Faiz arttırımı nedir? Faiz arttırımı ne işe yarar? Merkez Bankası neden faiz arttırdı?

Merkez Bankası'nın faiz arttırımı ile dolarda sert bir düşüş yaşandı. Kararın ardından herkes Faiz arttırımı nedir? Faiz arttırımı ne işe yarar? Merkez Bankası neden faiz arttırdı? sorularının yanıtını araştırıyor. Faizi yüzde17,75'ten 24'e çıkaran Merkez

Merkez Bankası'nın faiz kararını son dakika açıklama ile duyurdu, repo faizi yüzde 17.75'ten yüzde 24'e çıkarıldı.Bu kararın ardından dolar 6,43 bandından 6,17 bandına düştü. Piyasaların hareketlendiği faiz arttırımı ile Faiz arttırımı nedir? Faiz arttırımı ne işe yarar? Merkez Bankası neden faiz arttırdı? sorularının yanıtını araştırmaya başladı? Merak edilenlerin tamamı haberimizde.

FAİZ ARTIRIMI NEDİR? NE ANLAMA GELİYOR?

Merkez Bankası politika faizini piyasa faizini belirleyip bu faiz oranı ile piyasa faiz oranlarını da belirleyip ekonominin yavaşlayıp hızlanmasını sağlıyor. Böylece temel görevlerinden birisi olan enflasyonu da kontrol altında tutuyor.

Merkez ekonominin çok zayıfladığı dönemlerde faiz indirerek vatandaşın harcamaya gidip canlanma sağlamayı hedeflerken ekonomi ısındığında ise faiz artırarak paranın tüketim yerine faize yani tasarrufa kaymasını sağlıyor. Buna parasal sıkılaşma deniliyor.

Faiz artırımlarının altında yatan en büyük sebeplerden birisi ödemeler dengesinde açık veren ülkelerin dışarından sıcak para girişini sağlayıp iç piyasayı rahatlatmak olarak görülürken bunun yanında bir başka büyük etkisi ise Türk Lirasının değerlenmesi anlamına gelir. Türk Lirası değerlendikçe kur yükselişinden kaynaklı maliyet enflasyonunun önüne geçilmiş olur. Sadece maliyet enflasyonu değil talep enflasyonunu da engellemiş olması beklenir.

Faiz artırımlarının olumlu etkileri varken olumsuz etkilerinin de oldukça yüksek olduğu düşülmektedir. Yatırımları düşürmesi en büyük olumsuzluk olarak görülürken, enflasyonu düşürmesi olumlu etkisi olarak olarak görülebilir. Faiz artırıldığı zaman tüketimler azalırken tasarruflarda artış beklenir, kaynağın artmasıyla yatırımlar için kaynak bulmak oldukça kolaylaşır, tüketimlerde düşüş ile birlikte enflasyonda gerileme görülürken olumsuz sıralaması ise faizlerin artmasıyla yatırım maliyeti artmış olur, maliyet arttığı için yatırımları engeller, istihdam düşerken büyümenin de aynı şekilde düşmesi beklenir.

FAİZ ARTTIRIMI NE İŞE YARAR?

Faiz artırımının enflasyonun yükselişini durdurma etkisi beklenir. Faizlerin artması ile birlikte piyasada talep azalır, harcama eğilimi düşmeye başlar. Bunun nedeni TCMB bankalardan para talep ettiğinde yüksek faiz uygulamasına sebep olur. Bankalar daha fazla para toplamak için daha yüksek faiz uygulayarak müşterilerinin daha fazla para yatırmalarını sağlamak amacı ile faizleri yükseltir. Bu piyasada risksiz faize para yatırılıp harcama eğiliminden vazgeçilmesini sağlayıp, enflasyonun önü kesilmiş olur.

REPO NE DEMEKTİR?

Kısa vadeli bir menkul kıymetin, belli bir dönem sonunda ilk satıcısı tarafından geri alınmasını öngören bir işlem türüdür. Para piyasası araçlarından önemli farkları vardır. En önemlisi olarak; bir menkul kıymetin gerçek vadesinin alıcı ve satıcının ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla kısaltılmasını gösterebiliriz.

PİYASALAR FAİZ ARTTIRIMINDAN NASIL ETKİLENDİ?

Eylül ayına 6.63865 lira ile başlayan Amerikan Doları kuru, 16/08/2018 tarihinde 5,8142 lira ile son bir ayın en düşük, 04/09/2018 tarihinde ise 6,6630 lira ile son bir ayın en yüksek değerine ulaştı. Geçtiğimiz hafta %-3,4487 değişim gösteren Amerikan Doları kuru şu an 6,1761 liradan işlem görüyor.

EURO NE KADAR OLDU? 1 EURO KAÇ TL 13 EYLÜL- EURODA  SON DURUM NEDİR?

Eylül ayına 7.7187 lira ile başlayan Euro kuru, 16/08/2018 tarihinde 6,6469 lira ile son bir ayın en düşük, 30/08/2018 tarihinde ise 7,7833 lira ile son bir ayın en yüksek değerine ulaştı. Geçtiğimiz hafta %-4,0331 değişim gösteren Euro kuru şu an 7,2156 liradan işlem görüyor.

Ekonomi Haberleri