Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 6111.11
Meslek Adı : Fiğ Yetiştiricisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Nitelikli Tarım, Ormancılık Ve Su Ürünleri Çalışanları
M. Alt Ana Grubu : Pazara Yönelik Nitelikli Tarım Çalışanları
M. Grubu : Bahçıvanlar Ve Bitkisel Ürün Yetiştiricileri
M. Birim Grubu : Tarla Ürünleri Ve Sebze Yetiştiricileri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Hayvan yemi olarak kullanılacak fiğin kaliteli, ekonomik ve daha bol üretimi için ekimi, yetiştirilmesi ve hasat edilmesi gibi işlerde çalışan kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Fiğ Yetiştiricisi, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Sonbaharda toprağı pullukla derin sürüm ve ilkbaharda uygun tarım aleti ile tarla düzelterek toprak hazırlığını yapmak,
Tohum amaçlı fiğ tek başına, ot elde etmek amaçlı ise arpa, yulaf ile karıştırarak ekime hazırlamak,
Mibzerle ekim derinliği, sıra araları göz önünde bulundurularak ekimini yapmak,
Ekimle birlikte gübreleme yapmak,
Çiçek zamanına kadar olan dönemde 1-2 defa sulama yapmak,
Alt yapraklarda ki sararma, solmaya göre sulama yapmak
Hastalık ve zararlılara karşı mücadele etmek,
Kullanım amacına göre fiğin hasat zamanını tespit etmek,
Elle veya makine ile hasatını yapmak,
Kullanılan makine, araç, gereç ve ekipmanların periyodik bakımlarını yapmak,
İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kurallara uymak vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Fiğ Yetiştiricisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Bantçı - taşocağı mesleği için “9311.14” kod olarak kullanılır iken Fabrika/İşletme Müdürü mesleği için “1321.04” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;