Kolajen sağlıklı eklemlerde ve cilt elastikiyetinden veya gerginliğinden sorumlu bir proteindir Kemiklerde, kaslarda ve kanda bulunur. ,Cildin dörtte üçünü ve vücuttaki proteinin üçte birini oluşturur Yaş ilerledikçe vücuttaki kolajen azaldığından birçok insan takviyeler yöneliyor. Vücudun kolajen üretmesi için, prolin, glisin, c vitamini, çinko ve bakıra ihtiyacı vardır.
Kolajen takviyesi almanın faydası kadar sağlığa da faydası vardır. Nemli cildi korumaya ve osteoartrit ağrısını hafifletmeye yardımcı olurlar. Ayrıca kan basıncını ve kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
Yaş ilerledikçe kemikler daha az hareket halinde olduğundan kırılmaları daha kolay olur ve iyileşme zaman alır. Kolajen takviyesi ile birlikte kemikler daha yoğun hale gelerek kırılganlığı azaltır ve vücudun yeni kemik üretiminde yardımcı olurlar.
Erkeklerde kelleşme, kadınlarda saç dökülmesi ve incelme görülmesiyle birçok insan zor durumda kalıyor. Yapılan araştırmalarda düzenli olarak kolajen takviyesi alan bireylerin saç derilerinin kaplanmasında ve kalınlaşmasında artışlar görülmüştür.
Bazı insanların tırnakları çok çabuk kırılabilir veya uzamaları zaman alır. Kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmada 4 hafta boyunca düzenli olarak kolajen takviyesi alınması sonucu tırnaklarda gözle görülür bir şekilde değişim olmuştur. Büyümesi uzun süren ve kırılan tırnaklarda iyileşme meydana gelmiştir.
Diz osteartriti olan kişiler için oral kolajen takviyeleri hafif bir ağrı kesici görevindedir ve eklem fonksiyonlarını iyileştirir. Ayrıca düzenli kolajen takviyeleri ile kas kütlesinin gücü artırılabilir.
Kolajen takviyelerinin etkileri hala daha araştırılmaya devam ederken insanlar bu takviyeleri doğal yollara başvurarak da alabilirler. Kolajen üretmek için vücut glisin ve prolin amino asitlerini C vitamini, çinko ve bakır gibi diğer amino asitlerle birlikte çalışır. Bu vitaminlerin olduğu besinleri tüketmek de kolajen etkisi sağlayacaktır.