Gayrimüslim devletlerde hâkimin boşaması geçerli midir? Diyanet İşleri Başkanlığı

Gayri müslim ülkelerde boşanma davalarında kadın boşanmak istediği halde erkek istemiyorsa, fakat yürürlükteki mevzûata göre boşama sebepleri bulunduğu için hâkim boşanmaya hükmetmiş olursa, evlilik birliği içinde zarar gören ve bu sebeple boşanmak ...

Gayri müslim ülkelerde boşanma davalarında kadın boşanmak istediği halde erkek istemiyorsa, fakat yürürlükteki mevzûata göre boşama sebepleri bulunduğu için hâkim boşanmaya hükmetmiş olursa, evlilik birliği içinde zarar gören ve bu sebeple boşanmak isteyen kadının orada müracaat edeceği bir başka kurum ve yol olmadığı için bu boşama kararı dinen de geçerli sayılır.

Zira her ne kadar gayrı müslimin Müslümanlar üzerinde velayet yetkisi yoksa da bu durumda hâkim, hakem konumunda değerlendirilir. Bu çare aynı zamanda kadınların zorla ve zarar görerek nikah altında tutulmalarını yasaklayan nassların amacına da uygun düşmektedir.

Kur’an-ı Kerîm’de şöyle buyurulur: “Kadınları haklarına zarar vermek için tutmayın. Bunu kim yaparsa kendine zulmetmiş olur. Sakın Allah ’ın ayetlerini eğlenceye almayın. Allah ’ın üzerinizdeki nimetini, size öğüt vermek için indirdiği Kitabı ve Hikmeti hatırlayın. Allah ’a karşı gelmekten sakının ve bilin ki Allah her şeyi hakkıyla bilendir. ” (Bakara, 2/231)

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

Din Haberleri