Bugün sizlerle Fındıklı Kek nasıl hazırlanır, Fındıklı Kek yapılırken hangi malzemeler kullanılır ve tarifi ve yapılışı ile sizlerle birlikteyiz. Şimdiden afiyet olsun…
Fındıklı Kek için Malzemeler:
4 bardak un 1 bardak tozşeker 1 bardak süt 1 adet yumurta 2 kaşık tereyağı 1paket kuru maya 1paket vanilya İç malzemesi için: 1,5 bardak fındık 2 adet yumurta beyazı 1çay bardağı pudra şekeri Üzeri için: 1 çay b. pudra şekeri reçel
Fındıklı Kek Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Unu karıştırma kabına alın; içine maya, toz şeker ve vanilyayı karıştırarak harmanlayın. Ardından ortasını havuz şeklinde açın; buraya yumurta, ılık süt ve yumuşamış tereyağını ekleyerek hamuru yoğurun. . Diğer taraftan iç harcı hazırlayın; fındıkları iri kırarak bir kaba alın. Yumurta aklarını pudra şekeri ile çırpın, şekeri eriyince kırmış olduğunuz fındıkları ekleyerek iç harcı hazırlayın. Hamurunuzu tezgah üzerine serin bir merdane ile düzleştirin; harcı hamurun uç kısımlarına gelmeyecek şekilde üzerine yayın ve rulo yapın. Ruloyu mümkünse kare bir kalıbın içine alın. Hamurun üzerinden bıçak ile yarısına inecek kadar derin bir çizgi çekin. Hamuru yarım saat kadar mayalandırdıktan sonra 170 derecede pişirin. Piştikten sonra üzerine reçel sürüp pudra şekeri serperek servis yapın.
Hamur işi pişirmenin Püf Noktaları
İlk olarak, güzel bir iş çıkarmak istiyorsanız mutlaka taze ürünler kullanmalısınız. Kullanacağınız ürün ne olursa olsun (un, nişasta, kabartma tozu, yumurta vb.) son kullanma tarihlerini mutlaka kontrol edin. Son kullanma tarihi geçmiş ya da yakın olan ürünleri kesinlikle kullanmayın.
Un ve nişasta gibi toz ürünlerin topak topak olmasını istemiyorsanız, elekten geçirmeyi unutmayın. Elekten geçirdikten sonra toz ürünleri daha kolay karıştırabilir ve topak topak olmalarını engelleyebilirsiniz.
Poğaça yaparken kullanacağınız su ve süt, ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalı. Her zaman ılık su ve süt kullanmalısınız.
Pasta ya da keklerde kullanacağınız dondurulmuş ürünler dışında her şeyin oda sıcaklığında olması gerekir.
Çok keskin ve ekşi kokulu mayaları kesinlikle kullanmayın.
Börek yapmakta kullandığınız yufkaları süt ile ıslatırsanız, böreğiniz çok lezzetli olacaktır.
Yumurtadan hoşlanmayanlar, böreğin üstünü yumurta yerine yoğurt ile kızartabilirler. Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı kadar sıvı yağ ile karıştırıp böreğin üzerine sürebilirsiniz. Sonucuna inanamayacaksınız.
Kekin güzelce kabarması için margarin (ya da tereyağı) ve şekeri iyice çırpmalısınız. Kullandığınız malzemeler yine oda sıcaklığında olsun.
Portakal, greyfurt ya da limon gibi meyvelerin suyunu sıktıktan sonra kabuklarını ufak ufak doğrayın ve buzluğa atın. Kek ve pasta yaparken bu ufak parçaları çok güzel bir lezzet katacaktır.
Sebzeli börek yapmak istiyor ancak iç harcın çok cıvık kalmasını istemiyorsanız, iç harcına biraz un serpin. Un, sebzenin fazla suyunu alacaktır. Sebzeler de hamura yapışmayacak ve daha lezzetli olacaktır.
Yufka böreğini fırına vermeden önce bir yumurta ve bir şişe maden sodasını iyice çırpın ve hamurun üzerine sürün. Börek, çok daha kabarık ve yumuşak olacaktır.
Pişen keki fırından çıkardıktan sonra 10 – 15 dakika kadar uslak bir bezin üzerinde bekletir ve kalıbı ters çevirirseniz, keki kalıptan çok rahat bir şekilde çıkarabilirsiniz.
Kek kalıbının yanmaması için kalıbın altına biraz tuz ekleyebilirsiniz.
Kurabiyeler piştikten sonra fırından hemen çıkarın. Çünkü kurabiyeler tepside soğursa yapışır ve parçalanırlar.
Kekin içerisine eklediğiniz meyve, meyve parçacıkları ya da şekerlemelerin hamur dibine çökmesini engellemek istiyorsanız hamura az miktarda mısır unu ekleyebilirsiniz.