Eşi vefat eden kadınlara 2 ayda bir 550 lira verilecek!

Eşi vefat eden kadınlara yapılan yardımlar nelerdir 2019? sorusu herkes tarafından merakla araştırılıyor. Eşleri vefat ettikten sonra kadınların yoksulluktan maalesef daha fazla etkilendiği gerçeğinden hareketle "Eşi Vefat Eden Kadınlara Yönelik Yardım Programı" devam ediyor. İşte merak edilen detaylar...

Eşi vefat eden kadınlara yapılan yardımlar nelerdir 2019? sorusu herkes tarafından merakla araştırılıyor. Eşleri vefat ettikten sonra kadınların yoksulluktan maalesef daha fazla etkilendiği gerçeğinden hareketle "Eşi Vefat Eden Kadınlara Yönelik Yardım Programı" devam ediyor. İşte merak edilen detaylar...

Bu durumdaki kadınlar resmi ikametgahlarının bulunduğu il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı’na (kaymakamlık içinde bulunuyor) başvuru yapınca süreç başlıyor. Başvuruda nüfus cüzdanı dışında herhangi bir belge istenmiyor. Aylık 275 lira olan ödeme iki ayda bir 550 lira olarak yatırılıyor.

EŞİ VEFAT EDEN KADINLARA YAPILAN YARDIMLAR NELERDİR 2019?

■ Eşim vefat ettikten sonra evlendim. Yararlanır mıyım?

Evlenenler bu yardımı alamıyor.

■ Muhtaçlık durumumun yükselmesi yardıma engel mi?

Evet. Hanedeki kişi başına aylık gelir 609 liranın üzerine çıkarsa ödeme kesiliyor.

■ 65 yaş aylığı alıyorum. Dul maaşı da alabilir miyim?

Hayır alamazsınız, ikisinden birini tercih edeceksiniz.

■ Ödeme nereden yapılır?

Para PTT şubelerinden alınıyor. Sosyal Yardım Kartı’yla ATM’lerden çekim yapılabiliyor.

Proje Kapsamında Kimler Yardım Alabilmektedir?

Boğaziçi Üniversitesi ile iş birliği içerisinde yürütülen proje, 2010 yılı itibariyle tamamlanmış ve uygulamaya geçirilmiştir. Proje için yapılan araştırmalarda eşi vefat etmiş olan kadınların yiyecek, giyecek, barınma gibi temel ihtiyaçlarını ve çocukları için gerekli olan eğitim masraflarını karşılamakta güçlük çektiği kanısına varılmıştır.

Eşi vefat eden kadının hakları arasına alınan bu yardım, belirli şartlara uygunluk sağlandığında verilmektedir. Proje kapsamında yardım sağlanacak hedef kitle;

 Resmi nikahlı eşi vefat etmiş,
Muhtaç durumda olan,
Sosyal Güvenlik Kurumlarının herhangi birine tabi olmayan,
Sosyal Güvenlik Kurumlarının herhangi birinden aylık ya da geliri olmayan kadınlar olarak belirlenmiştir.
Eşi Vefat Etmiş Kadına Yönelik Yardım Ne Kadardır?
Hedef kitlede yer alan bir kadının hanesinde yaşayan yakınlarının sayısı bu yardımı almasında bir engel değildir. Fakat gelir testi sonucuna göre hane halkının toplam gelirinin ortalaması alındığında, asgari ücretin 3’te birini aşmaması gerekmektedir. Gerekli incelemeler yapılıp, tüm şartlara uygunluk sağlayan kadınlara 2 ayda bir olmak üzere nakit yardımı yapılmaktadır.

Eşi vefat eden kadına ne kadar maaş bağlanır? sorusunun yanıtı ise iki ayda bir 500 TL olarak cevaplanabilmektedir. İki ayda bir düzenli olarak yapılan ödemeler, aylık 250 TL üzerinden hesaplanmaktadır. Bu yardımın alınabilmesi için kadının resmi nikahlı eşinin vefat etmiş olması şarttır. İmam nikahı ile yapılan evliliklerde, eşin vefat etmesi durumunda bu yardımın alınması söz konusu değildir.

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ölen kişinin eşine maaş bağlanması için gerekli evraklar yalnızca nüfus cüzdanıdır. Dul kadınlara yönelik yardım maaşı başvuru süreci şu şekilde işlemektedir;

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde kayıtlı olunan il ya da ilçe sınırlarında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapılmalıdır. Vakıf kaymakamlık içerisinde yer almaktadır.
Nüfus cüzdanı ile yapılacak başvuru sonrasında tüm işlemler Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerinden yürütülmektedir.
Başvuruda bulunan kadının hane dosyası bulunuyorsa, gerekli incelemeler yapılır.
Hane dosyası bulunmuyorsa öncelikle olarak hane dosyası oluşturulur ve sorgulamalar yapılır.
Başvuru yapan kadın, çalışacak durumda ise İŞKUR için kaydı yaptırılır.
Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra Mütevelli Heyeti gündemi için dosya gönderilir.
Mütevelli Heyeti kararından sonra yardım almaya hak kazana kadınlar için düzenli yardım ödemeleri yapılmaya başlanır.
Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardım Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Eşi vefat eden kadınlara maaş sorgulama işlemi E-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bölümünden sorgulama işleminizi pratik bir şekilde ve kolayca yapabilirsiniz. Bu sorgulamayı yapabilmek için E-Devlet sisteminde kimlik doğrulama işlemini yapabilirsiniz.

Kimlik doğrulaması için E-Devlet şifresi ve kimlik numaranıza ihtiyacınız vardır. Şifreniz yoksa PTT şubelerine giderek alabilirsiniz. Eşi vefat kadınlara yönelik yardım maaşı sorgulaması için https://www.turkiye.gov.tr/aile-bakanligi-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama adresine giriş yapabilirsiniz. Açılan sayfada kimlik doğrulama işlemini tamamladıktan sonra sorgulama sonucunuzu ve detaylarını görebilirsiniz.

Eşi Vefat Kadınlar İçin Verilen Yardım Hangi Durumlarda Kesilir?

Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli nakdi yardım programı 2018 yılında bazı durumlarda feshedilebilmektedir. Hak sahibi kadınlara yönelik yapılan yardımlar için her ay sosyo- ekonomik ya da medeni durumunda bir değişiklik olup olmadığı sistem üzerinden kontrol edilmektedir. Bunun yanı sıra her yıl sosyal incelemeler yapılmakta olup fesih gerektiren bir durum görüldüğünde maaş yardımı kesilmektedir.

Eşi vefat eden kadınlara yönelik düzenli sosyal yardım ödemelerinin feshedildiği durumlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

Eşi vefat eden kadının yeniden evlenmesi
Gelir tespitinde hak sahibi kadının muhtaçlık durumunun ortadan kalkması durumunun tespit edilmesi
Resmi bir evlilik gerçekleşmemesine karşın hak sahibi kadının birlikte yaşamanın tespit edilmesi
Sosyal İnceleme Raporu sonrasında muhtaçlık durumun değiştiğinin tespit edilmesi
Eşi Vefat Eden Kadınlar İçin Yapılan Diğer Yardımlar
Eşi vefat etmiş olan kadınlar için yapılan yardım ödemesi dışında diğer yardım programlarından da faydalanması sağlanmaktadır. Bu kapsamda alınabilecek yardımlar şu şekildedir;

Hanede yaşayan çocuklar için eğitim yardımları
Hane halkı için sağlık yardımları
Çocukların eğitimi için materyal yardımı
Yakacak ve gıda yardımları
Eşi vefat eden kadınların maddi olarak geçiminde ve çocuklarını eğitime gönderirken zorlanmaması adına bu yardımlar yapılmaktadır. Ülkemizde kadın erkek eşitliği olsa da kadınların evlendikten sonra çalışmayı bırakması ya da hiç çalışmaması durumu sıklıkla görülmektedir. Bu sebeple eşleri vefat ettiğinde maddi olarak büyük zorluklar yaşayabilmektedirler.

Eşi Vefat Eden Kadınlar İçin Yapılan Yardımlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eşi vefat kadınlara yönelik yapılan yardımlarda bazı durumlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu durumların başında adres değişikliği gelmektedir. Adres değişikliği yaşandığında maaşın kesilme durumu söz konusu olabilmektedir. Adres değişikliği durumlarında bağlı bulunduğunuz vakıfa başvurmanız ve transfer işlemini yaptırmanız gerekmektedir.

Farklı bir yardım programında faydalanmaya başlarsanız, yardım maaşınız kesilecektir. Örnek vermek gerekirse hem 65 yaş aylığı hem de eşi vefat kadınlara yönelik yardım maaşını aynı anda alamazsınız. Bunun yanı sıra SGK’ya bağlı olarak işe başladığınız durumlarda maaşınız otomatikman kesilecektir.

Sigortalı eşinin vefatı sonrası dul aylığı bağlanamayan kadınlar, yardım maaşı için başvuruda bulunabilmektedir. Birkaç gün dahi olsa prim eksiği bulunduğu için vefat eden eşi için dul aylığı alamayan kadınlara verilen bu yardım maddi olarak destekleyici olmaktadır.

Sigortalı Eşin Vefatı Durumunda Dul Maaşı Nasıl Bağlanır?

1 Ekim 2008 sonrasında vefat eden sigorta eş için kadınlar dul aylığı alabilmektedir. Bu aylık için SGK tarafından iki tip değerlendirme yapılmaktadır. Dul aylığı alınabilmesi hesaplamalar şu şekilde yapılmaktadır;

Öncelikle ölen eşin 1800 gün ve üzeri prim ödemesinin yapılmış olması gerekmektedir. Bu koşul 4A/4B ya da 4C sosyal güvencelerinin hepsinde geçerlidir.
1800 gün prim ödemesinin bulunmadığı durumlarda 5 yıl sigortalılık süresi ve en az 900 gün prim ödemesi olup olmadığına bakılmaktadır.
Bu şartlar sağlandığında dul aylığı bağlanmaktadır. Bu maaş yalnızca eşler için değil; çocuklar, anne ve baba içinde verilebilmektedir. Kız çocuklar evli olmadığı ve SGK’ya bağlı herhangi bir kuruma bağlı çalışmadığı sürece bu maaşı alabilmektedir. Erkek çocuklar ise öğrenci değil ise 18 yaşına kadar, lisans öncesi eğitimde 20 yaşına kadar, lisans eğitiminde ise 25 yaşına kadar bu maaşı alabilmektedir. Dul ve yetim maaşı olarak bilinen ölüm aylığı şu şekilde ödenmektedir;

Vefat eden sigortalı eşine yüzde 50 oranında maaş verilmektedir.
Vefat eden sigortalının hiç çocuğu yoksa eş yüzde 75 oranında maaş almaktadır.
Vefat eden sigortalının bir adet çocuğu var, çocuk yüzde 25 oranında maaş alır.
Çocuk sayısı ve eşin alacağı toplam maaş, vefat eden sigortalının maaşını geçemeyeceğinden belirli indirimler yapılarak pay edilmektedir.

Gündem Haberleri