Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 3111.04
Meslek Adı : Gıda Laboratuvar Elemanı
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : Fizik Ve Mühendislik Bilimleri Teknisyenleri
M. Birim Grubu : Kimya Ve Fizik Bilimleri Teknisyenleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Ortaöğretim (Lise ve Dengi)
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Gıda Laboratuvar Elemanı, her türlü gıdanın üretiminden tüketimine kadar geçen süreç içerisinde alınan numunelerin duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini laboratuvarda, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Laborant (Gıda), işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gerekliliklerine uygun olarak:
Analiz araç-gerecini hazırlamak,
Deney düzeneklerini hazırlamak,
Analiz çözeltilerini ayarlamak,
Ön numuneyi almak,
Ön numuneden analiz numunesi hazırlamak,
Ekim işlemini yapmak,
Ekilmiş ortamı inkübe etmek,
İnkübasyon sonucunu gözlemlemek,
Koloni sayımı yapmak,
Preparat hazırlamak,
Ağırlık, hacim ve adet kontrolü yapmak,
Yabancı madde kontrolü yapmak,
Ph, yoğunluk, rutubet, kuru madde, kül tayini yapmak,
Kaynama, donma, erime noktasını kontrol etmek,
Numunenin görünüş, tat, aroma, tekstür kontrolünü yapmak,
Numunenin kimyasal analizini yapmak,
Analiz sonuçlarını değerlendirmek,
Arta kalan numuneleri saklamak,
Laboratuvar ortamını sterilize etmek,
İşletme hijyen ve sanitasyon kontrol numunelerini almak (bazı işletmelerde), vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Gıda Laboratuvar Elemanı Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Fotogravürcümesleği için “7321.14” kod olarak kullanılır iken Gemi Yönetimi Teknisyeni/Vardiya Zabitimesleği için “3152.15” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Gıda Laboratuvar Elemanı Meslek Kodu “3111.04” olarak belirlenmiştir.