"Eşitlik ve sosyal adaletin hız kazandığı bir Erzincan bizim hedefimizdir"

Erzincan'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Erzincan Belediye Sarayı önündeki Atatürk Anıtına, Milli Eğitim...

Erzincan'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Erzincan Belediye Sarayı önündeki Atatürk Anıtına, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın katılımı ile çelenk sunumu yapıldı.

Gerçekleştirilen törene, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Erzincan Valisi Ali Arslantaş, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Özoğlu, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Erzincan Milletvekilleri Sebahattin Karakelle, Serkan Bayram, siyasi parti temsilcileri, askeri sivil erkan, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Düzenlenen tören, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Erzincan Valisi Ali Arslantaş, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Özoğlu, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy ve Muharip Gaziler Derneği Erzincan Şube Başkanı Sabri Taş tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başladı. Ardından saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı okundu.

Düzenlenen çelenk sunma töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın mesajları okundu. Akabinde Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Erzincan'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı münasebetiyle bir konuşma yaptı.

Başsoy konuşmasında, "Güneşin doğduğu, İpek yolunun geçtiği, medeniyetlerin kurulduğu, Anadolu'nun ilk fatihi Alpaslan'ın komutanlarından Mengücek Gazi'nin beyliğini kurduğu, Safevi Devleti'nin tohumlarının atıldığı, şanlı Yavuz'un otağını çattığı, Erzurum Kongresi'ne giden Mustafa Kemal Paşa'nın konakladığı, Ankara'daki ilk meclise yiğit evlatlarının katıldığı can Erzincan'ımızın düşman işgalinden kurtarılışının 100. yılını kutluyor olmanın engin mutluluğunu hep birlikte bir kez daha yaşıyoruz.

Dünyanın gördüğü en kanlı savaşların ilki olan I. Dünya Savaşı'nın en hararetli döneminde Sarıkamış Allahuekber dağlarında adeta bir gül bahçesine girercesine vatanın mukaddes toprağına düşen o yiğitler bir destanla bu dünyadan giderken Rus orduları da Erzurum ve Erzincan'ı işgal ediyorlardı. İki yıl süren bu esaret, Osmanlı ordularının tekrar Erzincan'ı geri almasıyla sona eriyordu. 1916-1918 yılları arasındaki iki yıllık esaret sürecinde hem Rus işgali hem de Ermenilerin yaptıkları zulümler bir daha silinmemek üzere Erzincanlının ve tarihin zihnine kazındı. Erzincan'ın kurtuluşunda Kazım Karabekir ile halkın cesaretinden dolayı takdirle "Deli" olarak adlandırdığı ve Erzincan'daki bir mahallemizin de iftiharla ismini taşıdığı Halit Bey azimle mücadele ederek Rus ve Ermeni birliklerinin Doğu'dan atılmasını sağladılar. 13 Şubat 1918 tarihi bizim için sonsuza kadar bağımsız yaşayacağımız bir dönemin tarihidir. bu milleti yok edemeyen, yüreğine acı bırakan her çaba, zalimin karşısına daha da kılıcı keskin bir millet çıkarmıştır." Bayramımız kutlu olsun. Biz tarihimizle iftihar ediyoruz ve onu gelecek kuşaklara aktarmanın da en önemli vazifemiz olduğunun bilincindeyiz. Tarih sadece acıların ve düşmanlıkların hatırlandığı bir hesaplaşma alanı değildir. Aksine, bu gün bize emanet edilen bu kadim coğrafyada, birbirimizi hazmedebilme kültürünün geliştiği, eşitlik ve sosyal adaletin hız kazandığı bir Erzincan bizim hedefimizdir" diyerek konuşmasını sürdürdü.

Çelenk sunma töreninin ardından (ERMEK) Erzincan Belediyesi Meslek Edindirme Kurslarında hazırlanan el emeği eserleri sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Gündem Haberleri