Boşama kastıyla kullanıldıklarında bâin talak meydana gelir (İbn Nüceym, el-Bahru’r-Râik, III, 326). Ancak eşler isterlerse yeni bir nikahla evliliklerini devam ettirebilirler. Bu durumda evlilikleri, daha önce bir ayrılık vuku bulmamış ise iki nikah bağı ile devam eder. Eğer kişi bu sözleriyle zıhar yapmayı kastetmiş ise bu durumda zıhar keffareti ödemesi gerekir.
Zıhar, bir erkeğin eşini; annesi, kız kardeşi, halası, teyzesi gibi kendisiyle evlenmesi ebedî yasak olan bir kimseye veya bunların sırtı, karnı, baldırı vb. gibi bakılması haram olan bir uzvuna benzetmesidir.
Zıhar yapan kimsenin, keffâret ödemeden eşiyle cinsel ilişkide bulunması, ona dokunması ve öpmesi haramdır (İbn Âbidin, Reddu’ l-muhtâr, III, 470, Mısır, 1966).
Zıhâr kefâreti, zıharda bulunan kişinin 60 gün peş peşe oruç tutması, buna gücü yetmez ise 60 fakiri doyurmasıdır (Mücâdele 58/3-4). Keffâret olarak tutulacak oruç günlerinin arasında Ramazan günlerinin, Ramazan Bayramının birinci ve Kurban Bayramının dört gününün bulunmaması gerekir.
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı