Gevşeme beklerken tam kapanma önerisi: Karadeniz Bölgesi'nde giriş çıkışlar yasaklansın!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından geçtiğimiz günlerde paylaşılan oransal vaka haritasında 8 - 14 Şubat tarihleri arasında vakaların patlama yaşadığı ve en yüksek vaka sıralamasında ilk 5 sırada yer alan Karadeniz illeri için yetkililer tam kapanma, ulaşım kısıtlaması ve bölgesel karantina önerisinde bulundu.
115
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından geçtiğimiz günlerde paylaşılan 8 - 14 Şubat tarihlerinin oransal vaka haritasında, en yüksek pozitif vakaya sahip illerden ilk 5'inin Karadeniz Bölgesi'nde bulunması yetkilileri harekete geçirdi.
215
YETKİLİLERDEN YENİ KISITLAMA ÇAĞRISI
Oransal açıdan en yüksek pozitif vakaya sahip iller listesinde ilk beş sırada yer alan Trabzon, Rize, Ordu, Giresun ve Samsun için, Karadeniz Bölgesi'nde filyasyon ekipleri çalışmalarını hızlandırdı.
315
Son günlerde Kovid-19'un en çok yayıldığı alanları listeleyen ekipler, bunları cenaze namazları, taziye ve aile içi ev ziyaretleri olarak belirledi.
415
Trabzon, Rize, Ordu, Giresun ve Samsun'da, hafta sonu kısıtlamalarında ilçe geçişlerine, köy ve mahallelere çıkışlara yasak getirildi, cenaze namazlarına katılım 30 kişi ile sınırlandırıldı.
515
Pozitif vakaların en yüksek olduğu 5 ilin yer aldığı Karadeniz Bölgesi için 'KISITLAMALARA UYUN' çağrısında bulunan yetkililer, vaka yayılımını önlemek ve bulaşın önüne geçmek için bölgede, 15 günlük tam kapanma, ulaşım kısıtlaması ve 'bölgesel karantina' uygulanması çağrısında bulundu.
615
ŞEHİRLERARASI HAREKETLİLİK VE KÖY BAĞLANTILARI
Trabzon Tabip Odası Başkanı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Yaşar Kibar Güven'in yaptığı değerlendirmede, Trabzon ve çevresindeki illerde, diğer bölgelere göre hızlı vaka artışının sebebi şehirlerarası hareketlilik ve köy bağlantıları olarak ifade edildi.
715
Bölge sakinlerinin, hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması için köylere akın ettiğini belirten Dr. Güven, köylerde hayatın daha serbest olduğunun, maske ve mesafe kurallarının ortadan kalktığının ve ailelerin köylerde tek hanede toplu şekilde bulunduğunun altını çizdi.
815
Hafta sonu köye akın eden insanların kısıtlamanın ardından şehre geldiğinde bunun olumsuz etkilerinin yansımasının açığa çıktığını belirten Güven, ailede tek bir kişide görülen koronavirüsün diğerlerine bulaşma ihtimalinin çok yüksek olduğunu vurgulayarak bu durumun geçtiğimiz hafta yayımlanan haftalık hasta oranlarında Trabzon'u ilk sıraya çektiğini ifade etti.
915
DAHA KATİ TEDBİRLER ALINMALI
Doğu Karadeniz şehirlerinin coğrafi konumunu ele alan Uzman Dr. Güven, bu şehirlerin birbiriyle yakınlığı göz önüne alındığında ulaşım kolaylığını ve tedbirlerin sıkılaştırılmaması halinde bölgede görülen vaka sayısında yeni artışlar kaydedileceğini belirtti.
1015
Karadeniz Bölgesi'nde herkesin köy bağlantısının yanı sıra şehirlerarası ilişkisi de olduğuna dikkat çeken Güven, "Gerekirse şehirlerarası bağlantıların önü kesilmeli.
1115
Aynı tedbirler alınırsa yine aynı şey olacak, bir sonraki hafta da yine aynı olacak.
1215
Vaka sayısı yüksek ve diğer illere göre oran yukarıda olan bu 4 ilin arasındaki ilişkiler sınırlandırılmalı, daha kati tedbirler alınması lazım.
1315
Gerekirse ‘bölgesel karantina’ da düşünülebilir" dedi.
1415
"NEDENİNİ ORTAYA KOYMAK GEREK"
KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın da Kovid-19'un kuluçka dönemine dikkat çekerek özellikle nüfusu en yüksek kentler olan Samsun ve Rize arasında bölgesel olarak özel tedbirler uygulanması gerektiğine işaret etti.
1515
Bu tedbirlerin uygulanmaması halinde tüm Türkiye'nin risk altında olacağını hatırlatan Prof. Dr. Aydın, "İnsanlar niçin maske, mesafe ve hijyen davranışlarına uyacak davranışlarda bulunmuyor ve buna en büyük etki eden parametreler ne ise ortaya koymak gerekiyor" ifadelerini kullandı.