Evde ekmek nasıl yapabilirim?

Evde ekmek nasıl yapabilirim? sorusu koronavirüs tedbirleri kapsamında 31 ilde sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından evde ekmeğini kendi yapmak isteyenlerce araştırılmaya başlandı. Biz de sizler için derledik. İşte detaylar.

Koronavirüs önlemleri kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından 31 ilde sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından herkes evlerine çekildi. Bu dönemde evde ekmeğini kendi yapmak isteyenler internette nasıl yapacağını araştırmaya başladı. Peki Evde ekmek nasıl yapabilirim? Tüm merak edilenler haberimizde.

EVDE EKMEK NASIL YAPABİLİRİM?

Ekmek, çeşitli tahıl unundan yapılmış hamurun ateşte, sac üzerinde, tandırda, fırında veya tepside pişirilmesiyle hazırlanan yiyecek. Bu yiyeceği evde yapmak hem kolay hem de lezzetlidir.

1) Kuru Mayalı Ekmek Yapımı

Ekmek yapımı için malzemeler :

-4,5 su bardağı un + 1 yemek kaşığı tepeleme un

-2 su bardağı ılık su

-1 paket instant kuru maya

-1 yemek kaşığı silme toz şeker

-1 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

-Un

Yapılışı:

Nefis ekmek yapımı için; derin bir kaba 4 buçuk su bardağı un ve buna ilave olarak 1 yemek kaşığı tepeleme un koyun. Üzerine 1 paket instant kuru maya, 1 yemek kaşığı silme toz şeker ve 1 çay kaşığı tuz ekleyip, karıştırın.

Daha sonra karışıma 2 su bardağı ılık suyu azar azar döküp, eliniz ile karıştırmaya başlayın. Un ve su karışana kadar karıştırın. Çok fazla yoğurmanıza gerek yok. Hamur oldukça yumuşak olacak yani elinize yapışacak. Un ekleyip, hamuru katılaştırmayın. Elinizde kalan hamurları kaşık yardımı ile sıyırın.

Hazırladığınız ekmek hamurunun üzerini örtüp, ılık bir yerde 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.

Diğer tarafta orta boy teflon bir fırın kabının (24 cm lik) tabanını hafifçe unlayın. Daha sonra mayalanan ekmek hamurunu kaşık yardımı ile kabın içine döküp, yayın. Üzerine az miktar un serpiştirin.

Hazırladığınız ekmeği tepsi mayası yapmadan önceden ısıtılmış 180 derece fırına verin. Yaklaşık 40-45 dakika kadar pişirin. Ekmek piştikten sonra fırından çıkartın. Üzerine biraz su serpiştirin. Ardından üzerini temiz bir örtü ile iyice sarın. 15-20 dakika kadar dinlenmeye bırakın.

Ekmeğiniz dinlendikten sonra bıçak yardımı ile dilimleyerek, servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

2) Yaş Mayalı Ekmek Yapımı

Malzemeler:

1,5 su bardağı ılık su

4 su bardağı un

1 tatlı kaşığı tuz

Yarım paket yaş maya

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Bir yoğurma kabına suyu ve mayayı koyup karıştırın.

Yavaş yavaş unu ve tuzu ekleyip hamuru yoğurun

Hamuru toparlamak için üzerine bir yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin

Üzerini kapatıp bir saat mayalanmasını sağlayın

Pişireceğiniz tepsiye yerleştirip üzerine derin bir çizik atın

25 derece fırında 35 dakika kızarana kadar pişirin

Afiyet olsun…

SOKAĞA ÇIKMA CEZASI NE KADAR?

Sokağa çıkma yasağı, 10.04.2020 tarihi saat 24:00 ile 12.04.2020 tarihi saat 24:00 arasında Büyükşehir statüsündeki 30 il ile Zonguldak için geçerli.

HANGİ İLLERE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GETİRİLDİ?

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada 10.04.2020 tarihi saat 24:00 ile 12.04.2020 tarihi saat 24:00 arasında Büyükşehir statüsündeki 30 ilimiz (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) ile Zonguldak il sınırları içinde bulunan tüm vatandaşların sokağa çıkmaları yasaklandı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDAN KİMLER MUAF?

TBMM çalışanları, Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar,  acil çağrı merkezler çalışanları, Birinci derece yakınlarının cenaze defin işlemlerini gerçekleştirecek ve katılacak olanlar, elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye uğramaması gereken tedarik sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar, ürün ve/veya malzemelerin naklinde lojistiğinde yurt içi ve dışı taşımacılık kapsamında görevli olanlar, gazete, radyo ve televizyon kuruluşlarında görevli olanlar, yaşlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri vb. sosyal koruma/bakım merkezleri çalışanları, PTT, kargo ve su dağıtım şirketi çalışanları, Demirçelik ve cam sektörü vb. sektörlerde faaliyet yürüten işyerlerinin, fırın, soğuk hava depoları gibi çalışması zorunlu bulunan Bozulma riski bulunan tarım ve hayvancılık ürünlerinin hasatında çalışacaklar, Fırınlarda üretilen ekmeğin dağıtımında görevli olan araçlar ve çalışanlar, Kızılay koordinesinde kan ve plazma bağışı için randevusu olanlar. Belirtilen istisnalar dışındaki tüm vatandaşların evlerinde kalması esastır.

Yemek Tarifleri Haberleri