Evde dondurma nasıl yapılır? En sağlıklı dondurma tarifleri!
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte serinlemek isteyenler doğal yiyecekler araştırmaya başladı. Özellikle anneler çocuklarına el yapımı doğal dondurma yapmak için internette araştırmaya başladı. Peki Evde dondurma nasıl yapılır? işte en sağlıklı dondurma tarifleri...
112
Malzemeler: 300 gram süzme yoğurt
200 gram pudra şekeri
1 yemek kaşığı kakao
200 ml. soğuk sıvı krema
1 çay kaşığı toz salep
90 gram bitter çikolata
Servisi için: 1/2 su bardağı ince çekilmiş fıstık (fındık ya da ceviz içi)
Süzme yoğurdun başrolde yer aldığı bu dondurma rengini hem kakaodan hem de bitter çikolatadan alıyor, tatlı deyince aklına ilk çikolata düşenlerin yaz aşkı oluyor.
Nasıl Yapılır?
Derin bir karıştırma kabına süzme yoğurdu ve pudra şekerini alın. Pudra şekeri süzme yoğurdun içinde iyice eriyinceye dek çırpın. Ayrı bir kaba kremayı alıp mikseri yüksek devirde çalıştırarak güzelce çırpın. Çırptığını kremayı süzme yoğurtlu karışımın içine ilave edin, üzerine kakao ve toz salebi de ekleyerek mikseri orta derecede çalıştırarak tüm karışımı çırpın. Bitter çikolataları küçük parçalara ayırın ya da rendeleyin. Onu da bu dondurma karışımına ekleyerek karıştırın. Cam bir kase ya da kek kalıbını streç filmle kaplayıp hazırladığınız karışımı içine aktarın. Üzerini spatulayla düzleyip streç filmle kapattıktan sonra derin dondurucuda minimum 8-10 saat arası soğutun
212
3 MALZEMELİ DONDURMA
Malzemeler:
4 adet olgun muz
1 yemek kaşığı bal
7-8 adet ceviz içi
Sadece üç basit malzemeyle 10 dakikada hazır ediliyor, dondurucuda geçireceği zamana da dayanınca efsane bir lezzete kavuşuluyor.
Nasıl Yapılır?
Muzların kabuklarını soyup dilimleyin. Dilimlediğiniz muzları buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuda 1 gün, zamanınız azsa en az 4 saat bekletin. Derin dondurucudan donmuş halde çıkardığınız muzları 1-2 dakika oda sıcaklığında bekletin, ardından mutfak robotunun içine alın. Muzları yavaş yavaş ezin ve muzlar krema kıvamına gelince içine balı ekleyip karıştırın. Dilerseniz bu şekilde hafif kremamsı olarak kaselere alabilir, cevizle servis edebilirsiniz. Daha soğuk olmasını isterseniz karışımı bir kaseye aktarıp üzerini cevizlerle süsledikten sonra derin dondurucuda 15 dakika kadar bekleterek tüketebilirsiniz
312
Çileği kim sevmez ki: Çilekli buz tarifi
Malzemeler: 600 gram çilek
1/2 su bardağı toz şeker
1 adet rendelenmiş limon kabuğu
1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
1/2 su bardağı su
Mayıs-haziran aylarını sabırsızlıkla bekliyorsak sebebimiz belli. Mis kokulu çilekler, yavaş yavaş kendilerini göstermeye başladığına göre kolları sıvamanın zamanı geldi!
Nasıl Yapılır?
Çilekleri güzelce temizleyip kurulayın ve küçük parçalara bölüp bir tencerenin içine alın. Üzerine toz şeker ilave edip bu şekilde yaklaşık 20 dakika dinlendirin. Bu sırada sularını salan çileklerin üzerine su ve rendelenmiş limon kabuğunu da ekleyip tencereyi ocağa alın. Kısık ateşte 15 dakika kadar pişirdikten sonra ocaktan alıp oda sıcaklığında karışımı soğutun. İçine taze sıkılmış limon suyu ekletip mutfak robotunda tüm karışımı püre haline getirin. Varsa özel dondurma kalıplarına yoksa kağıt bardaklara bu püreyi pay edin, orta kısmına tahta dondurma çubukları yerleştirip derin dondurucuda minimum 4-5 saat soğutun. Ferahlığın tadını çıkarın,
412
Şekersiz dondurma tarifi
Malzemeler: 500 ml. krema
300 gram çilek
180 gram beyaz çikolata
30 gram süt tozu
Bu kez toz şeker kullanmıyor, dondurmaya lezzetini vermesi için başrole çikolata ve çileği taşıyoruz.
Nasıl Yapılır?
Beyaz çikolatayı küçük parçalara ayırıp cam bir kaseye alın ve benmari usulü eritin. Bir sos tenceresi çıkarın ve içine kremayla süt tozunu ekleyip karıştırarak pişirin. Karışım kaynama noktasına gelince ocaktan alın ve benmari usulü erittiğiniz beyaz çikolatanın bir kısmını karışıma ilave edip hızlı hızlı karıştırın. Azar azar tüm çikolatayı karışıma ekleyip homojen bir kıvam alana kadar tüm malzemeleri harmanlayın.
Ardından çilekleri güzelce temizleyip kurulayın ve küçük parçalara ayırın. Tüm çilekleri mutfak robotu yardımıyla püre haline getirin. Cam bir kap alıp derin dondurucuda ya da soğuk su dolu bir başka kapta güzelce soğutun. Soğuttuğunuz bu cam kabın içine oda sıcaklığındaki çilek püresini ve kremalı karışımı ekleyip mikseri yüksek devirde çalıştırarak tüm malzemeleri çırpın. 10-15 dakika bu şekilde çırptıktan sonra karışımın ağzını kapatıp derin dondurucuda 10-12 saat kadar bekleterek kıvam almasını sağlayın
512
Avokadolu çubuk dondurma tarifi
3 adet orta boy olgun avokado
2 yemek kaşığı bal
200 ml. süt
1/2 su bardağı sıvı krema
1/4 adet taze sıkılmış lime suyu (yeşil limon)
İçinde avokado var, minik yeşil limonların lezzeti var hatta şeker yerine bal var. Anlayacağınız tam bir sağlık küpü!
Nasıl Yapılır?
Olgun avokadoları ikiye ayırıp içlerindeki çekirdekleri çıkarın. Yumuşak kısımlarını kabuk kısımlarından bir kaşık yardımıyla ayırıp mutfak robotuna alın. Üzerine süt, bal, taze sıkılmış lime suyu ve sıvı kremayı ekleyip tüm malzemelerin karışmasını ve püre haline gelmesini sağlayın. Hazırladığını bu püreyi dondurma kalıplarına pay edin. Üst kısmını alüminyum folyo ile kapatıp ortalarına tahta dondurma çubuklarını geçirin. Minimum 4 saat derin dondurucuda beklettikten sonra misler gibi tüketebilirsiniz.
612
Karpuzlu buz tarifi
4 büyük dilim karpuz
2 yemek kaşığı esmer şeker
1 adet rendelenmiş limon kabuğu
1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu
1/5 çay kaşığı tarçın (arzuya göre)
Yazın dev mutluluğu karpuzları çekirdeklerinden arındırıp limon ve esmer şekerle buluşturmaya ne dersiniz?
Nasıl Yapılır?
Karpuzu dilimlere bölüp tüm çekirdeklerini dikkatli bir şekilde çıkarın. Küçük parçalara böldüğünüz karpuzları mutfak robotuna alın. Üzerine esmer şeker, tarçın, rendelenmiş limon kabuğu ve taze sıkılmış limon suyu ilave edin ve robottan geçirin. Elde ettiğiniz bu karışımı dondurma kalıplarına alıp orta kısımlarına dondurma çubuklarını geçirin. Derin dondurucuda en az 4 saat beklettikten sonra karpuzlu buzların tadını çıkarın
712
Karpuzlu dondurma tarifi
Malzemeler: 5 dilim karpuz
1/2 paket krema
1 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı şeker
Karpuzlu buz tarifimizi verdik ama olur da aranızda karpuzu buz olarak değil de şöyle kremalı dondurma olarak görmek isteyen vardır diye şöyle enfes bir reçete daha hazırladık. Buyursunlar...
Nasıl Yapılır?
Çekirdeklerini çıkardığınız karpuz dilimlerini minik küpler şeklinde bölün. Kremayı bir karıştırma kabına alıp el blenderı kullanarak kıvam alana kadar çırpın. Karpuzu blendera alıp iyice ezilene dek karıştırın. Ardından içine çırptığınız kremayı, sütü ve şekeri ekleyip şeker eriyene dek karıştırın. Karışımı bir saklama kabına alıp derin dondurucuya kaldırın ve yaklaşık 3 saat bekletin. 30 dakikada bir dondurmayı çıkarıp karıştırmayı ihmal etmeyin. 3 saat sonra dondurmanızı afiyetle tüketebilirsiniz. Mis.
812
Bademli dondurma tarifi
Malzemeler:
500 gram krema
250 gram keçi sütü
100 gram sütlü çikolata
100 gram kavrulmuş badem
50 gram badem ezmesi
Badem ezmesi için: 200 gram toz badem
25 gram tereyağı
100 gram şeker
80 gram su
Evet, badem ezmesini bile evde hazırlamaktan, nefis bir dondurmayı evde yapmanın mutluluğunu yaşamaktan bahsediyoruz. Çok ciddi olduğumuzun kanıtıdır.
Nasıl Yapılır?
Badem ezmesini hazırlayarak işe koyulun. Şeker ve suyu bir tencereye aktarın ve ocağın üzerine alıp kaynatın. Kaynayan karışımı soğuması için oda sıcaklığında dinlendirin. O sırada bir tava alın ve içine toz bademi koyup kavurun. Ardından üzerine kenarda beklettiğiniz şerbetten iki kepçe kadar ekleyip toz bademin şerbeti çekmesini bekleyin. Şerbet de çekildikten sonra tereyağını ekleyip eritin ve hazır olan ezmenizi önce oda sıcaklığında, ardından da buzdolabında soğutun.
Badem ezmesi dinlenirken bir sos tavası alın ve içine süt ve kremayı ekleyin. Kenarlarından kaynamaya başlayıncaya dek pişirin. Karışımın kenarlarında hareketler oluşmaya başlayınca ocaktan alın. Ocaktan aldığınız bu karışımın içine sütlü çikolatayı ekleyip eritin. Badem ezmesini ve kırılmış bademleri de ekleyip karıştırmaya devam edin. Dondurma harcını bir kaba alıp dondurucuda soğumaya bırakın. 1 saat aralıklarla dondurmayı dondurucudan çıkarıp karıştırın ve yeniden dondurucuya bırakın. 8 saat boyunca ara ara çıkarıp karıştırdığınız dondurmayı 8 saatin ardından karıştırmak için çıkarmanıza gerek yok. 10-12 saat daha hiç dondurucudan çıkarmadan bekletmeniz yeterli.
912
Karadutlu yoğurtlu buz tarifi
Malzemeler: 250 gram karadut
2 çorba kaşığı pudra şekeri
250 gram yoğurt
1 çorba kaşığı bal
1 adet lime kabuğunun rendesi
1 adetlime suyu
Sizin için de karadutlu dondurmanın tüm dondurma çeşitleri içinde hep ayrı bir yeri varsa bir de böyle deneyin deriz. Çünkü yoğurtla buluşması da efsane oldu.
Nasıl Yapılır?
Mutfak robotunuzun içine dutları ve pudra şekerini koyup püre haline getirin. Bir karıştırma kabı alıp içine yoğurdu, balı, lime suyunu ve lime kabuğunu ekleyin ve tüm malzemeler harmanlanana dek karıştırın. Kullanacağınız kalıpları çıkarıp her bir kalıba bir çorba kaşığı yoğurtlu karışım koyun ve kalıpları derin dondurucuda 15 dakika bekletin. 15 dakika sonra dondurma kalıplarını dondurucudan çıkarıp üzerlerine karadut püresinden birer çorba kaşığı koyun ve yeniden dondurucuya koyup 15 dakika bekleyin. Malzemeler bitene kadar aynı işlemi bir yoğurtlu bir karadutlu karışımdan koyarak tekrar edin. Karışımın son katını da kalıplara koyduktan sonra dondurma çubuklarını hafifçe bastırarak ortalarına yerleştirin. Son kez derin donducuya koyup 2 saat soğumalarını bekleyin. Karadutlu, yoğurtlu buzlarınız hazır!
1012
Güllaçlı dondurma tarifi
Malzemeler:
1/2 litre süt
3/4 su bardağı toz şeker
1 tepeleme çay kaşığı salep
2 çorba kaşığı gül suyu
Güllaçlar için: 1/2 litre süt
3 adet güllaç yaprağı
Ramazanda gelip sonra yine sessiz sakin gözden kayboluveren güllaç yapraklarını buldukça bol bol alıp bütün yaz kullanmak için sebep olur bu dondurma. Öyle güzel, öyle nefis...
Nasıl Yapılır?
Güllaç yapraklarını sütle ıslatarak işe başlayın. Sütle ıslanan güllaçları bir kenarda o şekilde dinlendirin. Bir karıştırma kabı alın ve içine süt, salep ve gül suyunu aktarıp karıştırın. Ardından içine ıslattığınız güllaç yapraklarını da ekleyip son bir kez karıştırın.
Dondurma makineniz varsa, maikenin talimatları doğrultusunda tüm karışımı dondurma haznesine koyun ve makinenizi 15 dakika orta devirde çalıştırarak kıvam almasını sağlayın. Ardından 1 gün boyunca derin dondurucuda bekletin. 24 saatin sonunda dondurmanızı afiyetle yiyebilirsiniz.
Dondurma makineniz yoksa, büyük bir kap alın ve içini buzla doldurup üzerine orta boy cam bir kase yerleştirin. Derin dondurucuda bu kapları 1 saat kadar bekletip soğutun. Kaplar soğuduktan sonra derin dondurucudan çıkarın ve orta boy cam kasenin içine dondurma karışımını aktarın ve 15 dakika boyunca tahta kaşıkla hızlı hızlı karıştırarak dondurmanın kıvam almasını sağlayın. Karışım kıvam alınca derin dondurucuya kaldırın ve 24 saat bekleyin. 1 günün sonunda mutluluğun tadını kaşık kaşık çıkarabilirsiniz
1112
Malzemeler: 5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı toz salep
1,5 su bardağı toz şeker
1/2 adet çubuk vanilya
400 gram sıvı krema
3 adet yumurta sarısı
2 adet damla sakızı (2 küçük parça)
Sütlü tatlıların en ferahı, en güzeli dondurma. Sıcaklarda var mı ondan daha halden anlayanı, insanın içini ferahlatanı mesela?
Nasıl Yapılır? Vanilya çubuğunu ortadan ikiye ayırın. Ardından bir tencereye koyup üzerine süt, toz salep ve toz şekerin yarısını ilave edin.Karışımı tahta bir kaşıkla karıştırarak kıvam almasını sağlayın ve koyulaşınca ocaktan alıp içinden vanilya çubuğunu çıkarın ve bir kenarda soğumaya bırakın. Ardından bir karıştırma kabı çıkarın ve içine kremayı aktarın. Mikseri yüksek devirde çalıştırarak kremayı güzelce çırpın.
Çırpma işlemi bittikten sonra başka bir karıştırma kabı çıkarın ve içine yumurta sarılarını ve toz şekerin kalan kısmını aktarıp şeker ve yumurta sarıları iyice karışana dek çırpın. Bu yumurtalı karışım pürüzsüz bir kıvam alınca cam bir kaseye aktarıp yumurta sarılarının benmari usulü pişmesini sağlayın. Benmari usulünü uygularken yumurta sarılarının sıcak su buharında kesilmemesi için karışımı çırpma teliyle sürekli ve hızlıca karıştırın. 5 dakika kadar bu işlemi sürdürüp toz şekerin yumurta sarısı içinde tamamen erimesini sağlayın. Ardından karışımın bulunduğu cam kaseyi soğuk su dolu bir kabın içine alarak bu kez de soğumasını sağlayın.
Tencerede bekleyen sütlü karışımın içine yumurtalı karışımı karıştırarak yavaş yavaş ekleyin. Tüm malzemeler birbirine karıştıktan sonra bu karışımı çırptığınız kremanın içine yedirmeye başlayın. Bir kek kalıbının ya da cam kasenin içini streç filmle kaplayıp hazırladığınız bu dondurma karışımını içine aktarın. Üzerini spatulayla düzleyip streç filme kapattıktan sonrderin dondurucuda minimum 8 ila 10 saat arası bekletin. Ardından afiyetle tüketebilirsiniz
1212
Malzemeler: 4 su bardağı süt
3/4 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta sarısı
150 gram süt kaymağı
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
1 adet rendelenmiş limon kabuğu
Servisi için: 2 adet orta boy şeftali
1 su bardağı çırpılmış krema (arzuya göre)
Bu kolay dondurma, evinize gelmiş misafirlerinizi mutlu etmenin yolu da eve gittiğinizde ferahlama çabanızın destekçisi de olur. Daha da ne olsun zaten?
Nasıl Yapılır?
Derin bir tencere alın ve içine sütü aktarıp ocağa alın. Süt 10-12 dakika kısık ateşte ısıtın. Ardından kaymağını ayrı bir yere ayırıp derin dondurucuda soğumaya bırakın. Tenceredeki süt iyice ılıdıktan sonra içine toz şekerin yarısını ilave edin ve eriyene dek karıştırarak pişirin. Vanilya özütünü de tenceredeki karışıma ekleyin. Karışım kaynama noktasına gelince tencereyi ocaktan alın. Ardından bir kase çıkarın ve içine yumurta sarılarını ve toz şekerin kalan kısmını ilave edin ve mikser yardımıyla şeker tamamen eriyene kadar karışımı çırpın. Toz şeker eriyince tenceredeki kaynamış süt karışımından içine azar azar ilave edip hızlıca karıştırın ve yumurta sarılarının kesilmemesini sağlayın. Yumurtalı karışım iyice ılıdığında süt ve yumurta karışımını tamamen karıştırın.
Ardından tüm bu karışımı yeniden ocağa alın ve orta ateşte kaynatmaya bırakın. Karışım kaynadıktan sonra ocaktan alın ve hızlıca soğuması için karışımın bulunduğu kabı soğuk su dolu bir kabın içine oturtun ve ara ara karıştırarak soğutun. Karışım soğuduktan sonra içine derin dondurucuda soğuttuğunuz süt kaymağını ekleyin ve karıştırın. Dondurma karışımı homojen bir kıvam aldığında içine rendelenmiş limon kabuklarını da ekleyin yeniden karıştırın. Ardından cam bir kaseye karışımı alın ve derin dondurucuda soğumaya bırakın. Ara ara dondurma karışımı çıkarıp çırpıcıyla karıştırın ve yeniden derin dondurucuya kaldırın ve minimum 5-6 saat boyunca bekletin. Dondurmanız hazır! Servis ederken ince dilimlenmiş şeftali ve çırpılmış krema da mis olur hani, bizden söylemesi.