İstanbul Gedik Üniversitesi Kadın Girişimciliği ile Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Uygulama ve Araştırma Merkezleri tarafından 24 Mart 2017 tarihinde İstanbul Divan Asia Otel’de “Meslek Yüksekokulu Teknik Alan Mezunu Kadınların Eğitimi ve İşgücüne Katılımı” konulu çalıştay gerçekleştirildi.
Çalıştay’da kadınların teknik programlardaki eğitim sorunları, mesleki eğitime katılım, istihdamda karşılaşılan sorunlar ve bu alanlarda kadın girişimciliğinin durumu alanında uzman kişiler ve akademisyenler tarafından ele alındı.
Açılışını; YÖK Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Birimi Başkanı Prof Dr. Sezer Komsuoğlu, İstanbul Gedik Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Hülya Gedik, İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Berrak Kurtuluş, Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin ve Pendik Kaymakamı Yılmaz Şimşek’in yaptığı program, “Türkiye’de Kadın İstihdamı” konulu panel ile devam etti.
Hülya Gedik konuşmasında Meslek Yüksekokulu bulunan bir üniversite olarak, okurken çalışmanın eğitim hayatı sonrası profesyonel hayatta tercih edilmenin önemli bir anahtarı olduğunu belirtti. Gedik Holding olarak kadın istihdamına önem verdiklerini de belirten Hülya Gedik kadına hâlihazırda verilen sosyal hakların ve pozitif ayrımcılığın gerekliliğini vurguladı.
Yaptığı konuşmada Meslek Yüksekokullarının sanayinin ihtiyaç duyduğu ara eleman konusunda önemli bir yere sahip olduğunu belirten YÖK Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Birimi Başkanı Prof Dr. Sezer Komsuoğlu, hali hazırda Türkiye’de 7.5 milyon yükseköğretim öğrencisi bulunduğunu ve bunun %33’ünün ön lisans öğrencisi olduğunu belirterek ileriye yönelik nitelikli iş gücü ve sürdürülebilir ekonomi için MYO’ların çok önemli olduğunu, mevcut sıkıntıların giderilerek bu okullara gerekli prestijin geri kazandırılması gerektiğini söyledi. Özellikle MYO mezunu kızların eğitimleri sonrası çalışma hayatı yerine ev hayatı ve anneliği seçtiklerinin de altını çizen Komsuoğlu, ayrıca kızların girişimcilik konusunda da cesaretlendirilmeleri gerektiğini vurguladı.
Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin ise MYO’larda teorik ve pratik bilginin iş hayatıyla birlikte bütünleşik olarak öğrencilere kazandırılmasının gerekliliğine değindiği konuşmasında, güçlü bir ekonomi için bu okullardan mezun olan kızların istihdamının çok önemli olduğunu söyledi.
Açılış konuşmaları sonrası program Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berna Zengin’in moderatörlüğünde ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Ecevit, Pendik İş-Kur Müdürü Yasin Turunç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdür Yardımcısı Arzu Gür, Turkish Women's International Network kurucusu Melek Pulatkonak’ın katılımlarında “Türkiye’de Kadın İstihdamı Paneli” ile devam etti.
Panelin açılış konuşmasında Türkiye’de çalışan kadın oranları ve mühendis kadınların istihdamı üzerine bilgiler veren Doç. Dr. Berna Zengin, kadına sosyal hayatta verilen rollerin ve toplumsal bilinçaltına yerleşen klişelerin kadının iş hayatındaki varoluşuna önemli etkileri olduğunu söyledi. Kadın kavramını daha çok annelik, çocuk bakımı ve duygusallıkla tanımlayan bir kurgu oluşturulduğundan da bahseden Zengin, özellikle teknik alanlarda kadının istihdamı konularında bu algının çok olumsuz etkilerinin olduğunu söyledi. Doç. Dr. Berna Zengin “her sektörün kendisine göre bir imajı var ve bu kadın mesleğidir, bu erkek mesleğidir diye farklı görüşler oluşturuluyor, dolayısıyla özellikle erkek egemen alanlarda kadının kendi güvenini oluşturması çok fazla zaman alıyor. Çocukluktan itibaren günlük hayatta kız çocukları ve erkek çocuklarına tanımlanan roller ve imajlar toplumsal cinsiyetler ve yeterlilikler üzerine farkları daha çok güçlendiriyor” dedi.
Prof. Dr. Yıldız Ecevit ise fırsatlar eşitliğinde kız veya erkek olarak doğmanın herhangi bir problem teşkil etmemesi gerektiği üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitsizliğini aile yapılarıyla ve kaynakların eşitsizliği, gayrimenkul araç sahipliği üzerinden değerlendiren Ecevit kadın istihdamı konusunu toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri, ataerkil ideolojiler, kadın girişimciliği, toplumsal yargı ve önyargılara kadar geniş bir mecrada ele aldı. Ecevit “Kadınların evli olmaları istihdam oranının düşük olmasına neden oluyor kadınlar evlenince işten ayrılıyor girişimciler arasında evli olanların oranı %4 tür yani evli olmak girişimci olmaya engel bir durum değildir” diyerek kadın girişimciliğinin teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle kadın girişimciliği konusunda “Kadınların araçsallaştırılması, kadın girişimciliğinin güçlenmesinde yanlış bir yol tercihidir” diyen Ecevit, “Kadının güçlenmesi demek istihdam ve ekonomiye katma değer demektir” diyerek sözlerini tamamladı.
Panelin diğer bir konuşmacısı olan Yasin Turunç ise “Eğitim olmadan istihdam olmaz” diyerek, iyi bir eğitimin istihdamı da arkasından getireceğini, üniversitelerden, kurumlarla alakalı işbirliklerinin geliştirilmesi gerektiğinden ve Pendik Hizmet Merkezi olarak her türlü işbirliğine açık olduklarından bahsetti. Kadın girişimciliğine de değinen Turunç; kadınların istihdam sıkıntıları dolayısıyla yaşadıkları problemleri aşmalarında kendi işlerini kurmalarının etkisinin pozitif anlamda çok önemli olduğunu ve bu konularda önemli meslek edindirme ve girişimcilik kurslarının olduğunu hatırlattı.
Arzu Gür “Türkiye’de Kadın İstihdamı Alanındaki İlerlemeler, Çalışmalar, Öncelikler ve Hedefler” başlığıyla gerçekleştirdiği konuşmasında kadınların sosyal statülerinin yükseltilmesi için ve yasal açıdan kadın erkek eşitliğinin sağlanmasının öneminden bahsetti. İstihdamın arttırılmasıyla alakalı yapılan çalışmalara da değinen Gür, kadın hakları, yasalar ve düzenlemelerle ilgili son mevzuatlardan bahsetti.
Panelin son konuşmacısı Melek Pulatkonak ise kadınların okuma hayatında yaşadığı network eksikliği ve yeterli eğitimi alamamasından sonra evliliğe yönlendirildiğinden ve yaşanan kültür probleminden bahsetti. Turkishwin olarak kadınlara sen yaparsın mesajı verilmesi ve kadınların istihdam edilmesi amacıyla yapılan işbirliklerinden ve konferanslardan da söz eden Pulatkonak, mottolarının ilham al- harekete geç- değişim- kutlama ve ilham vermek olduğunu söyledi.
Panel sonrası gerçekleştirilen 5 farklı oturumdan oluşan çalıştay ise Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelmiş 10 Meslek Yüksek Okulundan (Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Ankara Üniversitesi Beypazarı Meslek Yüksekokulu, Ardahan Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Erciyes Üniversitesi Kayseri Meslek Yüksekokulu, Fırat Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, İstanbul Gedik Üniversitesi Gedik Meslek Yüksekokulu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Trabzon Meslek Yüksekokulu, Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Muş Alparslan Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Uludağ Üniversitesi Teknik bilimler Meslek Yüksekokulu ) 2 öğrenci ve 2 öğretim elemanlarının katılımıyla gerçekleştirildi. Gruplar, “Mesleki Eğitime Kadınların Katılımı ve Teşvik Programları, Teknik Programlarda Kadın Öğrencilerin Eğitim Sorunları, Kadın Teknik Elemanların İstihdamda Karşılaştığı Sorunlar, Kadın Teknik Elemanların İş Yerinde Yaşadıkları Sorunlar, Teknik Alanda Kadın Girişimciliğin Durumu ve Teşvikler” oturum temaları çerçevesinde konuyu ele aldılar.
Program Genel Değerlendirme ve Sonuç Bildirgesi okunması sonrası sona erdi.