Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 6112.07
Meslek Adı : Fındık Yetiştiricisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Nitelikli Tarım, Ormancılık Ve Su Ürünleri Çalışanları
M. Alt Ana Grubu : Pazara Yönelik Nitelikli Tarım Çalışanları
M. Grubu : Bahçıvanlar Ve Bitkisel Ürün Yetiştiricileri
M. Birim Grubu : Ağaç Ve Çalı Ürünleri Yetiştiricileri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Fındığın dikimi ve yetiştirilmesi işlerinde çalışan ve fındık dallarının gelişip büyümesi, tarladan en verimli şekilde ürün alınması için gerekli çalışmaları yapan kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Fındık Yetiştiricisi, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Fındık dikilecek arazinin dikime müsait olup olmadığını kontrol etmek,
Fındık dikilecek araziyi yabancı bitkilerden temizlemek, dikime hazırlamak,
Fındık fidanlarının dikileceği ocak yerlerini tespit etmek,
Fidan dikilecek yerlerde kazma, çapa vb. ile çukurlar açmak,
Açılan çukurlara fındık fidanlarını dikmek, fidanların dibine can suyu dökmek,
Kuruyan fidanların yerine yenilerini dikmek,
Belli zamanlarda fındık ocaklarına toprak doldurmak,
Fındık ocaklarını suni veya hayvani gübre ile gübrelemek,
Belli zamanlarda fındık dallarını budamak, ihtiyarlayan fındık dallarını kesmek,
Gerektiğinde fındık bahçesini sulamak,
Fındık bahçesindeki zararlı otlarla mücadele etmek, gerektiğinde ilaçlama yapmak,
Hastalıklardan ve böceklerden korumak için ilaçlama yapmak,
Fındık toplanma sezonuna kısa süre kala, bahçedeki otları, ot biçme makinesi yada tırpan ile biçmek,
Mesleği alanındaki gelişmeleri takip etmek ve uygulamak,
İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kurallara uymak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Fındık Yetiştiricisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Balık Yemi İmal İşçisi mesleği için “8160.04” kod olarak kullanılır iken Etiket görevlisi - ambar mesleği için “9321.09” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Fındık Yetiştiricisi Meslek Kodu “6112.07” olarak belirlenmiştir.