Kadınlarda her ay düzenli olarak görülen, sancılara ve kramplara neden olan regl döneminde papatya çayı tüketmek, ağrıları ve krampları hafifletmede etkili ve doğal bir yöntemdir.
Papatya çayı diyabet hastalarında kan şekeri seviyelerini düşürerek, diyabete bağlı oluşabilecek olan komplikasyonların azalmasına yardımcı olur.
Papatya çayı tüketmek osteoporoz yani kemik yoğunluğunun ilerlemesi ile oluşabilecek olan kırık kemik, kambur duruş riskini azaltabilir. Osteoporoz herkeste görülebileceği gibi özellikle menopoz döneminde daha fazla görülmektedir. Çayı tüketmek bu dönemde oluşabilecek rahatsızlıklara iyi gelebilir.
İçeriğindeki bileşenlerden dolayı vücudun enfeksiyon ile savaşarak iltihaplanma gibi durumların yaşanmamasına yardımcı olur. Papatya çayı ayrıca üreli iltihaplanma, hemoroid , gastrointestinal ağrı, artrit , otoimmün bozukluklar ve depresyon etkilerini azaltmada da etkilidir.
Tüketildiği zaman uzun süreli rahatlama sağlayacağından, papatya çayı tüketmek özellikle geceleri uykuya dalmakta güçlük çekenler için iyi bir uyku ilacı olabilir. Papatya çayının benzodiazepin işlevi görebileceğini söyleyen araştırmalar, çayın tüketilmesi halinde kaygı ve stresin azalarak uykuya geçmede kolaylık olabileceğini söylüyor.
Papatya çayı ve papatya özü ile buhar solumak soğuktan dolayı meydana gelen grip, nezle gibi enfeksiyonel hastalıkların iyileştirilmesinde katkı sağlar.
Yapılan araştırmalar papatya çayı ile yapılan özün ciltte meydana gelen rahatsızlıkları da tedavi edebileceğini söylüyor. İltihaplanma, egzama, sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarını tedavisi için doğrudan cilde uygulanabilir ve uygulandığında rahatlama sağlar.
Papatya alerjik reaksiyonlara neden olabileceğinden polenlere alerjisi olanlar, bebekler ve çocukların tüketmemesi öneriliyor.
Papatya çayı tam bir ilaç etkisi göstermemekle birlikte, kullanılan ilaçlara ek bir takviye olarak günde 1 2 fincan tüketilebilir.