Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 8160.32
Meslek Adı : Erişte İmal İşçisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Tesis Ve Makine Operatörleri Ve Montajcılar
M. Alt Ana Grubu : Sabit Tesis Ve Makine Operatörleri
M. Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
M. Birim Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Buğday ununu çeşitli işlemlerden geçirerek şeritler halinde kesip kurutarak erişte yapan kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Erişte İmal İşçisi; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Erişte yapımında kullanılacak malzemeyi(un, yağ,tuz,yumurta) temin etmek,
Unu kazanlarda su ile karıştırmak, yeterli miktarda malzeme katıp yoğurarak erişte hamuru hazırlamak,
Elde edilen hamuru erişte yufkasına uygun kalın bir yufka şeklinde açarak bu yufkaları üst üste dizmek,
Üst üste dizilen yufkaları şeritler halinde bıçakla kesmek,
Kesilen yufkaları kapalı bir alanda uygun kıvamda kurutmak,
Kuruyan ince hamurları ağaç çubuklara dizerek yanan tandır veya ocak üzerine sarkıtarak kısa bir süre kızartmak.
Pişmiş erişteleri ambalajlayarak satışa hazır hale getirmek, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Erişte İmal İşçisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Isıtıcı ve Pişirici Cihazlar Üretim Operatörü mesleği için “8121.80” kod olarak kullanılır iken Endüstri Ürünleri Tasarımcısı mesleği için “2163.02” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;