Loznik nasıl yapılır? Malzemeleri neler? Kıyasıya yarışan gelinler Loznik yapıp çeyrek altını almaya çalışacak. İşte Loznik tarifi..
Malzemeler :
- 2 Su bardağı mısır unu
- 1 Kase yoğurt ( 1,5 Su bardağı )
- 2 Kahve fincanı zeytinyağı
- 1 Demet taze soğan
- 1-2 Baş pırasa ( Arzuya göre )
- Yarım demet taze nane
- Yarım demet maydanoz
- 1 Tatlı kaşığı şeker
- Pulbiber, tuz
Hazırlanışı :
- Yoğurdunuzu bir fiske tuz ile birlikte ayran yapın.
- Ayranınızı hafif ekşiyebileceği kadar kenarda bırakın.
Not : Yoğurdunuzu ayran yapmadan direk olarak da hamurun hazırlanışında kullanabillirsiniz. Yoğurdun hafif ekşi tadı arzu edilir.
- Taze soğan, taze nane ve arzuya göre pırasa ince ince kıyılır.
- Kenarda beklettiğimiz ayrana ( yahut yoğurda ) mısır unu yedirilir.
- Kıyılmış yeşillikler, sıvı yağ, şeker, pulbiber ve tuzu ilave edilerek, koyuca boza kıvamında bir hamur elde edilir.
Not : Bu boza yahut akıtma kıvamını yakalamak için bir miktar su ilavesi yapabilir yahut ayrandan eksiltebilir ya da artırabilirsiniz.
- Sininizin altını zeytinyağı ile yağlayın.
- Asma yapraklarınızı sininin yan duvarlarından taşacak şekilde tamamen döşeyin.
- Boza kıvamındaki hamurunuzdan bir-iki kepçe alıp yaprakların üzerine döşeyin.
- Siniden taşan yaprakları hamurun üzerine kapatıp, hamuru örtecek şekilde üzerini de asma yaprağıyla döşeyin.
Pişirme sırasında ;
- İster sacayağı üzerinde, odun ateşinde ve sini üzerine kapak kapatarak ;
- İster kuzine fırında yahut köy fırınında ;
- Yahut günümüz mutfaklarında olduğu gibi, yanmaz yapışmaz bir tava-sini içerisinde ocak üzerinde, çevire çevire pişmeye alın.
- Zaman zaman pidenin altı kontrol edin.
- Ardından üst yaprakların üzerine kapak dayaklanıp, pideyi kapağın üzerine alın.
- Tavanın-sininin altını yağlayıp pidenin pişmeyen tarafını yeniden ateşe alın.
- Pişen pidenizin üzerinden yapraklarını ayırıp, sıcak yahut ılık bir şekilde servise alın.
- Ayran yahut mayhoş meyve suları ile sofraya alın.