Fibromiyalji nedir? Fibromiyalji Hastalığını tetikleyen sebepler nelerdir?

Pendik Bölge Hastanesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turgut Göksoy, Fibromiyalji nedir? fibromiyalji’yi tetikleyen sebepler nelerdir?” sorularına yanıt verdi.

Pendik Bölge Hastanesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turgut Göksoy, Nedeni bilinmeyen ızdırap olarak adlandırılan Fibromiyalji hastalığını dayanılmaz ağrılarla seyrettiğini belirterek, elektromanyetik kirlenmenin fibromiyalji’yi tetiklediğini söyledi.

Fibromiyalji nedir?

Fiziksel muayene ile tahlillerle birçok hastalık belirlenebiliyor. Fakat laboratuvar testleriyle tanısı konulamayan modern çağ hastalığı var ki, tıpta "fibromiyalji" olarak anılıyor. Sürekli ağrı ve yorgunluk hissi uyandıran bu hastalık, genellikle 25 ile 60 yaş arası kadınları vuruyor. Fibromiyalji’ye eşlik eden, yanından hiç ayrılmayan bir "arkadaşı" var: Stres ve depresyon. Pendik Bölge Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turgut Göksoy, modern yaşamda maruz kalınan elektromanyetik kirliliğin vücutta yoğun ağrılara neden olduğuna, fibromiyalji hastalarının özellikle "elektromanyetik arınma" uygulamaları gerektiğine dikkat çekiyor.

Fibromiyalji Hastalığında Risk altındaki insanlar

Pendik Bölge Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr Turgut Göksoy, bu hastalıkla ilgili bir seminer düzenliyor. Sık baş ağrısı, boyun ve omuz ağrısı ve kaslarda gerginlik belirtilerinin görüldüğü hastalık, "nedeni bilinmeyen ağrı ızdırabı" olarak birçok kişinin yaşam kalitesini etkiliyor.

Prof. Göksoy, modern toplumda daha da artan fibromiyaljiyi elektromanyetik kirlilik ortamının tetiklediğini savunuyor: "Yoğun bir elektromanyetik kirlenme var. TV çanak antenleri gibi elektromanyetik akım üreten bir sürü kirletici unsur var. Artık günümüz insanı hasta edici binalar ve hasta edici gıdalarla iç içe. Beden bunlara çoğunlukla ağrılarla tepki veriyor."

Fibromiyalji Hastaları uyuyamıyor!

Fibromiyalji’nin vücudun geniş alanlarına saldıran bir hastalık olduğunu belirten Göksoy, şunları söylüyor: "Ağrı genellikle omurga etrafında kendini gösterir. Hastalıkla birlikte depresyon devamı olarak eşlik eder. Genellikle laboratuvar bulgularıyla ortaya çıkmaz. Bazı testlerle tespit edilir. Yorgunluk, uyuşukluk, hafıza problemleri görülür. Hastalık nedenleri hakkında çeşitli teoriler var. Uyku eksikliği, vücuttaki hormonal dengesizlikler ve kimyasallar, nemli havalar, çok az fiziksel aktivite, kronik hale gelen stres hastalığa davetiye çıkarıyor. Özellikle elektromanyetik kirlenme, fibromiyalji’de önemli tetikleyici unsur."
Tedavinin yanı sıra günlük yaşam tarzını tamamen hastalığa göre düzenlemek gerektiğini belirten Prof. Göksoy bazı önerilerde bulundu

Fibromiyalji Hastalığından nasıl korunuruz?

Düzenli yürüyün
Düzenli yürüyüş fiyromiyalji tedavisi için en iyi yollardan biridir

Egzersizi ihmal etmeyin
Ağrıların ve yorgunluğun çözümü için fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin. Doktorunuzun verdiği düzenli bir egzersiz programını mutlaka uygulayın.

Sıcak banyo yapın
Sıcak su kasları gevşetir, ağrıyı azaltır. Haftada bir saunaya gidin.

Kafeinden kaçının
Kafein zihinsel ve fiziksel stresi arttırır. Merkezi sinir sistemi hücrelerini uyarır. Öfke ve uykusuzluğa neden olabilir.

Hobi edinin
Müzik dinlemek veya sizi mutlu edecek bir uğraş hastalığın etkilerini hafifletecektir.

Diğer hastalarla konuşun
Benzer hastalığı olan arkadaşlarınızla bir araya gelin, bilgi alışverişinde bulunun.

Stresi azaltın
Stresinizi yenmek için özel çaba gösterin. Stresinizi yükselten ortamlarda bulunmayın

Elektromanyetik kirlilikten arının
Kullanmadığınız elektrikli aletleri kapalı tutun. Halojen ve floresan lambalarını okuma lambası olarak kullanmamaya özen gösterin. Yatak odasında cep telefonu, TV ve bilgisayar bulundurmayın. Özellikle başucunuzun, herhangi bir elektromanyetik alan kaynağına uzak olmasına özen gösterin. TV ve bilgisayar arkalarında Elektro Manyetik (EM) alan daha büyüktür. Yatağınızı EM alanlardan mümkün olduğunca uzağa yerleştirin. Uyurken elektrikli cihazları prizden çekin, cep telefonunu kapatın.

SORU SORMAK VE RANDEVU ALMAK İÇİN TIKLAYIN

Randevu için: 0507 234 11 70

(Açılan sayfadaki formu eksiksiz olarak doldurduğunuz takdirde, vermiş olduğunuz iletişim bilgileri ile sizinle irtibata geçilir ve tüm sorularınız Bölge Hastanesi uzman hekimleri tarafından 72 saat içerisinde sorularınız yanıt bulur.)

İlk yorum yazan siz olun

Sağlık Haberleri