Son günlerde sosyal medya platformu Tiktok'ta kullanıcılar ıspanaktan antep fıstığı yapma ile ilgili videolar çekiyor. Antep fıstığı haline getirilen ıspanağın daha sonra baklavanın içine koyulması sosyal medyanın gündeminde.
Söz konusu video sonrası Antalya Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu açıklama yaptı. Manavoğlu, baklavanın içerisine fıstığa benzeyecek şekilde işlenmiş sebzelerin koyulduğunu söyleyerek bunun ayırt edilmesini çok zor olduğunu söyledi.
Sosyal medyadaki görüntüler için konuşan Manavoğlu, büyük firmaların buna dikkat ettiğini ancak bazı üreticilerin ürünleri ucuza mal edebilmek için bu yollara başvurduklarını söyleyerek videolarda bu görüntülerim meşrulaştırılmasının doğru olmadığını belirtti.
Manavoğlu bazı üreticilerin fıstık stokladığına bu yüzden de alımın zorlaştığını söyleterek "Şu an fıstıklı baklavanın fiyatı 250 liraya kadar ulaşıyor. Bazı yerlerde bu fiyat 80 liraya kadar düşüyor. Fıstığın kilogram fiyatı bu kadar artmışken, uygun fiyatlı fıstıklı baklava görünce aklımızda soru işareti oluşması lazım" ifadelerini kullandı.
Bakanlığın taklit ve tağşiş yapan üreticileri daha sık denetlemesini bun gibi yerlerin yayımlanması gerektiğini belirten Manavoğlu, "Baklavada fıstık yerine yeşil renkli sebzeler, bezelye, ıspanak gibi ürünler kullanılabiliyor. Bu ürünlerin yeşil renginden faydalanarak, ufalanıp fıstıkmış gibi satılabiliyor. Bunu ayırt etmek çok zor. Şerbetle birlikte tüketilirken fıstık tadı geride kalabiliyor. Tüketicinin bunu açıp, bakıp anlaması çok zor. Araya az miktarda Antep fıstığı koyulduğu için anlamak zorlaşıyor." dedi