Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 7514.20
Meslek Adı : Ev Tipi Sofralık Zeytin İşlemecisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Gıda İşleme, Ağaç İşleri, Giyim Eşyası Ve Diğer Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Grubu : Gıda İşleme Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Meyve Ve Sebze İşleyiciler
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Türk Gıda Mevzuatına uygun olarak hijyenik ev ortamında sofralık zeytinin üretimini yapabilme, sofralık zeytin üretimi için gerekli hammadde ile üretimde kullanılan, kontrol edebilme, basit bakım ve temizliğini yapma bilgi ve becerisine sahip kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Ev Tipi Sofralık Zeytin İşlemecisi; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Kişisel Hijyen Sağlamak
İşletme temizlik ve dezenfeksiyon programlarını uygulamak
Gıdaları muhafaza ilkelerin incelemek
Gıdaların üretiminde hijyeni sağlamak
Zeytinleri temizlemek
Kırma / çizme işlemlerini yapmak
Acılık gidermek
Fermantasyonu gerçekleştirmek
Dolgu malzemelerini hazırlamak
Yeşil zeytin çeşitlerini hazırlamak
Siyah zeytin çeşitlerini hazırlamak vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Ev Tipi Sofralık Zeytin İşlemecisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Jeoloji Mühendisi mesleği için “2114.02” kod olarak kullanılır iken Enerji Öğretim Üyesi mesleği için “2310.63” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Ev Tipi Sofralık Zeytin İşlemecisi Meslek Kodu “7514.20” olarak belirlenmiştir.