Google, Huawei için olan erişimini askıya almıştı.
Huawei, Google'ın Android işletim sistemine olan erişimini askıya almasından sonra açıklama yaptı. Şirketten gelen açıklamada, "Dünya çapında Android sisteminin büyümesine ve gelişmesine önemli katkılarda bulunduk. Tüm Huawei müşterilerine, akıllı telefonlara ve tablet ürünlere güvenlik güncellemeleri ve satış sonrası hizmetleri sağlamayı sürdüreceğiz. Huawei, sürdürülebilir yazılım ekosistemi inşa etmeyi sürdürecek" dendi.
Google, Çinli teknoloji devi Huawei'nin ABD hükümeti tarafından kara listeye alınmasının ardından, Huawei kullanıcılarının Android işletim sistemine olan erişimini askıya aldı.
The Guardian'ın haberine göre, Google şirketinden yapılan açıklamada, şirketin ABD Başkanı Donald Trump'ın emirlerine uyduğu ve sürecin yansımalarının takip edildiği bildirildi.
Açıklamada ayrıca, Huawei cihazlarından "Google PGoogle, Çinli teknoloji devi Huawei'nin ABD hükümeti tarafından kara listeye alınmasının ardından, Huawei kullanıcılarının Android işletim sistemine olan erişimini askıya aldı.
Şirket yetkilileri daha önce yaptıkları bir duyuruda Huawei'nin kendi işletim sistemini kurmak için çalışmalara devam ettiğini söylemişti.
Konuya ilişkin olarak ise Huawei, akıllı telefon ve tablet ürünleri için kullanıcılarına güvenlik güncellemeleri ve satış sonrası hizmetler sunmaya devam edeceğini duyurdu.
Huawei Tüketici Bölümü Başkanı Richard Yu, geçen mart ayında Alman Die Welt gazetesine verdiği röportajda, ABD'nin muhtemel yaptırımlarına ve engellemelerine karşı bir "B Planı"na sahip olduklarını ve kendi işletim sistemlerini yakın zamanda oluşturmayı hedeflediklerini açıklamıştı.
BÜYÜK TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ HUAWEİ'YE SIRTINI DÖNÜYOR
Haberde, Google'ın yanı sıra Intel, Broadcom, Qualcomm ve Xilinx gibi ABD'li dev teknoloji şirketlerinin de Huawei'yle olan ilişkilerini askıya aldıkları ve ürün tedariki sağlamayacakları kaydedildi.
Google ve diğer büyük teknoloji şirketlerinin kararı, ABD hükümetinin perşembe günü telekom ekipmanlarını dış ticaret yasağı listesine eklemesinin ardından gerçekleşirken, yine ABD hükümeti tarafından yabancı rakiplerin teknolojileri ve servislerinin engellenmesi kapsamında "Ulusal ekonomik acil durum" ilan edilmişti.
ABD ÇİN TİCARET SAVAŞI BİRİNCİ YILI GERİDE BIRAKTI
ABD ile Çin arasındaki "ticaret savaşı" bir yılı geride bıraktı. "Ticaret savaşı" müzakerelerinin son toplantısına katılmak üzere mayıs ayı başında ABD'ye giden Çin Başbakan Yardımcısı Liu Hı, müzakerelerden eli boş dönmüştü. Çinli ve ABD’li heyetlerin iki gün boyunca yürüttüğü müzakerelerden sonuç alınamamıştı.
Çin Ticaret Bakanlığı, 11 Mayıs'ta 200 milyar dolar tutarındaki Çin mallarına uygulanan tarifenin yüzde 10’dan yüzde 25’e çıkmasına tepki göstererek, "Bundan derin üzüntü duyuyoruz. Gerekli karşı önlemleri almak zorunda kalacağız." açıklamasını yapmıştı.
ABD Başkanı Donald Trump da Twitter'dan yaptığı açıklamada, Çin heyeti ile yapılan görüşmelerde çok az ilerleme kaydedilmesini gerekçe göstererek, 200 milyar dolarlık Çin ürünlerine yüzde 10 olarak uygulanan gümrük vergisini yüzde 25’e yükselttiğini duyurmuştu.
Play hizmetine erişilebileceği ancak Çin dışındaki Huawei akıllı telefonlarda Google Play Store, Haritalar ve Gmail gibi önemli uygulamalara erişimin engelleneceği belirtildi.
Huawei’yi kim kurdu?
Diğer telefon markalarına göre daha genç olmasına rağmen ürünlerini sürekli geliştiren ve adını daha çok duyurmaya başlayan Huawei markası; reklam ve pazarlama konusunda diğer telefon üreticilerine karşı olan dezavantajını telekomünikasyon şirketlerinin veya elektronik malzeme satucılarının birçok kampanyasına iştirak ederek kapatmasıyla bilinmektedir. Tüm bu reklam faaliyetlerine rağmen bazen ürünlerindeki kronik sorunlardan veya çeşitli yetersizliklerden dolayı müşterilerine sorunlar yaşatsa da Huawei yetkilileri; kalitelerini her geçen gün arttırarak eskiden kalan hizmet hatalarından muzdarip olan müşterikerinin gönlünü almasını bilmektedir.
Aslında markayı diğer elektronik alternatiflerine göre daha az duymamıza rağmen çelişkili bir şekilde Huawei isminin geçmişi epey gerilere uzanmaktadır. Ülkemizdeki durumunu ise akıllı Huawei’nin Türkiye pazarına bir ihtimal daha az önem vermiş olmasına ve akıllı telefon rekabetinde diğer üreticilere göre biraz geri kalmasına bağlayabiliriz.
Neyse; biz her şeyden önce kısaca Huawei markasının doğuşunu ele alalım. Bunun için yeni yeni gelişmekte ve kalkınmakta olan Çin Halk Cumhuriyeti’ne gitmemiz gerekiyor. O sıralarda tüm ülkeyi büyük bir sanayileşme ve kalkınma furyasına sokan hükümet yetkilileri; eskilerden kalan yetersiz olanaklara sahip telekomünikasyon ve iletişim sistemlerini de değiştirme kararı almışlar; bu yönde hizmet verebilecek olan şirketlere çeşitli teşvik paketleri hazırlanışlardır. İşte tam da böyle bir ortamdayken Huawei markası; 1987 yılında Çinli bir mühendis olan Ren Zhengfei tarafından kurulmuştur.
Huawei’nin sahibi kim?
Her ne kadar ilk yıllarda tüm fonksiyonlar dahil olmak üzere telefon ve elektronik aygıt tuşlarının üretimi ve geliştirilmesi üzerine çalışmış olsalar da diğer tüm elektronik devleri gibi zamanla Huawei’nin de faaliyet alanları sürekli genişlemiş ve durmaksızın büyümüştür. Ama bu aşamaya gelinceye kadar firma o kadar yoğun bir emek sarf etmiştir ki; günümüzdeki çok fonksiyonlu, işlevli tuşların birçoğunun ar-ge’si Huawei’ye aittir.
1987’de kurulmasından beri Huawei’nin idaresinde bazı değişiklikler meydana gelse de; bugün firmayı ön plana çıkaran en önemli özelliği çalışanlarının üzerinde pay sahibi olduğu halk şirketi olmasıdır.
50 milyar dolar cıvarında net varlığı bulunan Huawei’nin telekomünikasyon ve iletişim sistemlerinin yanı sıra akıllı telefonlar, tabletler, ağ hizmetleri gibi birçok branşta çalışan 170.000’den fazla nitelikli elemanı bulunmaktadır.