Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 6122.14
Meslek Adı : Etlik ve Damızlık Tavuk Yetiştiricisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Nitelikli Tarım, Ormancılık Ve Su Ürünleri Çalışanları
M. Alt Ana Grubu : Pazara Yönelik Nitelikli Tarım Çalışanları
M. Grubu : Hayvan Yetiştiricileri
M. Birim Grubu : Kümes Hayvanları Yetiştiricileri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Etlik civciv, piliç yetiştirebilen, bunları yiyebilen, damızlık civciv, tavuk yetiştirebilen ve günlük kümes kontrolü yapabilme bilgi becerisine sahip kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Etlik ve Damızlık Tavuk Yetiştiricisi; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Bireysel hijyen sağlamak/uygulamak,
Barınak ve çevre temizliğini yapmak,
Barınak ve çevre dezenfeksiyonu yapmak,
İşletmede biyogüvenlik önlemler almak,
Bölgeye ve işletme tipine uygun kanatlı hayvan seçimi yapmak,
Barınak Kontrolü yapmak,
Yem temini yapmak,
Yemleri depolamak,
Hayvana göre rasyon hazırlamak,
Etlik civciv yetiştirmek,
Etlik piliç yetiştirmek,
Damızlık civciv yetiştirmek,
Damızlık tavuk yetiştirmek,
Günlük kümes kontrollerini yapmak,
Viral ve bakteriyel kanatlı hastalıklarına karşı önlem almak,
Paraziter ve mantari kanatlı hastalıklarına karşı önlem almak,
Beslenme bozukluklarına karşı önlem almak,. görev ve işlemleri yerine getirir.
Etlik ve Damızlık Tavuk Yetiştiricisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Jakar Tezgahı Tertipleyicisi mesleği için “8152.07” kod olarak kullanılır iken Endüstriyel Soğutma Sistemleri Montajcısı mesleği için “7127.11” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;