Federal ne demek? Federal devlet nedir, anlamı nedir?

Kendi içinde özerklik barındıran ve dış ülkelere karşı ise birlik içinde hareket eden federal devletler, sık sık araştırılıyor. Peki Federal ne demek? Federal devlet nedir, Anlamı nedir? tüm bu merak edilen detaylar haberimizde bulabilirsiniz.

Devletlerin kendi içinde bağımsız olarak hareket eden ancak dış dünyayla bağlantılarında birlik olan federal devletler, son zamanlarda sıklıkla gündeme geliyor. Bunun üzerine internet kullanıcılarının arama motorlarında baktığı Federal ne demek? Federal devlet nedir? Anlamı nedir? sorularının cevabına haberimizden ulaşabilirsiniz.

FEDAREL NE DEMEK? ANLAMI NEDİR?

Kendi içinde özerk olan ancak dış işlerinde birlikte, tek bir ülke olarak hareket eden devletlere federal devletler denmektedir.

Kısacası karma yapılı, birçok devletin bir araya gelerek oluşturduğu ancak dış işlerinde tek devlet olan yönetim şeklidir.

Federal yönetimlerde merkezi devletin otoritesi altındaki devletler iç işlerini kendileri yönetebilir yani özerktirler ancak dış politikada merkezi devlete ve onun otoritesine bağlı bir yapı gösterirler buna da federal yönetim anlayışı denmektedir.

FEDAREL DEVLETLER HANGİLERİDİR?

Federal devletlerden en eskisi Amerika Birleşik Devletleridir 1776'dan beri ülkede bu yapı uygulanmaktadır.

1821 yılında Meksika,

1848 yılında İsviçre,

1853 yılında Arjantin,

1863 yılında Venezuela,

1867 yılında Kanada ve 1889 yılında ise Brezilya bu yönetim şekline geçiş yapmıştır.

20. yüzyılda ise 1901 yılında Avusturalya,

1920 yılında Avusturya,

1949 yılında Almanya,

1950 yılında Hindistan,

1959 yılında Pakistan ve Sudan,

1963 yılında Malezya ve Nijerya,

1970 yılında Belçika,

1971 yılında Birleşik Arap Emirlikleri,

1992 yılında Rusya,

1995 yılında Bosna Hersek

federal devlet şekline geçmiş, son olarak 2005'te Irak ve 2012'de Somali de federal devletler olmuşlardır.

FEDAREL SİSTEM NEDİR?

Devletin yasal anlamdaki egemenliğinin bölgelere göre değişmesi ancak tüm bölgelerin uyduğu merkezi yasaların da bulunduğu devletlerde federal yapı görülür.

Bu yapıdaki federe devletler, yani devletin içindeki özerk devletler, kendi yasalarını koyabilirler ancak savunma ve dış politikada federal devlete bağlıdırlar ve genel olarak bu duruma federal yapı denir.

FEDERASYON NEDİR?

Dış politikada bir güç altında toplanma amacı güderek birden fazla devletin bir çatı altında toplanması veya aynı alandaki kuruluşların dayanışma içinde birlik olması gibi durumlara federasyon adı verilir.

Federasyondaki devletlerin üstünde bir de federal devlet bulunur ve bu devlet kendine has bir teşkilatlanma içindedir. Federal olan devlet, federe devletlere gerek olmadan da ülke hakkında doğrudan hak ve yetki kullanabilir.

Yani ülke ve vatandaşlar hem federal hem de federe devletin egemenliği altındadır. Kısacası federe devletlerin dış işlerinde söz hakkı yoktur.

Federasyon ve konfederasyon arasındaki fark, federasyon devletlerinin arasında bir hukuki anlaşma değil de ortak bir anayasa olmasıdır. Federasyonda konfederasyonun aksine üye devletlerin federasyondan ayrılma hakkı tabii tutulur.

FEDERAL CUMHURİYET NEDİR?

Federal bir yapı içerisinde cumhuriyetçi yönetim şekli ile yönetilen devlet organlarının bulunduğu federasyona federal cumhuriyet denmektedir.

Federal cumhuriyette hükümet ve hükümete bağlı yerel yönetimler arasında yalnızca milli savunma veya dış işleri gibi genel konularda birlik vardır, eğitim ve benzeri konularda yerel yönetimler yerel organlar aracılığıyla hareket ederler.

İlk yorum yazan siz olun

Gündem Haberleri