Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 8160.33
Meslek Adı : Fermantasyon İşçisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Tesis Ve Makine Operatörleri Ve Montajcılar
M. Alt Ana Grubu : Sabit Tesis Ve Makine Operatörleri
M. Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
M. Birim Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
İmbikten çekilecek içki veya maltlı içki ve şarap imali sırasında fermantasyon safhasını kontrol eden kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Fermantasyon İşçisi işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Basınçlı hava vasıtasıyla fermantasyon tanklarındaki buharı boşaltmak,
Tanklardaki borulara soğuk su sevk ederek harareti belirli bir seviyede tutmak,
Lapadan sızdırılan suyu veya lapayı fermantasyon tanklarına pompalayarak aynı zamanda ayrı bir borudan da tanka maya sevk etmek,
Fermantasyon sırasında kazanın termometresini gözleyip kazanı buharla ısıtan boruların vanalarını ayarlayarak lapayı belirli bir sıcaklık derecesinde tutmak,
Zaman zaman bir hidrometreyle yoğunluğu ölçmek,
Gereğine göre maya, şeker veya su ilave etmek,
Bir vanadan hava vererek kimyasal reaksiyonu hızlandırmak,
Emme metodu veya başka usullerle mayayı ayırarak fermantasyona tabi tutulmuş eriyiği sarnıç veya diğer dinlendirme kaplarına pompalamak,
Kazanı soğuk su fışkırtarak yıkar ve drenaj kapaklarını kapatarak içine yine sıcak buhar sevk etmek, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Fermantasyon İşçisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Bakır ve Alüminyum Boru Tesisatçısı mesleği için “7126.22” kod olarak kullanılır iken Eskiçağ Tarihi Öğretim Üyesi mesleği için “2310.66” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Fermantasyon İşçisi Meslek Kodu “8160.33” olarak belirlenmiştir.