Gevşeme için geri sayım başladı: Hangi iller normalleşecek? Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necmi İlhan açıkladı
1 Mart'tan itibaren uygulanması beklenen normalleşme sürecinde oransal vaka sayılarına göre hangi illerde gevşemeye geçileceği tartışılırken Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, durum değerlendirmesinde bulunarak bu illeri tek tek açıkladı.
116
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında ülkemizde devam eden kısıtlamaların, 1 Mart itibarıyla bazı şehirlerde gevşetilmesi bekleniyor.
216
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı 8 - 14 Şubat tarihli oransal vaka haritasına göre kentlerin renklendirileceği ve bu renklerden mavi (düşük risk) grubunda olanlar için normalleşmeye gidileceğinin belirtilmesi üzerine tüm vatandaşlar, kendi kentinde uygulanan kısıtlamaların kaldırılıp kaldırılmayacağını merak ediyor.
316
Konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Ankara'nın yanı sıra Eskişehir, Adana, Mersin, Hatay, Antalya, İzmir, Çanakkale gibi illerin iyi durumda olduğunu söyledi.
416
Sağlık Bakanlığı yetkililerince açıklanan illerin haftalık vaka oranlarına göre, nüfusunun 100 binlik diliminde pozitif vaka sayısı 10'un altında ve böylece 'düşük riskli' olarak tanımlanan iller arasında Hakkari, Şırnak, Muş, Batman ve Diyarbakır yer aldı.
516
Vaka sayısı 100 binlik dilimde 100'ün üstünde olan 12 kent ise 'çok yüksek risk' kategorisinde yer aldı. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, illerin haftalık güncel verilerini, harita üzerinde inceleyerek, normalleşmeye yakın ve uzak illeri değerlendirdi.
616
Bu oransal vaka haritasının, kısıtlamalar için anahtar olacağını belirten Prof. Dr. Necmi İlhan, ilk etapta Karadeniz Bölgesi'ni ele alarak "Rize, Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun illerimiz 100 binde 200'den fazla.
716
Konya, Aksaray, Osmaniye, Karaman illerimizin 100 binde 100'den fazla olduğunu gözlemliyoruz.
816
Onun dışındaki illerimiz genel olarak aslında 100 binde 100'ün altındalar" ifadelerini kullandı.
916
Oransal vaka sayısı 100 binde 10'un altında olan illerin yanı sıra normalleşmeye en yakın illeri de sıralayan Prof. Dr. İlhan, Ankara'nın büyükşehir olmasına rağmen vaka sayısı bakımından iyi bir pozisyonda yer aldığına işaret ederek buradaki vatandaşların kurallara uyduğunu aktardı.
1016
Eskişehir'in de şu an iyi durumda olduğunu ancak İzmir'in biraz daha olumsuz konumlandığını belirten Prof. İlhan, "Antalya biraz daha yüksek, bir üst seviyede gibi düşünmek gerekiyor, Mersin beraber şekilde yüksek.
1116
Adana örneğin Ankara'ya yakın bir skalada, Ankara ile benzer bir değişim yapılabilir. Hatay, Ankara'ya benzer bir zaman diliminde." dedi.
1216
Doğuya doğru gidildiğinde Adıyaman'da olumsuzluğun söz konusu olduğunu ifade eden İlhan, Malatya, Elazığ, Bingöl ve Muş'un görece Adıyaman'dan daha iy iolduğunu, batıda ise Kütahya'nın, Eskişehir'den daha az nüfusa sahip olmasına rağmen daha yüksek vaka sayısına ulaştığını belirtti.
1316
Balıkesir'de vaka sayısının yine yüksek olduğuna değinen Dr. İlhan, Çanakkale'yi de iyi sıınıfına koyarak, kurallara uyulduğu müddetçe yüksek vakaya sahip illerde de iyileşmeye gidileceğini aktardı.
1416
Karadeniz Bölgesi'ndeki vaka artışının sebebini mutant virüsün daha çok olması ya da tedbirlere uyulmaması olarak aktaran Prof. Dr. Necmi İlhan, ikisinin birleşiminin de bu tabloyu doğurabileceğinin altını çizdi.
1516
Bu illerde vaka artışının devam etmesi durumunda İl Hıfzıssıhha Kurullarınca yeni tedbirler getirileceğine dikkat çeken Bilim Kurulu Üyesi, kısıtlamaların artmaması için kurallara uyulması gerektiğini ifade etti.
1616
İl haritasında Ankara'da 100 bin nüfusta görülen vaka sayısı 35.39, İzmir'de 42.67, İstanbul'da 68.23 olarak yer aldı.