Glutensiz Beslenmeye Yeni Başlayanlar için Tavsiyeler

Son zamanlarda sıkça duymaya başladığımız glutensiz beslenme araştırılıyor. Sizler için derlediğimiz haberimizi okuyarak bilgi edinebilirsiniz.

Öncelikle Gluten Nedir ? gelin birlikte inceleyelim: Buğday, yapısında 30’dan fazla farklı protein çeşidi bulundurur. Bu proteinlerin 2 tanesi glütenin ve gliadindir. Gluten (Türkçesi glüten); buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıl ürünlerinin içerisinde bulunan bu doğal proteinin adıdır.

Hayatınızdan çıkacak olan pasta, börek, çörek ve makarna olabilir. Peki ya gelecek olan avokado, mısır ekmeği ya da pirin pilavı?! Çölyak hastaları ve gluten intoleransı olanlar için BuzzFeed'den derlediğimiz bu rehber çok işinize yarayacak.

1. Öncelikle, buzdolabında ve mutfakta bulunan bütün gluteni ortadan kaldırmakla başlayın.
Evde gluten yoksa yeme imkanınız da olmaz.

2. Yiyemeyeceğiniz şeylerdense yiyebileceğiniz gıdalara odaklanın. Yepyeni lezzetler ve tarifler sizi bekliyor.

3. Yiyemeyecğiniz şeyler olacak evet, bunlar için üzülebilirsiniz ama unutmayın artık onlar sizin düşmanınız.

4. Yağzız kızartma yapan bir makine edinin. Ayrıca unutmayın ki patates kızartmasında gluten yok.
Bu makineyi sadece patates kızartmak için değil et, sebze ve diğer gıda ürünlerini pişirmek için de kullanabilirsiniz. Hem az kalori hem de glutensiz!

5. Eskiden sevdiğiniz ama artık tüketemediğiniz glutenli yiyeceklerin alternatifi olduğunu unutmayın!

6. Glutensiz çikolata da bulacağınızı da aklınızdan çıkarmayın.

7. Tüm bu lükslerin yanında, artık kendi yemeğinizi kendinizin yapması en iyisi olacak!

Ülkemizde birçok glutensiz yiyecek hazır satılmadığı için bizler de evde yapmaya alışacağız.
8. İşte tam da bu yüzden glutensiz yemek tarifleri yapan birkaç tane kitap edinebilirsiniz.

9. Glutenin ne olduğunu, neden size rahatsızlık verdiğini bilimsel olarak öğrenin.

10. Glutensiz abur cuburları iyice öğrenin. Mesela patlamış mısır harika bir seçenek!
Hatta eve bir patlamış mısır yapma makinesi alabilirsiniz.

11. İçinde gluten bulundurmayan tahılları bir bir öğrenin. Kinoa ile başlamak güzel olabilir.
Diğer bazı faydalı tahıllar ise: pirinç, mısır, birçok yulaf çeşidi, amarant ve karabuğday.

Makarna yerine pirinç noodle.

Bulgur → pirinç pilavı

Kuskurs → kinoa

Granola → Glutensiz granola

Genel olarak birçok mısır gevreği
12. İnternette birçok tarifte karşınıza çıkan kabak makarnası aslında bir gerçek!

13. Bir ekmek yapma makineniz varsa (ya da bir tane almayı planlıyorsanız) evde kendi glutensiz hamur işinizi yapabilirsiniz.
Size kısaca örnek bir tarif verelim:

- 1 yumurta

- 2 YK zeytin yağı

- 1 fincan ılık su

- 1 ÇK esmer şeker

- 1 ÇK tuz

- 1 ÇK yemek sodası

- 2 fincan pirinç unu

- 1/2 fincan tapyoka unu

- 1/2 fincan patates nişastası

- 3 ÇK glutensiz kuru maya

Yapılışı:
Islak malzemeleri pişirme kabının içine koyun. Ayrı bir kapta kuru malzemeleri iyice karıştırın ve daha sonra ıslak malzemelerin üzerine ekleyin. Ortasında bir çukur açın ve içine mayaları ekleyin. Pişirme kabını ekmek pişirme makinesinin içine yerleştirin. Normal ayarda pişirin.
14. Doğru yağları yemeniz gerekiyor bunu asla atlamayın, böylece nişasta yemeseniz de vücudunuz doygun hissedecektir.
Doğru yağları yemeniz gerekiyor bunu asla atlamayın, böylece nişasta yemeseniz de vücudunuz doygun hissedecektir.

Somon ve avokado salatası tam bu amaca hizmet etmelik!
15. Çeşitli kek kalıpları edinin. Böylece ister donut ister muffin birçok çeşitli leziz tatlışlar yapabilirsiniz.

16. Çiya tohumu muhallebisi nedir bilir misiniz? Lezzettir! Sağlıktır!

Birkaç yemek kaşığı tohumu istediğiniz süt ve meyveyle karıştırıp buzdolabında bekleterek arzu ettiğiniz her türlü tatlıyı yapabilirsiniz.

17. Böyle tatlılar ya da sağlıklı smoothie'ler için bir meyve sıkacağı alabilirsiniz.

18. Mısır ekmeğinin tadını çıkarın!

19. Ve son olarak unutmayın, bu zor zamanlar geçecek ve elinizde olan lezzetlerin tadına varacaksınız! Bol şans!

Sağlık Haberleri