Meslek Bilgileri | |
Meslek Kodu : 5131.02 | |
Meslek Adı : Garson (Servis Elemanı) | |
Grup Bilgileri | |
Meslek Ana Grubu : Hizmet Ve Satış Elemanları | |
Meslek Alt Ana Grubu : Kişisel Hizmetler Veren Elemanlar | |
Meslek Grubu : Garsonlar Ve Barmenler | |
Meslek Birim Grubu : Garsonlar | |
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim | |
Meslek Detay Bilgileri | |
Meslek Tanımı : | |
Servis masası hazırlama, müşterileri karşılama, yiyecek ve içecek siparişi alma ve servis yapma, alma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir | |
Görev ve İşlem Basamakları : |
Ne iş Yapar? Garson (Servis Elemanı), işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gerekliliklerine uygun olarak:
a) Kişisel hazırlık yapmak,
b) Masa, sandalye, servis takımlarını hazırlamak vb. servis öncesi hazırlıklarını yapmak,
c) Rezervasyon ve menü kontrolü yapmak,
d) Ziyafet, büfe, konferans, kokteyl düzenlemelerini hazırlamak,
e) Müşterileri karşılamak,
f) Müşterilere yiyecek, içecek seçimine ilişkin tavsiyelerde bulunmak,
g) Müşterilerden yiyecek ve içecek siparişi almak,
h) Yiyecek ve içecek servisi yapmak,
i) Özel servis teknikleri (geridon, flambe vb.) kullanarak yiyecek servisi yapmak,
j) Hesabı tahsil etmek,
k) Müşterilerin istek ve şikayetlerini alarak yetkililere iletmek,
l) Müşterileri uğurlamak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.