Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 6111.43
Meslek Adı : Fasulye Yetiştiricisi
Grup Bilgileri
Meslek Ana Grubu : Nitelikli Tarım, Ormancılık Ve Su Ürünleri Çalışanları
Meslek Alt Ana Grubu : Pazara Yönelik Nitelikli Tarım Çalışanları
Meslek Grubu : Bahçıvanlar Ve Bitkisel Ürün Yetiştiricileri
Meslek Birim Grubu : Tarla Ürünleri Ve Sebze Yetiştiricileri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı :
Ekim-dikim ortamı hazırlayabilen, uygun gübreleme yapabilen, hastalık ve zararlılarla mücadele edebilen ve üretim tekniklerini kullanarak fasulye yetiştiren kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Fasulye Yetiştiricisi; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Üretim tekniklerini araştırmak,
b) Ekim dikim yerlerini hazırlamak,
c) Gübreleme yapmak,
d) Kültürel işlemleri yapmak,
e) Bitkilerde görülen zararlıları incelemek,
f) Hastalık, zararlılar ve yabancı otlarla mücadele yapmak,
g) Fasulye yetiştirmek, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Fasulye Yetiştiricisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: İşletme Müdürü (Tekstil) mesleği için “1321.10” kod olarak kullanılır iken Bobin Sarıcı (Metal) (Soğuk Haddehane) mesleği için “8121.17” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;