Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 2141.13
Meslek Adı : Gıda Mühendisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik Alanlarındaki Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : Mühendislik İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları (Elektroteknoloji Mühendisleri Hariç)
M. Birim Grubu : Endüstri Ve Üretim Mühendisleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Lisans
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Gıda hammaddelerinin besin değerini kaybetmeden standartlara uygun olarak verimli bir şekilde işlenmesini, korunmasını ve depolanmasını planlayan, uygulamasını yürüten ve yeni sistemleri geliştiren kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Gıda Mühendisi; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Gıda maddelerinin özelliklerini kaybetmeden uzun süre korunması, hammaddelerden daha verimli olarak yararlanılması, artık maddelerin değerlendirilmesi, yeni ürünlere dönüştürülmesi ya da en az düzeye indirilmesi konularında araştırma yapmak,
Yeni ürünlerin oluşturulması ve daha ekonomik üretim tekniklerinin geliştirilmesine yönelik projeler hazırlayıp bunların uygulanmasını sağlamak,
Üretim sırasında çıkabilecek sorunları teknik bilgi ve becerisiyle gidererek, işlerliğin devamını sağlamak,
Üretici olarak, diğer üreticilerle rekabet edebilecek en uygun yöntemleri seçmek,
En az maliyetle en iyi ürünün üretilmesi konusunda çalışmalar yapmak,
Üretimi, hammaddeden tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm aşamalarında denetlemek, kalite kontrolünü yapmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Gıda Mühendisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Fotoğraf Filmi Ve Kağıdı İmal İşçisimesleği için “8131.55” kod olarak kullanılır iken Gemi-Yat-Tekne Boyacısımesleği için “7131.05” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Gıda Mühendisi Meslek Kodu “2141.13” olarak belirlenmiştir.