Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 5131.03
Meslek Adı : Garson (Şarap Servisi)
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Hizmet Ve Satış Elemanları
M. Alt Ana Grubu : Kişisel Hizmetler Veren Elemanlar
M. Grubu : Garsonlar Ve Barmenler
M. Birim Grubu : Garsonlar
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Ticari esaslarla işletilen yemekli ve içkili lokal, klüp ve müesseselerde seçilecek şarap tipleri konusunda tavsiyelerde bulunan ve bunların servisini yapan kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Garson (Şarap Servisi), işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Müşterilere şarap listesini vermek, şarabın mevsimi ve diğer özellikleri ile ilgili soruları cevaplamak ve yemeklere uygun şaraplar hakkında tavsiyelerde bulunmak,
Müşterinin şarap siparişini almak, şarabı seçmek ve şarabın gerekli ısıda bulunmasına dikkat etmek,
Cam veya kristal bardakları müşterilerin masasına ön taraftan yerleştirmek ve şarapla doldurmak,
Müşterileri ara sıra gözleyerek ayrıca bir talepleri olup olmadığını takip etmek,
Ödenmek veya imzalanmak üzere fatura ibraz etmek, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Garson (Şarap Servisi) Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Felsefe Tarihi Öğretim Üyesi mesleği için “2310.79” kod olarak kullanılır iken Flanj Açma Makinesi Operatörü (Metal Levha) mesleği için “7223.29” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;