Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 5131.02
Meslek Adı : Garson (Servis Elemanı)
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Hizmet Ve Satış Elemanları
M. Alt Ana Grubu : Kişisel Hizmetler Veren Elemanlar
M. Grubu : Garsonlar Ve Barmenler
M. Birim Grubu : Garsonlar
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Servis masası hazırlama, müşterileri karşılama, yiyecek ve içecek siparişi alma ve servis yapma, alma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir
Görev ve İşlem Basamakları :
Garson (Servis Elemanı), işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gerekliliklerine uygun olarak:
Kişisel hazırlık yapmak,
Masa, sandalye, servis takımlarını hazırlamak vb. servis öncesi hazırlıklarını yapmak,
Rezervasyon ve menü kontrolü yapmak,
Ziyafet, büfe, konferans, kokteyl düzenlemelerini hazırlamak,
Müşterileri karşılamak,
Müşterilere yiyecek, içecek seçimine ilişkin tavsiyelerde bulunmak,
Müşterilerden yiyecek ve içecek siparişi almak,
Yiyecek ve içecek servisi yapmak,
Özel servis teknikleri (geridon, flambe vb.) kullanarak yiyecek servisi yapmak,
Hesabı tahsil etmek,
Müşterilerin istek ve şikayetlerini alarak yetkililere iletmek,
Müşterileri uğurlamak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Garson (Servis Elemanı) Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Felsefe Öğretim Üyesi mesleği için “2310.78” kod olarak kullanılır iken Fizyoterapist-Spor mesleği için “2264.02” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;