Felç Sonucu Rehabilitasyon
Felç neden olur, felçli insanlar nasıl beslenmeli, inme oldugunda neler yapılmalı gibi sorulara cevap veriyoruz.
Felç geçirme kelimesine küçüklüğümüzden beri inme olarak aşinayızdır.Felç geçirme ve beslenmearasındaki bağlantıyı birçok insanımız bilmemekte, felçli insanlar inme geçirdiği anda birçok uzuvlarını kaybederler.
Halk arasında bilinen adıyla inme (felç) beslenme alışkanlıklarımızın değişmesi ve sedanter yaşam tarzıyla birlikte günümüzde daha sık görülüyor.
Planlanmış bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı ile hastalarda tamama yakın iyileşme sağlanabiliyor.
Hastada konuşma, algılama problemleri görülebilir.
Kimi hastalarda yoğun bakımdan çıktıktan sonra göz kontağı kurmakta bile zorlanabilir.
Felçli Hastanın Rehabilitasyon Süreci
Yatak yaralarının önlenmesi ve bunun için uygun pozisyonlamalar havalı yatak kullanımı gibi konularda hasta ailesinin bilgilendirilmesi gerekiyor.
Genellikle egzersizler düzenli olarak yapıldığında ortalama 2-3 hafta içerisinde hasta yatağında biraz daha bağımsız hale gelir. Ancak bu hastanın günlük aktivitelerini sürdürmesi için yeterli değildir.
Bu aşamadan sonra hasta (hastanede yatağında veya ayaktan) mutlaka profesyonel bir rehabilitasyon programına sokulmalı, hastanın aktif katılımıyla birlikte kasların kuvvetlenmesi sağlanmalıdır. Bu dönemden sonra ortaya çıkan ve bize tedavide dezavantaj oluşturan (en basit ifadeyle) kas sertlikleridir.
Felç Sonucu Egzersiz Faydaları
Haraketlerin mutlaka uzman kişilerce yapılması şarttır.
Çok pasif hareketlerin dahi uzman kişilerce yapılması gereklidir. Yoğun bakımdayken üzerinde durulması gereken bir konudur. Fizyoterapistin önemi bu noktada ortaya çıkıyor. Doğru eğitim sonraki dönemler için de bu istenmeyen aktiviteyi zorlaştıran ve birleşik reaksiyon dediğimiz hareketlerin ortaya çıkışını engeller.
Rehabilitasyon programında en önemlisi hastada fonksiyona yönelik egzersizlerede önem verilmeli yürüme ve merdiven aktiviteleri de çalıştırılmalıdır.
En son bölümlerde ev modifikasyonları düşünülmeli, hastanın yatağının konumu tek tek gözden geçirilmeli ve hepsi hastayı bağımsız bir şekilde ev içindeki hayatını sürdürecek şekilde ayarlanmalıdır.
Son olarak şunu söyleyebiliriz ki rehabilitasyon uzun ve zorlu bir süreçtir ama sonuçları da genellikle yüz güldürücü olmaktadır.
Bu yazıda yer alan tüm içerik bilgilendirme amaçlıdır. İlgili hastalığa yönelik olarak teşhis, tanı ve tedavi hizmeti vermez. Herhangi bir sağlık probleminiz olması durumunda konusunda uzman doktorlar ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.