Fatiha Suresi neden çok önemlidir? Fatiha Suresi anlamı nedir, nasıl okunur?
Fatiha Suresi okuyanlar, bu surenin dinimizde neden bu kadar önemli olduğunu ya da anlamını merak ederek araştırıyor. Peki Fatiha Suresi neden çok önemlidir? Fatiha Suresi anlamı nedir, nasıl okunur?
116
Fatiha Suresi neden çok önemlidir? Fatiha Suresi anlamı nedir, nasıl okunur? Neden her namazda Fatiha Suresi okunur? gibi sorular, merak edilerek araştırılan sorular arasında yer alıyor. Biz de sizin için merak edilen soruların yanıtlarını hazırladık...
216
7 ayetten oluşan Fatiha Suresi, Her namazda hatta hemen hemen her rekatta okunan süre olup tam olarak inen ilk sure olma niteliğini de taşır. Bu kadar büyük olan Fatiha Suresinin okunma şekli de farklıdır.
316
Allah ile kul arasında yakınlaşmayı sağlayan Fatiha Suresi, ezbere bilinmesi gereken surelerin de başında gelir. Ramazan ayına girdiğimiz şu günlerde her akşam kılınacak 2 rekat namaz, Allah rızası ile başlayıp her rekatında da Fatiha Suresi ile devam eder.
416
Ramazan ayında her akşam 2 rekât namaz kılmak. Namazın ilk rekâtında Fatiha suresinden sonra 3 kere İhlas suresi okunur. Namaz bittikten sonra şöyle denir: “Münezzehtir gaflet etmeyen asıl koruyucu. Münezzehtir (kullarına ceza vermede) acele etmeyen merhametli. Münezzehtir her zaman kaim ve sabit olan ve kullarını unutmayan. Münezzehtir ebedi ve boş şeylerden uzak olan (Rab).”
516
(Yüce Allah, pak ve münezzehtir. Hamd ve senâ O'na mahsustur. Bir tek olan Allah'tan başka kulluğa layık ilâh yoktur. O, vasfedenlerin vasfından yücedir.) 7 kere söyler ve sonra şu duayı okur:
616
“Her eksiklikten münezzehsin sen, Her eksiklikten münezzehsin sen, Her eksiklikten münezzehsin sen, ey azametli ve yüce (Allah)! Benim büyük günahlarımı bağışla.” Sonra 10 kere salavat getirilir. Allah, bu iki rekâtlı namaz kılanın 70 bin günahını bağışlar.
716
Beş vakit namazın her suresinde okunan Fatiha Suresi, hakkında Peygamberimiz "Fatiha'yı okumayanın namazı olmaz" buyurmuştur. Beş vakit kılınan namazdan sonra gün içerisinde Fatiha Suresi 40 kere okunmuş olur. Günde 40 kere okunması da buyurulmuştur.
816
FATİHA SURESİ
Bismillahirrahmanirrahim.
"Elhamdü lillâhi rabbil’alemin. Errahmânir’rahim. Mâliki yevmiddin. İyyâke na’budü ve iyyâke neste’în, İhdinessırâtel müstâkim. Sırâtellezîne en’amte aleyhim ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn."
916
FATİHA SURESİNİN ANLAMI
"Hamd, âlemlerin Rabbi, merhametli olan, merhamet eden ve Din Günü’nün sahibi olan Allah’a mahsustur. Ancak sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola, nimete erdirdiğin kimselerin, gazaba uğramayanların, sapmayanların yoluna eriştir. "Fatiha Suresinde çoğul kipleri genel olarak kullanılmış olup, Allah'ın en yüce sıfatları ile tanıtmakta ve yardımın yalnızca Allah'tan olduğu da açıklanmaktadır.
1016
“Fatiha’yı okuyan kul, ‘Âlemlerin rabbi olan Allah’a hamdolsun’ dediğinde Allah, ‘Kulum bana hamdetti’ der. Kul, ‘Allah esirgeyen ve bağışlayandır’ deyince, ‘Kulum beni övdü’ der. Kul, ‘O din gününün hükümdarıdır’ deyince, ‘Kulum beni yüceltti’ der. Kul, ‘Biz ancak sana ibadet eder, yalnızca senden yardım dileriz’ deyince, ‘Bu benimle kulum arasındadır, artık kulum ne isterse olacaktır’ der. Kul, ‘Bize doğru yolu göster, nimet verdiklerinin yolunu; gazaba uğramışların ve şaşırıp sapmışların yolunu değil’ deyince Cenâb-ı Hak, ‘İşte bu yalnızca kulum içindir, isteği yerine gelecektir’ der” suresi, hamdin âlemlerin rabbi Allah’a ait olduğunu bildiren âyetle başlar. Bu âyeti Allah’ın esirgeyen ve bağışlayan (rahman ve rahîm), aynı zamanda din gününün sahibi ve hükümranı olduğunu ifade eden övgü âyetleri takip eder. Daha sonra Allah karşısında insanoğlunun durumunu belirleyen şu âyet gelir: “Biz ancak sana ibadet eder ve yalnız senden yardım dileriz”. Fatiha suresinde Allah’tan nelerin isteneceği, ayrıca istemenin usul ve âdabı da öğretilmektedir.
1116
Fatiha Suresinde geçen 'Rahman' Allah'ın ikinci sıfatı olup, rahmeti sonsuz anlamını taşımaktadır. Rahim ise en çok merhamet edici demektir. Hanefî mezhebine göre cemaatle kılınan namazlarda imama uyan kimsenin Fatiha’yı okuması gerekmez. Şâfîler’e göre imama uyan kimsenin Fatiha okuması farzdır. Fatiha’nın arkasından “âmin” demek sünnettir.
1216
CUMA GÜNÜ YAPILACAK İBADETLER DUALAR NELERDİR?
Müslüman alemi olarak kutsal kabul edilen Cuma günü yapılan ibadetlerin boş çevrilmeyeceği de ayetlerce açıklanmıştır. Peki Cuma günleri nasıl dua okunur, Cuma günleri hangi dualar okunur?
1316
CUMA GÜNÜ OKUNMASI GEREKEN DİLEK DUALARI
Cuma günü 100 defa" "YA ALLAH" diye zikreden insanın bütün dilekleri kabul olur.Cuma Günü "YA VALİ" esmasını (1000) defa okuyan her işinde kolaylık görür.
Cuma günü "LA İLAHE İLLALAHÜ'L MELİKÜ'L HAKKU'L- MÜBİN" (200) defa zikreden Kişi Allah'tan ne isterse verilir.
1416
Cuma gecesi "YA DARR" Esmasını (100) kere çekerse, düşmüş olduğu dertten kurtulur. Fakir ve düşkün kimseler buna devam etseler çok faydasını görürler.Cuma Günü " YA VELİYYÜ YA ALLAH" esmasını (1000) defa zikreden kişi her istediğine kavuşur.Cuma namazından sonra 100 defa" YA GAFUR" İsmini okumaya devam eden kişi mağfirete nail olur ve şifa bulur.
1516
NEDEN HER NAMAZDA FATİHA SURESİ OKUNUR?
Namazda Fatiha'yı okumak vaciptir. Fatiha terkedilse, namaz tahrimen mekruh olmakla birlikte sahihtir. Hz. Peygamber (asm)'in; "Fatiha'yı okumayanın namazı kabul değildir." hadisi Hanefî müçtehidlerince "Fatihasız namazın fazileti yoktur." anlamına hamledilmiştir. Çünkü bu hadis; "Mescide komşu olan kimsenin, mescidde kılmadıkça namazı caiz olmaz." hadisine benzemektedir. Gerçekte İslâm âlimleri, bu hadise dayanarak, mescide komşu olanların yalnız başına kılacakları namazın sahih olmadığını söylememişlerdir. Belki cemaat sevabından mahrum kalır ve namazın fazileti azalmış bulunur.