Et Yiyen Bakteri nedir | Zararı nedir Tedavisi var mı

Son zamanlarda sıkça gündeme gelen et yiyen bakteriler, insanlarda kalıcı hasarlara hatta ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Et yiyen bakteriler, Nekrotizan Fasiit bakterilerinin yol açtığı bir enfeksiyondur.

Et yiyen bakterilerin insanda nasıl hasarlara yol açtığının son örneklerinden biri olan Alex Lewis 4 ay öncesinde son derece sağlıklı bir insandı. Vücudunda önce üşütme belirtileri başladı. Fazlaca önemsemedi. Ardından ağrılar başlayınca hastanenin yolunu tuttu. Toksik şok enfeksiyonu teşhisiyle hastaneye yatırıldı.

34 yaşındaki adama yapılan tetkiklerden sonra insan eti yiyen bakteri kurbanı teşhisi konuldu. Kısa süre içerisinde şikayetler arttı ve etleri çürümeye başladı. İyi bir golfçü olan Lewis'in ayak ve el parmaklarının uçları, kolları dudakları, kulakları ve burnu siyahlaştı.Ölümcül bakteri bütün bedenini yiyip bitirdi.Sadece dış organlarını değil iç organlarını da saran katil bakteri böbreklerini ve karaciğerini de etkiledi.

Önce iki bacağını sonra da bir kolunu kestiler. Ardından komaya girdi. Dudakları ve vücudun belli yerleri hızla çürüdü. Doktorların yaşaması için yüzde 3 şans tanıdıkları adam komadan çıkmayı başardı. Genç adam başına gelenlere rağmen hala hayatta olduğuna seviniyor.

Nekrotizan Fasiit (Et Yiyen Bakteri) - Nedir

Nekrotizan Fasiit bakterilerin yol açtığı bir enfeksiyondur. Kısa sürede deri, yağ ve kasları örten dokuyu yok edebilir.Nekrotizan Fasiit bakterilerin yol açtığı bir enfeksiyondur. Kısa sürede deri, yağ ve kasları örten dokuyu yok edebilir. Hastalığa bazen et yiyen bakteri de denir. Cinsel organlarda oluştuğunda Fournier kangreni denir. Nekrotizan fasiit çok nadir fakat ciddidir. Enfeksiyona yakalanan 4 kişiden yaklaşık 1’ini öldürür. Hastalığa yakalananların çoğu öncesinde sağlıklı insanlardır.

Nekrotizan fasiite birkaç tür bakteri neden olur. Bu bakterilerden bazıları ayrıca streptokok boğaz ağrısı ve impetigo gibi enfeksiyonlara da yol açar. Genelde bu bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar hafif geçer ama nadir durumlarda daha tehlikeli bir enfeksiyon oluşabilir. Enfeksiyona şu şekillerde yakalanabilirsiniz:

•Böcek ısırığı, yanık, kesik gibi yaralardan bakterinin girmesiyle nekrotizan fasiite yakalanabilirsiniz.

•Deniz suyu, çiğ tuzlu su balıkları ve çiğ midyelerle temas eden yaralar ve yengeç gibi deniz canlılarından kaynaklanan yaralarla •Karın bölgesinde, yaralanma, ameliyat yarası veya tümörler ile

•Kaslarda zorlanma ve berelenme ile (deride bir kesik oluşmamış olsa bile)

Enfeksiyon hızla yayılabilir ve hayatı tehdit edecek noktaya gelebilir. Şoka girebilirsiniz. Deri, yağ ve kasları örten dokularınızda zarar oluşabilir (kangren). Nekrotizan fasiit organ yetmezliği ve ölüme yol açabilir.

İŞTE ENFEKSİYON KAPMIŞ İNSANLARDAN BAZILARI:

Sağlık Haberleri