzere ilerliyor. 2019 yılında öğrenci sayısı 2 bin 385'e ulaştı. 

"TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTESİNE HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

İnşallah bizler de diğer devlet üniversitesi olduğu gibi Türk-Alman Üniversitesi'ne de her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Öğrencilerimizin barınma ihtiyaçlarını karşılamak için süratle gerekli adımları atacağız. Siyasi hayatından önce Sayın Şansölye'nin bir bilim insanı olduğunu biliyoruz. Üniversite inşasını üstlenen TOKİ'ye de ayrıca şükranlarımı sunuyorum.

"ÜLKEMİZİN GELECEK YÜZYILINA YATIRIM YAPIYORUZ"

Türkiye yüksek öğrenim alanında son yıllarda büyük başarılara imza atmıştır. Üniversite sayımızı 207'ye, eğitim elemanımızın 170 bine öğrenci sayımızın 8 milyona yükselmiş olması bu başarının en bariz ifadesidir. Bir yıl sonrasını düşünüyorsan tohum ek, 10 yıl sonrası için ağaç dik, 100 yıl sonrayı düşünüyorsan insan yetiştir. Bu anlayışla ülkemizin gelecek yüzyılına yatırım yapıyoruz. "

"DEAŞ'IN PALAZLANMASINI İSTEMİYORSAK ÇÖZÜM SÜRECİNİ HIZLANDIRMAMIZ GEREKİYOR"

İnsanlık olarak terörden İslam düşmanlığına kültürel ırkçılığından yabancı karşıtlığına kadar pek çok sorunla uğraşıyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun kimsenin bu sorunlara ilgisiz kalması söz konusu olamaz. Son 9 yıldır Suriye'de devam eden çatışmalardan sadece bizim gibi komşu ülkeler değil başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa etkilenmiştir. Şayet bir an önce sükûnet sağlanmazsa Libya'daki kaos ortamı tüm Akdeniz havzasını etkileyecektir. DEAŞ ve El Kaide örgütleriyle lejyonerlerin bu ülkede tekrar palazlanmasını istemiyorsak çözüm sürecini hızlandırmamız gerekiyor."

"HAFTER DESTEKÇİLERİ ÜZERİNDE BASKI KURULMASI ARZ EDİYOR"

2400'den fazla kişinin ölümüne 7 bin 500'den fazlasının yaralanmasına sebep olan, 300 binin üzerinde Libyalıyı yerlerinden eden bu krizi sonlandırmak en büyük hedefimizdir. Bu doğrultuda dostumuz ve müttefikimiz Almanya ile güç iş birliği içerisinde çalışıyoruz. Sayın Putin ile beraber yaptığımız ateşkes çağrısı 19 Ocak'ta düzenlenen  Berlin Konferansı'nın önünü açmıştır. Sayın Merkel nezdinde tüm Alman makamlarına ev sahiplikleri için de teşekkür ediyorum. 55 maddeden oluşan barış planı Libya'da siyasi istikrarın yeniden tesisi yönünde önemli bir adım olmuştur Ancak bu planın başarısı alınan kararların sahada uygulamaya geçirilmesine bağlıdır. Bu konuda özellikle darbeci Hafter ve destekçileri üzerinde baskı kurulması önem arz ediyor. Dünden itibaren Trablus'taki sivil yerleşim yerlerine yönelik saldırıların artması MİTİKA Havalimanı'nın hedef alınması kimin barıştan kimin barıştan kimin de kan ve gözyaşının sürmesinden yana olduğunu göstermiştir. Son birkaç haftada yaşadıklarımız Libya için bir turnusol olmuştur. Bu gerçekler ışığında uluslararası toplumun Suriye'de düştüğü özellikle hataya Libya'da düşmemesini temenni ediyoruz. Libya ile beş asırlık tarihi, beşeri ve kültürel ilişkileri olan bir ülke olarak duruşumuz nettir. "

YOĞUN KATILIM

Programa Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, YÖK Başkanı Yekta Saraç ve Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın da katıldı.

Gündem Haberleri