Erken seçim nedir? 2018 Erken seçim olucak mı?

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bugün ki grup toplatısında ki erken seçim açıklamsı gündeme bomba gibi düştü. Açıklamayı izleyen vatandaşlar erken seçim nedir? Erken seçim olacak mı? Genel ve yerel Seçimler ne zaman diye merak

Erken seçim nedir? Erken seçim kararı nasıl alınır?

Erken seçim, Meclis kararı ile alınmaktadır. Hükümetin kurulması veya herhangi bir değişiklik için Anayasa'da öngörülen 4 yıllık seçim dönemi dolmadan yapılan seçimdir. Erken seçim kararı alınması, iktidara tek başına gelecek milletvekili sayısını çıkaramayan partilerin uzlaşamayarak, koalisyon kuramaması durumuna bağlıdır. Uzlaşamayan partiler hükümet kuramadığından, erken seçim kararı alınır.

ÇOĞUNLUK SAĞLANAMAZSA ÇAĞRI DÜŞER

Birleşim yeterli çoğunlukla açılabildiği takdirde, Başkan, ilk önce çağrı yazısını okutur ve bu toplantıyı gerektiren konu görüşülür. Konu üzerinde gerekli işlemler tamamlanınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmalarına devama karar vermediği takdirde, tatile veya ara vermeye devam olunur. Yeterli çoğunluk sağlanamazsa çağrı düşer." Bu durumda, TBMM'nin olağanüstü toplantıya çağrılabilmesi için 110 milletvekilinin imzası gerekiyor. TBMM'de 127 milletvekili bulunan MHP, diğer partilerin desteği olmadan, gerekli imza sayısına rahatça ulaşabiliyor. MHP Grubu'nun 110 imzayı tamamlayarak Meclis'i toplantıya çağırması halinde, Genel Kurul'un toplanabilmesi için, İçtüzük uyarınca yeterli çoğunluk aranacak. TBMM Genel Kurulu, milletvekili sayısının beşte üçünü oluşturan 184 milletvekilinin katılımıyla toplanabiliyor.

DEVLET BAHÇELİ'NİN ERKEN SEÇİM AÇIKLAMASI

"Siyasi muhataplarımıza ve aziz milletimize tartışmasını ümit ettiğimiz teklifimiz şudur. 26 Ağustos 2018 Pazar günü yani Malazgirt Zaferi ve Büyük Taaruz'un yıl dönümlerinde Türk milleti yeni bir zafer ruhuyla sandığa gidip hem cumhurbaşkanını hem de milletvekilini şeçmesi Türkiye düşmanlarına gereken cevabı vermenin en mantıklı an akılcı en demokratik yoludur. İrade milletindir istikbal milletindir istiklal milletindir. Seçimse isteğiniz hodri meydan. Sandık er meydanıdır, mertliğin kaynağıdır. Biz meydandan kaçmadık. Türkiye'ye pusu kuranları pususunda bozalım. Tercih büyük Türk Milleti'ne aittir. Ne istiyorsak Türk Milleti içindir. Ne amaçlıyorsak Türk Milleti'nin lehinedir."

2018 Erken seçim ne zaman yapılır?

Anayasa'nın 77'nci maddesine göre, erken seçim kararını TBMM ya da Cumhurbaşkanı verebiliyor. Erken seçim kararı TBMM tarafından verilmişse Meclis seçimin yapılacağı tarihi de belirliyor. Yenileme kararının Cumhurbaşkanı'nca verilmesi halinde ise bu kararın alındığı günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk Pazar günü seçim yapılıyor. Seçimin yenilenmesine TBMM veya Cumhurbaşkanı'nca karar verilmesi halinde, durum Bakanlar Kurulu tarafından 48 saat içinde ilan ediliyor.

HANGİ ŞARTLARDA ERKEN SEÇİME GİDİLİR? TBMM İçtüzüğü uyarınca milletvekillerinin beşte birinin imzasını taşıyan olağanüstü toplantı çağrısının Meclis Başkanlığı tarafından 7 gün içinde işleme konulması gerekiyor. MHP Grubu'nun 110 imzayı tamamlayarak Meclis'i toplantıya çağırması halinde, Genel Kurul'un toplanabilmesi için, İçtüzük uyarınca yeterli çoğunluk aranacak. TBMM Genel Kurulu, milletvekili sayısının beşte üçünü oluşturan 184 milletvekilinin katılımıyla toplanabiliyor. TBMM İçtüzüğü'nün 7. maddesi, tatilde veya ara vermede toplantıyı düzenliyor. Buna göre, TBMM, tatil veya ara verme sırasında Cumhurbaşkanı veya Meclis Başkanı tarafından toplantıya çağrılırsa, Genel Kurul'un belirtilen tarih ve saatte toplanması gerekiyor. Cumhurbaşkanı, toplantı çağrısını doğrudan doğruya veya Bakanlar Kurulu'nun istemi üzerine yapabiliyor. TBMM Başkanı doğrudan gerek görürse toplantı çağrısına karar verebiliyor. Üyelerin beşte birinin imzasını taşıyan gerekçeli önergedeki çağrı istemini ise en geç 7 gün içinde yerine getirmesi gerekiyor. Bu çağrılarda, toplantı gün ve saatinin ve bu toplantıyı gerektiren konunun belirtilmesi şartı aranıyor. Birleşim, yeterli çoğunlukla açılabildiği taktirde, çağrı yazısını okunmasının ardından toplantıyı gerektiren konunun görüşmelerine geçiliyor. Konu üzerinde görüşmeler tamamlandıktan sonra TBMM aksi bir karar vermediği taktirde Genel Kurul yeniden kapanıyor. Toplantıda yeterli çoğunluk sağlanamazsa, çağrı düşüyor.

HANGİ ŞARTLARDA ERKEN SEÇİME GİDİLİR?

TBMM İçtüzüğü uyarınca milletvekillerinin beşte birinin imzasını taşıyan olağanüstü toplantı çağrısının Meclis Başkanlığı tarafından 7 gün içinde işleme konulması gerekiyor. MHP Grubu'nun 110 imzayı tamamlayarak Meclis'i toplantıya çağırması halinde, Genel Kurul'un toplanabilmesi için, İçtüzük uyarınca yeterli çoğunluk aranacak. TBMM Genel Kurulu, milletvekili sayısının beşte üçünü oluşturan 184 milletvekilinin katılımıyla toplanabiliyor. TBMM İçtüzüğü'nün 7. maddesi, tatilde veya ara vermede toplantıyı düzenliyor. Buna göre, TBMM, tatil veya ara verme sırasında Cumhurbaşkanı veya Meclis Başkanı tarafından toplantıya çağrılırsa, Genel Kurul'un belirtilen tarih ve saatte toplanması gerekiyor. Cumhurbaşkanı, toplantı çağrısını doğrudan doğruya veya Bakanlar Kurulu'nun istemi üzerine yapabiliyor. TBMM Başkanı doğrudan gerek görürse toplantı çağrısına karar verebiliyor. Üyelerin beşte birinin imzasını taşıyan gerekçeli önergedeki çağrı istemini ise en geç 7 gün içinde yerine getirmesi gerekiyor. Bu çağrılarda, toplantı gün ve saatinin ve bu toplantıyı gerektiren konunun belirtilmesi şartı aranıyor. Birleşim, yeterli çoğunlukla açılabildiği taktirde, çağrı yazısını okunmasının ardından toplantıyı gerektiren konunun görüşmelerine geçiliyor. Konu üzerinde görüşmeler tamamlandıktan sonra TBMM aksi bir karar vermediği taktirde Genel Kurul yeniden kapanıyor. Toplantıda yeterli çoğunluk sağlanamazsa, çağrı düşüyor.

Bilindiği üzere 16 Nisan 2017'de yapılan başkanlık sistemi referandumu % 51. 41 ile sandıktan 'EVET' çıkması sonrası Başkanlık sistemini halk resmen onaylamış oldu. Son günlerde gündemden düşmeyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yaptığı açıklamada 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden aday çıkarmayacaklarını ve Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceklerini söylemişti. Bahçeli bu sözlerini grup toplantısında da tekrarlamış ve iş birliğini 2019 seçimlerinden sonraki 5 yılda da sürdüreceklerini belirtmişti. Öte yandan yerel seçimlerin öne alınacağı iddialarını Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Ahmet Sorgun, 2019 erken seçimleri iddialarına da yanıt verdi. Peki 2019 seçimleri ne zaman olacak? Recep Tayyip Erdoğan ile Devlet Bahçeli görüşmesinde alınan seçim kararı ne oldu? Detaylar haberimizde...

2019 SEÇİMLERİ NE ZAMAN?

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Ahmet Sorgun yaptığı konuşmasında; "AK Parti seçimleri her zaman vaktinde yapmaya özen gösteren bir parti. Bunun bir iki istisnası var. Türkiye'nin iç ve dış şartları bunu gerektirdi. Erken seçim yapmamaya vaktinde seçim yapmaya bugüne kadar kural olarak özen gösterdik. Bu çerçevede şu anda planlanmış anayasal takvim 24 Mart 2019'da yerel seçimler, 3 Kasım 2019'da da Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili genel seçimini yapacağız. Bu ilkesel olarak AK Parti'nin duruşudur. Temenni ederiz ki Türkiye'nin özel şartları içinde bulunduğumuz özel şartları herhangi bir değişikliğe neden olmaz. Biz AK Parti Seçim işleri birimi olarak hiç seçim olmayacakmış gibi sakin, vakarlı, dingin ama yarın seçim olacakmış gibi hazırlıklıyız." dedi.

Gündem Haberleri