İsviçre’deki Çevre Sağlığı Perspektifleri (Environmental Health Perspectives) tarafından yayınlanan yeni bir rapor, gençlerin bir yıllık akıllı telefon kullanımı sonucunda aldıkları radyasyonun beyinde hasara neden olabileceğini duyurdu. Araştırmaya göre akıllı telefonlardan yayılan radyasyon, kısa süreli hafıza kaybına neden olabiliyor.
Araştırmacılar, ilk olarak yaşları 12 ile 17 arasında değişen ergenlik çağındaki 700’ün üzerinde çocuğa bir temel test gerçekleştirdi. Ardından aynı çocuklar bir yıl boyunca akıllı telefonlarla telefon görüşmeleri yapıldığı sırada yayılan elektromanyetik alan radyasyonuna (RF-EMF) maruz kaldılar. Bir yılın sonunda çocuklar yeniden görsel ve sözel teste sokuldular ancak sonuçlar olumsuzdu.
Martin Röösli’ye göre beyin tarafından emilen RF-EMF, hafızanın negatif etkilenmesine neden oluyor. Ancak bu etkiler yalnızca telefonu başımıza yakın tuttuğumuzda gerçekleşiyor. Yani oyun oynarken, mesajlaşırken ya da sosyal medyada dolaşırken RF-EMF’ye maruz kalmıyoruz. Telefonu kulağımıza koyduğumuzda ise beynimiz için çok da iyi şeyler gerçekleşmiyor.
Röösli, akıllı telefonların beyne zarar verme riski taşıdığını söylese de sonuçların kesin olmadığını, farklı faktörlerin de dikkate alınması ve incelenmesi gerektiğini dile getiriyor. Yine de beyninizi olası bir riskten korumak ve daha az RF-EMF’ye maruz kalmak için telefon görüşmelerini cihaz ahizesi yerine kulaklıkla gerçekleştirebilirsiniz.