Geyşa ne demek? Nasıl geyşa olunur? Kimlere geyşa denir? Geyşa kadınlarının özellikleri nelerdir?Geyşa kavramı 1600-1868 dönemleri arasında ortaya çıkmıştır. Japon kültüründe geleneksel dansçı ve şarkıcı kadınlara geyşa denilmektedir. Geyşa kelimesine dair merak edilen tüm soruları sizler için araştırdık.
GEYŞA NE DEMEK?
Geyşa , Japonya'da 17. yüzyıldan bu yana eğlence hayatında erkek müşterilere şarkı, dans, sohbet ve oyunlar ile eşlik eden, Konuk ağırlama, konuklara hoşça vakit geçirtme konusunda özel olarak eğitilmiş, yetiştirilmiş, bu işi meslek edinmiş Japon kadınlara verilen ad. Geyşa dünyası Japonca'da Hana-maçi veya Ka-ryu-kai olarak adlandırılır.
İlk geyşalar taikomoçi ya da hokan denilen dansçı ve şarkıcı erkeklerden ibaretti. Ancak daha sonra bu gruplara kadınlar da dahil oldu ve zamanla kadınların yaptığı bir meslek haline dönüştü.1920'lerde 80 bin civarında olan geyşaların sayısı 1980'lere gelindiğinde kültürel dezenformasyon ile 10 binlere kadar gerilemiş.Birbirinden değişik ipek kimonoları, alımlı beyaz makyajları, ilginç aksesuarları ve aldıkları eğitim ile Japon kültürünün önde gelen unsurları arasında yeralan geyşaların sayısı bugün 1000 civarında.
GEYŞALARIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
İyi bir geyşa olabilmek için genç ve güzel olmaktan ziyade sanata olan ilgi, yetenek ve tatlı dil ile müşteriyi iyi ağırlama gibi özellikler gerekiyor. Geyşaların bir değil en az birkaç sanat dalında eğitim görmesi zorunludur. Mesleği bırakan geyşaların müşterileriyle evlendiklerine de rastlanmaktadır. Geyşaların eğlence ve parti sırasında yiyecek yemek gibi bir durumları yoktur. Bu eğlencelere dahil olan geyşalar çay veya sake içebilirler. Geleneksel geyşalık günümüzde Tokyo'da ortadan kalkmış durumda, başta Kyoto olmak üzere diğer yerlerde ise geleneksellikten uzaklaşılmış durumda.Geyşalığın kültüründe vücudunu satmak değil, zenginlik ve güç için yeteneklerini satmak olduğu belirtiliyor.
Geyşalar asla evlenmesine müsade edilmiyor, bunun nedeni ise evlenenler artık geyşalık yapamaz. Zira geyşalar birçok kişiye hizmet ederken, evlendiği zaman sadece eşine hizmet etmekle yükümlü olacağı için geyşalıktan çıkartılır. Lezzetli yemekler, sunum ve özellikle çay servisi geyşa eğitiminde çok önemli. Geyşaların saçları uzun uğraşlarla şekillendiriliyor ve 3 - 4 gün dayanması bekleniyor.
NASIL GEYŞA OLUNUR?
Geyşa demek geleneksel Japon sanatlarında usta olmak, kıyafetinin her kıvrımı, saçının her teli, attığı her adımla yürüyen bir sanat eseri olmak demektir. Geyşa eğitimi çok zor ve uzun bir süreçtir. Japonya’da sanatla ilgili öğretiler tamago (yumurta) stili ile yapılır, yani görerek kademe kademe öğrenmek.
2. dünya savaşından önce kızlar çok küçük yaşlarda ya aileleri tarafından geyşa evlerine satılırdı ya da geyşa evinin kendi kızı geyşalık eğitimine hak kazanırdı. Her iki şekilde de bu kızlar önce hizmetçi muamelesi görerek itaat etmeyi öğrenir daha sonra sanat okuluna devam ederlerdi. Geyşa sanatının en önemli hususu olan müşterilere hizmet kısmını ise Maiko olunca onlara ablalık yapan Geyşalar’dan öğrenirlerdi. Günümüzde sayıları oldukça azalan geyşalar hala aynı stilde eğitime devam etmektedir.
Zorunlu eğitim nedeniyle eskisi gibi 7-8 yaşında değil, en erken 15 yaşında direk Maikoluk eğitimine başlarlar. (Maiko çırak geyşa veya yarım-mücevher demektir.)
Geyşa evinde maiko olmaya hak kazanan kız,daima bir geyşa tarafından himaye edilir. Bu dönem onun için hem becerilerini geliştirme hem de şöhretini arttırarak potansiyel danna (koca anlamına gelen bu kelime geyşalar için hami,bakıcı anlamındaydı) adaylarına adını duyurma fırsatıdır.Maiko’nun yaptığı herhangi bir yanlış hareket her zaman ablası tarafından üstlenilir. Maikoların görünüşleri, saç stilleri ve kimono giyme şekilleri geyşalardan daha farklıdır. Ayrıca katıldıkları çay evi partilerinde geyşaların yarısı kadar ücret alırlar.