2023 Fitre Ne Kadar, Bu Sene Fitre Kaç TL? Fitre nasıl hesaplanır 2023

Fitre ramazan ayı içinde fakirlere verilen sadakaya deniyor. Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl verilecek fitrenin miktarını bu yılda ramazandan önce açıkladı. Böylece 2023 Fitre Ne Kadar Oldu, Bu Sene Fitre Kaç TL? gibi sorular yanıtlanmış oldu. Haberimizle birlikte Fitre nasıl hesaplanır sorunuza da yanıt bulabilirsiniz.

Fitre ramazan ayı içinde fakirlere verilen sadakadır. On bir ayın sultanı olan Ramazan orucu bu sene 23 Mart 2023 tarihinde başladı. Tüm dünyada Müslüman için önemli bir ay olan Ramazan, bu sene de tövbe etmek isteyen Müslümanlar için de bulunmaz bir nimettir. Ramazan ayınım bolluğu, bereketi, bol sevaplar ile gönüllerde her zaman beklenen bir ay olmuştur. Müslümanlar için İslam'ın 5 şartından biri olan oruç bu ay içinde tutulur. Oruç tutan kişiler Allah'ın rahmetini bekler ve günahlarından dolayı bol dua ve tövbe ederek arınmış olur.

2023 Fitre Tutarı Ne Kadar Oldu? Fitre Bu sene kaç TL

2023 yılı fitre miktarının 70 TL olarak belirlendiğini ve vatandaşların fitrelerini deprem mağdurları için Ramazan ayı öncesinde de verebileceklerini açıkladı.

Diyanet 2023 Fitre Miktarını Böyle Açıkladı

“Konu ile ilgili hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde 2023 yılı için fitre miktarı, 70 TL olarak belirlenmiştir.

Bu meblağ, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden aynî olarak da verilebilir. Belirlenen bu meblağ, aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedelidir.

Her bir mükellef, kendi ekonomik durumunu ve günlük gıda harcamalarını göz önünde bulundurarak belirleyeceği bir meblağı fitre olarak verebilir.”

Fitre ne zaman verilir?

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir (Nevevî, el-Mecmû’, VI, 128).

Ramazan ayı içerinde tutulan oruçların sağlığa büyük katkısı olduğu açıklanmıştır. Bu mübarek aylar insanların ruhunu duyurduğu gibi sağlığına da etkisi vardır. Mide ve bağırsakları dinlendirerek yağ yakımı hızlanmış olur. Vücut zor şartlara karşı dayanıklı olur ve zihin gücü gelişir. Cildi olumlu yönde etkiler ve canlılık verir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp sağlığını koruyarak, insülin direncini arttırır.

Yaşlanmayı geciktirerek, hücreleri onarma etkisi olduğu açıklanmıştır. Bilimsel faydaları yanında manevi faydaları da saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Kamil insan olma yolunda, iyi insan olma yolunda ve kalbi manevi olarak onarma yönünde de etkisi fazladır. Ramazan ayı insanlar için madden ve manen büyük faydalar beslemektedir.

Fitre bedeli nasıl hesaplanır?

Fitre bedeli kişilerin kendi başına hesaplayabileceği bir sadaka değildir. Her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından mevcut yıl içerisinde geçerli fitre bedeli açıklanmaktadır. Bu açıklama, fitre vermek isteyenler için yol gösterici olmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalar sonrasında kişiler mevcut bedel kadar ödeme yaparak o yıl için ibadetini yerine getirme fırsatı bulmaktadır.

Fitre bedelinin hesaplanmasında ise mevcut dönem şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacı baz alınır. Ülkedeki mevcut fiyatlar üzerinden yapılan hesaplamalar ile bir kişinin gıda ihtiyacının bir gün karşılanması sağlanır.

Fitre bedeli neye göre hesaplanır?

Fitre bedelinin hesaplanmasında kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurulurken bu hesaplanan miktarın nakdi olarak ödenme zorunluluğu bulunmamaktadır. Toplum arasında genellikle bu yönde yanlış algı bulunsa da nakdi olarak ödenmesi zorunlu olmadığından dolayı ayni bedele denk gelecek, farklı ayni yardımların yapılabilmesi mümkündür.

Ramazan Ayı Nedir?

Ramazan ayı bağışlayıcı, affedici bir aydır. Müslümanlar için en önemli aylardan biridir. İslam'ın 5 şartından biri olan Ramazan ayında Kur'an'ı Kerim ayetleri inmeye başlamıştır. Kadir gecesi de bu mübarek ay içinde bulunmaktadır. Bu ay içeresinde oruç tutulur, teravi namazları kılınır. Oruç tutan kişilerin sağlıklarına ciddi mana da katkısı olduğu araştırmalar ile de ortaya koyulmuştur. Hadislerde Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) bizlere orucun faydalarından bahsetmiş bulunmaktadır. Bunların yanı sıra bilimsel olarak aç kalmanın faydaları açıklanmıştır.

Oruç Tutarken Nelere Dikkat Edilir?

Oruç tutarken sahura kalkmak son derece önemlidir. Dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Tek seferde çok fazla su tüketiminden kaçınılmalıdır. Vitamin takviyesi alınabilir. Ağır yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Porsiyon ölçülerine dikkat edilmeli ve meyve tüketimi de yapılmalıdır. Fiziksel aktiviteler de önemlidir.

Orucun insana kazandırdığı en önemli şey güzel ahlak sahibi yapar. Kalp kötü duygu ve düşünceden temizlenir. Amacımız Allah’a olan kulluk görevimizi yerine getirerek, kötülüklerden sakınmaktır. Oruç Allah'ın bize emrettiği bir ibadettir.

İlk yorum yazan siz olun

Din Haberleri