SLS adı verilen ve ağızda köpürme etkisi yaratmak için diş macunları ve ağız gargaralarında bulunan bu bileşen, özellikle ağzında aft çıkmaya müsait olan kişilerde kullanımı durumunda yaralanmalar ve iltihaplanmalar meydana gelebilir.
Ağız kuruluğu olarak da bilinen kserostomi, tükürük bezlerini, dili kaygan tutmak ve boşlukları önlemeye yardımcı olmak için yeterli tükürük üretilmediğini ifade eder. Özellikle içeriğinde alkol bulunan ağız gargaralarını kullanmak ağız kuruluğunu daha da artıracaktır. Bu yüzden sık kullanan insanların ağızların yanma ve karıncalanma da meydana gelebilir.
Ağızdaki bazı çürüklerin ağız kokusu ve bakterilere neden olduğu bilinmektedir. Ancak bazı bakterilerde ağızdaki mikrobiyomlar yemeği parçalamaya ve diş etlerini korumaya yardımcı olur Kullanılan gargara ağızdaki tüm bakterileri öldüreceğinden faydası olan bakteriler de gidecektir. Bunun için daha doğal yollarla temizlik yapılmalıdır.
Ağız gargarasının en büyük olumsuzluğu yapılan araştırmalara göre diş lekelenmelerine neden olmasıdır. Parlak boyalar içeren gargaraların, boya içermeyen gargaralara göre lekelenmeye neden olma olasılığı daha yüksek olduğu söylenmekte.
Ağız gargaraları ayrıca kanseri tetikleyici bazı sentetik bileşenler içermektedir. Yapılan bir araştırmada düzenli olarak gargara kullanan kişilerin, hiç gargara kullanmayan kişilere göre baş ve boyun kanseri riskinin biraz daha yüksek olabileceği sonucu çıkmıştır.
Ağzında yara çıkmaya müsait olanlar, kanser tedavisi görenler ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar ağız gargaralarını kullanmaktan kaçınmalıdır.
Doğal olarak ağız temizliği yapmak için; 1 bardak su, 1-2 damla nane yağı, 1 çay kaşığı karbonat. Nane yağı ve karbonatı suyun içerisine dökün ve karıştırın. Tüm malzemeler karıştıktan sonra karışımdan birkaç yudum alın ve ağzınızda çalkalayın. Ardından tükürün ve az su ile ağzınızı yıkayın.