Tarhana nasıl yapılır? Tarhana nasıl korunmaldır? Evde tarhana yapımında nelere dikkat edilmelidir? Tarhanaya hangi malzemeler konur? Tarhana nasıl muhafaza edilir? Ev yapımı tarhana tarifinde neler kullanılır? Kış aylarında hastalıklara iyi gelen, kemikleri güçlendiren ve ekonomik malzemeleri ile her keseye uygun olan tarhananın yapımına dair merak edilenler haberimizde..
TARHANA MALZEMELERİ- TARHANA NASIL YAPILIR?
- 1 kg domates
- 1 kg biber
- 1kg soğan
- 1er kaşık domates ve biber salçası
- 3 kaşık yoğurt
- 10 gr kadar yaş maya
- Aldığı miktarda un
- 1 bardak tuz
- Dilediğiniz baharatlar
TARHANA NASIL YAPILIR? TARHANIN YAPILIŞI-TARİFİ
Derin bir tencerenin içerisine ilk olarak biberleri daha sonra ise ortadan ikiye kesmiş olduğunuz soğanları ve en üst kısma da domatesleri yerleştirin. Tencereleri yerleştirdiğiniz malzemelerin üzerine 2 bardak su ilave edin. Ve haşlamaya bırakın.
Haşlanmakta olan sebzeler iyice yumuşadıktan sonra ocaktan alın. Sebzeleri daha sonra bir süzgeçten geçirerek suyunun dışarıya çıkmasını sağlayın. Daha sonra suyunu çıkartmış olduğunuz sebze püresini büyükçe bir yoğurma kabının içerisine alın. Daha sonra karışımın içerisine yoğurdu ilave edin ve hemen arkasından suyla açmış olduğunuz yaş mayayı ekleyin. Daha sonra karışımı homojen bir kıvama gelene kadar karıştırın.
Unu da yavaş yavaş ilave ederek karıştırmaya başlayın. Unu ilave ederken hamurun çok sert olmamasına özen göstermeniz gerekir. Çünkü hamur tekrar taşacak ve tekrar unla yoğurmanız gerekecek. İlk olarak cıvık kıvamda yoğurduğunuz tarhana hamurunu 5 saat sonra içerisine bir miktar un koyarak tekrar yoğurmaya başlayın. Tarhana hamurunuzu 3-4 gün boyunca unla yoğurduktan sonra ekşimeye başladığında iri parçalar halinde koparıp, güneş gören bir yerde kurutma işlemine geçebilirsiniz.
Tarhana çorbası sağlık açısından faydalı olduğu gibi evde yapılmış olan tarhana çorbasının şifa kaynağı olduğu bilinmektedir. Ev tarhanası nasıl yapılır sorusunun cevabını öğrendiğinize göre tarhananın faydalarından da kısaca bahsedebiliriz.
TARHANANIN FAYDALARI NELERDİR?
- Her yaş grubu tüketebilir
- Mayalama yani fermantasyon sonucu elde edilen tarhana her yaş grubu tarafından rahatlıkla tüketilebilecek bir besindir.
- Bolca vitamin ve mineral barındırır
- A, B grubu vitaminleri ile kalsiyum, demir ve çinko minerallerini içerir. Karbonhidrat açısından zengin olan tarhana çorbası protein ve likopen içeren besinler arasında da sayılır.
- Bağışıklığı güçlendirir
- Tarhana çorbası bağışıklığı güçlendirmesinin yanında kış aylarında sıkça yakalandığımız grip ve soğuk algınlığı gibi hastalık süreçlerinin hızlı atlatılmasını sağlar.
- Sindirimi kolaylaştırır
- Sindirimi kolay olan tarhananın faydaları arasında sindirimi düzenlemesini de oldukça önemli faydaları arasındadır.
- Kemik gelişiminde etkilidir
- Bebekler gibi gelişme çağındaki çocuklar için de çok faydalı olan tarhana, kemik gelişimine de katkı sağlar ve kemikleri güçlendirir.
- İçerdiği likopen sayesinde de birçok hastalığa karşı vücudu koruması da tarhananın faydaları arasında bulunur
TARHANA NASIL KORUNMALIDIR?
Tarhananın raf ömrü uzun olduğu için mümkün olduğunca ağzı kapalı, cam kavanozlarda ışık almayan bir yerde muhafaza edilmelidir.