Fazla kahvenin zararları

Diyetisyen Aydın Selçuk, fazla kahvenin bebek sağlığını da riske attığını söyledi.

Gebelerin yarısından fazlasının günlük ortalama 2 fincan kahve tükettiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, günlük 5 fincandan fazla kahve tüketenlerde önemli sorunlar yaşanabildiğini aktardı. 
Erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek doğumunun bu sorunların başında geldiğini belirten Selçuk, hamileleri uyardı, fazla kafeinin sadece anne adayı için değil, bebek açısından da sakıncalı olduğunu vurguladı. 

Diyetisyen Selçuk, “Fazla kafein tüketen kadınların bebeklerinde kemik yoğunluğu vekalsiyum içeriğinin düşük olduğu görülmüştür" dedi. 

Hamilelik sürecinde yaşanabilecek sorunlara da değinen ve ilk haftalara gözlenen ve nedeni bilinmeyen bulantı ve kusmaların doğal olduğunu, bu durumun da gebenin yeterince besin alımını doğrudan etkilediğini kaydeden Selçuk, şunları söyledi: 

"İnatçı şekilde devam eden kusmalarda kaybolan sıvı ve elektrolitler mutlaka yerine eklenmelidir. Bu dönemde annelerin tat ve koku duyularında da aşırı hassasiyet görülmektedir. Şiddetli yemek yeme isteğinin aksine besinden tiksinme duyusu da metabolik değişikliklere neden olmaktadır. Yataktan kalmadan önce tüketilen tuzlu bisküvi, ekmek veya krakerin bulantıyı önlediği ve sonra alınacak besinin alımının kolaylaştırıldığı belirtilmektedir.” 

KABIZLIK İÇİN ALINACAK TEDBİRLER 

Bazı gebelik hormonlarının bağırsak hareketlerini azaltıcı etkisi bulunduğunu bildiren Selçuk, kilo artışı nedeniyle hareketlerde azalma ve beslenme düzenindeki değişikliklerin hamilelerde kabızlık oranını arttırdığını dile getirdi. Şefika Aydın Selçuk, “Lif içeren sebze ve meyvelerin çiğ, bol ve kabuklu olarak tüketimi, sıvı alımının arttırılması, kuru meyvelerin yenilmesi bu sorunun çözümlenmesine yardımcı olmaktadır. Yine baklagiller, kuru meyvelerle hazırlanan tahıl gevrekleri, yulaf ezmesi ve fiziksel hareketin arttırılması kabızlık sorunu yaşayan annelere yapacağım öneriler arasındadır” şeklinde konuştu. 

Sağlık Haberleri