Önemli olan tek şey baklava yufkasını ince açmak. Aslında şimdi hazır baklava yuflakarı bile var piyasada. Tabi lezzeti el açması kadar güzel olur mu tartışılır.
Lezzetli bir baklava nasıl olmalı diye sorarsanız, illaki tereyağlı ve nar gibi kızarmış olmalı üzeri. Şerbeti ne çok ne de az gelmeli.
Malzemeler:
Hamur için:
1 adet iri yumurta
1 paket kabartma tozu
yarım su bardağı süt yada su
150 gr. erimiş tereyağı
aldığı kadar un (4,5 su bardağı civarı)
1 paket nişasta (hamuru açmak için)
Üzeri için:
150-200 gr tereyağı
Şerbet için:
5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
4-5 damla limonun suyu
İçi malzemesi
3 su bardağı dövülmüş ceviz
Yapılışı:
1- Hamur malzemelerinin tümünü geniş bir yoğurma kabına alın ve yoğurma kabından ayrılacak kıvama gelinceye kadar yoğurun.
2- Hamurun toplanması için üzerine nemli bir bez örterek yaklaşık yarım saat kadar dinlendirin.
3- Dinlendirdiğiniz hamuru 30 eşit parçaya ayırın ve elinizle yuvarlayın. Hazırladığınız bezeleri nemli biz bezle örtün.
4- Bezelerden her birini nişasta serperek önce pasta tabağı büyüklüğünde açın ve üst üste koyun.
5- Açtığınız ilk 10 bezeyi baklavayı yapacağınız tepsi büyüklüğünde açın. Baklava tepsisini tereyağı ile yağlayın. Açtığınız 10 kat hamuru tepsiye döşeyin ve üzerine cevizin yarısını yayın.
6- 2 nci 10 kat için de aynı işlemi uygulayın ve üzerine ceviz serpin.
7- Son 10. kata aynı işlemi uygulayarak yufka açma işlemini bitirin ve fotoğraftaki gibi dilimleyin. Üzerine erittiğiniz tereyağını gezdirin.
8- 200 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirin. Pişen baklavayı soğumaya bırakın.Baklava soğurken şerbet için gerekli malzemeyi tencereye alın ve 10-15 dakika kadar kaynatın.Hazırladığınız sıcak şerbeti soğuyan baklavaların üzerine dökün.1-2 saat dinlendirdikten sonra servis yapın.