14.cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni kabinesi herkes tarafından merakla araştırılıyor. 27.dönem milletvekilliği seçimlerinde mecliste 295 isimle yer alacak olan AK Parti'de 145 yeni isim bulunuyor. Ancak yeni kabinede hangi isimlerin yer alıp, hangi isimlerin yer almayacağı merakla araştırılıyor. Yeni sistemle 600 milletvekili olan TBMM'de bazı değişiklerin olacağının sinyali şimdiden veriliyor. Yeni kabinesini kuracak ve AK Parti'de büyük bir değişime imza atacak olan Erdoğan "Türkiye Cumhuriyeti'ni şirket gibi yöneteceğiz" diyerek bazı iş adamlarının da kabinede yer alması ihtimaline ve yeni bakanlıklarda yer alacak isimlere dair ipuçları vermişti. Erdoğan'ın yeni kabinesinde hangi isimler yer alacak? Yeni kabine ne zaman açıklanacak ve muhtemel olarak hangi isimler konuşuluyor. İşte yeni kabine ve meclise dair merak edilenler...
TBMM'NİN YENİ BAŞKANI KİM OLACAK? MECLİS BAŞKANI SEÇİMLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?
Seçimlerden sonra bir başka sınav da Meclis Başkanlığı seçiminde verilecek. Bir anlamda ‘cumhur ittifakı’ test edilecek. Teamül birinci çıkan partiden Meclis başkanı seçilmesi yönünde. Meclis Başkanlığı için Başbakan Binali Yıldırım’ın ismi konuşuluyordu. Ancak seçimden çıkan tablo nedeniyle gözler MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’de olacak. Çünkü milletvekili dağılımı MHP’yi kilit konumuna getirdi. O nedenle her adımda Bahçeli’nin onayını önemli kılıyor.
Verilen bilgiye göre, bölgelerinde mazbatalarını alan milletvekilleri, TBMM’de kurulan standa gelerek kayıt yaptıracaklar ve parmak izi verecekler. Bu işlemin ardından milletvekillerinin yemini 8 Temmuz’da Genel Kurul’da yapılacak. 13 Temmuz’da Meclis Başkanlığı için başvurular alınacak. 18-19 Temmuz’da da Meclis başkanı seçimi yapılacak.
CUMHURBAŞKANINA BAĞLI 9 KURUL
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeniden beş yıllığına Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesinin ardından yeni hükümet sistemi de hayata geçecek. Yeni sisteme göre Bakanlar Kurulu 16 isimden oluşacak. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı’na bağlı 9 kurul yer alacak. Bu kurullar ‘Yerel Yönetim Politikaları, Sosyal Politikalar, Sağlık ve Gıda Politikaları, Kültür ve Sanat Politikaları, Hukuk Politikaları, Güvenlik ve Dış Politikalar, Ekonomi Politikaları, Eğitim ve Öğretim Politikaları, Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları’ olacak. Tüm bakanlıkları ilgilendiren konularda faaliyet yürütecek ve Cumhurbaşkanı’na bağlı ‘Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yatırım Ofisi’ kurulacak.
ERDOĞAN 9 TEMMUZ'DA GÖREVE BAŞLAYACAK
AK Parti’nin Meclis’te tek başına çoğunluğu sağlayamaması, ancak Cumhur İttifakı’nın çoğunluğu sağlamasının ardından yeni kabine de buna göre şekillenecek. Erdoğan, YSK tarafından 5 Temmuz’da kesin sonuçları açıklamasının ardından Meclis’te milletvekillerinin 8 Temmuz’da yemin etmesi bekleniyor. Erdoğan’ın da bu törenden hemen sonra 9 Temmuz’da yemin ederek “resmen” görevine başlaması tasarlanıyor. Bu süreç içinde hükümet yetki kararnameleri ile yeni sistemin alt yapısını hazırlayacak.
İSTİFA BEKLENTİSİ
Kabineye istifa edip girmesi beklenen isimler arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül gösteriliyor. Milletvekili adayı olmayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AB Bakanı Ömer Çelik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Maliye Bakanı Naci Ağbal gibi isimlerden Şimşek, Ağbal ve Çelik’in de kabinede yer alabilecekleri konuşuluyor.
Yeni sistemde tüm bakanlıkları ilgilendiren konularda faaliyet yürütecek olan doğrudan cumhurbaşkanına bağlı dört ofis de kurulacak. “Finans Ofisi”, “İnsan Kaynakları Ofisi”, “Dijital Dönüşüm Ofisi” ve “Yatırım Ofisi” adlarını taşıyacak bu birimler, Erdoğan’ın en yakınındaki birimler olacak.
AK PARTİ'DE SEÇİLEN MİLLETVEKİLLERİNİN İSİMLERİ
Bu isimler arasında Antalya milletvekilleri Mustafa Köse, İbrahim Aydın, Bingöl Milletvekili Fevzi Berdibek, Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Gaziantep Milletvekilleri Derya Bakbak, Ali Şahin, Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Isparta Milletvekili Recep Özel, Konya Milletvekilleri Orhan Erdem, Gülay Samancı, Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, Bitlis Milletvekilleri Vahit Kiler, Cemal Taşar, İstanbul Milletvekilleri Canan Kalsın, Serap Yaşar, Alev Dedegil, Serkan Bayram, Hasan Turan, Erkan Kandemir, Kars Milletvekili Yunus Kılıç, Kütahya Milletvekili İshak Gazel, Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, Siirt Milletvekili Osman Ören, Tokat Milletvekili Özlem Zengin, Uşak Milletvekili İsmail Güneş, Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, Bayburt Milletvekili Fetani Battal, Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Karabük Milletvekili Cumhur Ünal, Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal ve Düzce Milletvekili Fahri Çakır yer alıyor.
YENİ MİLLETVEKİLLERİ ARASINDA ÜNLÜ İSİMLER VAR
AK Parti'nin yeni milletvekilleri arasında milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, eski milli futbolcu Alpay Özalan, AK Parti MKYK'nin en genç üyesi Rümeysa Kadak, eski Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın oğlu Ahmet Mücahit Arınç ve eski bakanlardan Mehmet Ağar'ın oğlu Zülfü Tolga Ağar ile Kadem Başkanı Emine Sare Aydın Yılmaz da bulunuyor.
İlk kez milletvekili seçilen isimler ve illeri şu şekilde:
Türkiye'nin ilk başörtülü bakan yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek de Sakarya'dan milletvekili seçildi.
AK Parti listelerinden ilk kez milletvekili seçilen isimler ve illeri şu şekilde:
- Adana: Ahmet Zenbilci, Abdullah Doğru
- Adıyaman: Muhammed Fatih Toprak, Yakup Taş
- Afyonkarahisar: İbrahim Yurdunuseven
- Ağrı: Ekrem Çelebi
- Amasya: Mustafa Levent Karahocagil, Hasan Çilez
- Ankara: Orhan Yegin, Arife Polat Düzgün, Zeynep Yıldız, Asuman
- Erdoğan, Nevzat Ceylan, Barış Aydın, Hacı Turan
- Antalya: Kemal Çelik
- Artvin: Ertunç Erkan Balta
- Aydın: Bekir Kuvvet Erim, Metin Yavuz
- Balıkesir: Adil Çelik, Belgin Uygur, Yavuz Subaşı, Mustafa Canbey,
- Pakize Mutlu Aydemir
- Bilecik: Selim Yağcı
- Bolu: Arzu Aydın
- Burdur: Yasin Uğur
- Bursa: Mustafa Esgin, Refik Özen, Ahmet Kılıç, Vildan Yılmaz Gürel,
- Zafer Işık, Atilla Ödünç
- Çanakkale: Jülide İskenderoğlu
- Çankırı: Salim Çivitcioğlu
- Çorum: Oğuzhan Kaya, Erol Kavuncu
- Denizli: Ahmet Yıldız, Nilgün Ök
- Edirne: Fatma Aksal
- Elazığ: Sermin Balık
- Erzincan: Süleyman Karaman, Burhan Çakır
- Gaziantep: Müslüm Yüksel, Mehmet Sait Kirazoğlu
- Giresun: Kadir Aydın
- Hakkari: Husret Dinç
- Hatay: Abdulkadir Özel, Hüseyin Şanverdi, Sabahat Özgürsoy Çelik
- Isparta: Mehmet Uğur Gökgöz
- Mersin: Zeynep Gül Yılmaz
- İstanbul: Müşerref Pervin Tuba Durgut, Eyüp Özsoy, Fatih Süleyman
- Denizolgun, Abdullah Güler, Mustafa Demir, İffet Polat, Nevzat Şatıroğlu, Zafer
- Sırakaya, Şamil Ayrım
- İzmir: Cemal Bekle, Necip Nasır, Yaşar Kırkpınar
- Kırşehir: Mustafa Kendirli
- Kocaeli: Emine Zeybek
- Konya: Tahir Akyürek, Selman Özboyacı
- Kütahya: Ceyda Çetin Erenler
- Malatya: Ahmet Çakır, Hakan Kahtalı
- Manisa: Semra Kaplan Kıvırcık, Mehmet Ali Özkan
- Kahramanmaraş: Ahmet Özdemir, Mehmet Cihat Sezal, Habibe Öçal
- Mardin: Şeyhmus Dinçel, Cengiz Demirkaya
- Muğla: Mehmet Yavuz Demir, Yelda Erol Gökcan
- Muş: Abdulselam Er
- Nevşehir: Yücel Menekşe
- Niğde: Yavuz Ergun, Selim Gültekin
- Ordu: Şenel Yediyıldız
- Rize: Muhammed Avcı
- Sivas: Semiha Ekinci
- Tekirdağ: Çiğdem Koncagül
- Tokat: Mustafa Arslan
- Trabzon: Bahar Ayvazoğlu
- Şanlıurfa: Zemzem Gülender Açanal, Halil Özşavlı, Ahmet Akay
- Van: Osman Nuri Gülaçar, İrfan Kartal, Abdulahat Arvas
- Zonguldak: Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar
- Karaman: Selman Oğuzhan Eser
- Batman: Ziver Özdemir
- Şırnak: Rizgin Birlik
- Yalova: Ahmet Büyükgümüş, Meliha Akyol
- Karabük: Niyazi Güneş