Sabah uyandığınız andan itibaren elinize minimum bir adet damacana tutuşturulsa ve bu damacanayla bütün gün birlikte hareket etmeniz gerekse, günlük hareket kabiliyetiniz ne kadar olur?
Dünyada çoğu kişi, karın bölgesinde bir adet dama canın ağırlığı kadar bir yağ kütlesiyle hayatını sürdürüyor.
Göbek yağlarınızla vedalaşın
Karın bölgesi yağlanması metabolik sendrom, insülin direnci, hipoglisemi, koroner damar hastalığı, kalp krizi, diabet, kanser gibi risklerin nedenlerinden biridir. Karın yağlanması zamanla tehlikeli boyutlara gelmektedir.
Kadınlarda 80-88 cm, erkeklerde ise 94-102 cm’i geçen bel cm’i yapılan çalışmalara göre özellikle de kalp hastalığı başta olmak üzere birçok kronik hastalık ile ilişkilendirilmektedir. Besinlerin gücünden faydalanarak, kas miktarını arttırıp ve yağ yakımını hızlandırıp düz bir karına sahip olabilirsiniz.
Karın yağlarını yakan ve yağ oranını azaltan besinler;
Yumurta
Anne sütünden sonra vücutta kullanımı en yüksek protein kaynağıdır. Yağ yakıcı özelliği vardır. Yumurta B grubu vitaminlerinden biri olarak kabul edilen kolin maddesini içerir. Kolin yağların depolanmasını azaltır ve enerji harcamasını artırır.
Somon
Omega 3 yağ asidi içeriği en yüksek balıklardandır. Yapılan araştırmalar, özellikle göbek çevresindeki yağlanmanın azalmasında omega-3 yağ asitlerinin etkili olduğunu göstermektedir.
Badem
Badem, omega 3 içeriği yüksek bir yağlı tohumdur. Yüksek omega 3, karın bölgesinde yağlanmayı azaltacağından badem tüketimi metabolizmayı hızlandırarak, karın bölgesindeki yağlanmayı azaltacaktır.
Yoğurt
Protein, kalsiyum ve probiyotik bakteri içeriği ile hem bağırsak sağlığınız için hem de kilo kontrolünüz için oldukça önemli bir besindir. Yoğurt probiyotik bakterileri içermektedir. Aynı zamanda içeriğinde ki CLA sayesinde de yağ yakımında etkilidir.
Kefir
Kefir, İçerisinde bağırsakları düzenleyen probiyotikleri barındırır. Aynı probiyotikler yağ yakım sürecini de hızlandırmaktadır. Göbek bölgenizdeki yağlarını eritmeye yardımcı olur.
Zerdeçal
Etken maddesi curcumin olan zerdeçalın özellikle kansere karşı koruyu olduğu kanıtlanmıştır. Yapılan çalışmalarda da karın bölgesindeki yağların azalmasına da etkili olabileceği görülmüştür. Zerdeçalın vücutta daha verimli kullanılabilmesi için karabiber ve zeytinyağı ile tüketilmelidir.
Greyfurt
Greyfurtta bulunan enzimler, vücudunuzun şekeri parçalamasına, metabolizma yüzde 30 oranında hızlandırmaya yardımcı olur. Özellikle karın bölgenizde incelme sağlar. Besin ilaç etkileşimi olduğu için ilaç kullanan bireylerin tüketmemesi gerekir.
Acıbiber
Acı biber, kilo vermeye yönelik etkileriyle dikkat çeken bir besindir ve bu etkiler özellikle içerdiği Capsaicin maddesinden kaynaklanır. Capsaicin, vücudun enerji harcamasını artırarak metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımına yardımcı olur
Zeytinyağı
Zeytinyağı tok tutmaya yardımcı olan hormonlardan biri olan GLP-1 salınımını uyararak tokluk süresini uzatabilir. Ayrıca zeytinyağının içeriğindeki tekli doymamış yağ asitleri metabolizmanın hızlanmasına ve yağ yakımının artmasına katkıda bulunmaktadır.
Muz
Düşük glisemik indeksine sahip olan muz, yağ yakımını hızlandıran besinlerden biridir.
Elma sirkesi
Elma sirkesinin en temel özelliği kan şekerini ve kolesterolü düzenliyor oluşudur. Bu sayede besin tüketme ihtiyacını minimuma indirir. Ayrıca metabolizmayı da yüzde 20 oranında hızlandırmaktadır. Yemeklerden önce doğru zamanda tüketilen elma sirkesi tokluk hissi oluşturmaktadır.
Yeşil Çay
Yapılan araştırmalarda düzenli olarak yeşil çay içenler, içmeyenlere göre % 45 daha yavaş kilo alıyor. Yeşil çayın yıllardır bilinen bir yağ yakıcı ve kilo verdirme özelliği vardır. Bunun nedeni içerisinde bulunan ‘epi-gallo-kateşin-3-gallat’ adı verilen, kısacası EGCG diye isimlendirilen bir biyolojik yağ yakıcıdır. Beslenmenize günde 2 fincan yeşil çay ekleyerek yağ yakımınızı artırabilirsiniz