Google konum geçmişi polis tarafından inceleniyor!
Suç işlendiğinde Google’dan geriye dönük konum bilgilerinin alınması yalnızca polislerin şüphelileri bulmalarına yardımcı olmakla kalmıyor. Aynı zamanda suç işlenirken yakınlarda olan kişilerin tespit edilebilmesini sağlıyor.
Tabi, Google doğrudan bölgede bulunan kişilerin kimliğini paylaşmıyor. Eğer polis tarafından gerekli kanıtlar sunulabilirse, şüphe uyandıran kişilerin veya tanık olabileceği düşünülen kişilerin bilgileri paylaşılıyor.
Bu durum bazen yanlış anlaşılmaya yol açabiliyor. Kısa süre önce Phoenix’te yaşanan olay bunun en iyi örneklerinden birisi. Olaya konu olan şahıs arabasını birisini veriyor ve bu kişi arabayı aldıktan hemen sonra bir cinayete karışıyor.
Aynı zamanda şahısın suç işlendiği sırada yakınlarda olması tutuklanmasına neden oluyor. Cinayetle suçlanan şahıs hapishanede neredeyse bir hafta geçirdikten sonra, yeni delillerin ortaya çıkması sonrasında serbest bırakılıyor.
Yanlışlıkla tutuklanmaların sayısında yaşanan artış sonrasında Google’ın kimlik paylaşımı için polisten çok daha fazla bilgi talep ettiği, polisin istediği bilgiyi almasının altı ay kadar sürebildiği belirtiliyor. Bir Google çalışanı bir hafta içerisinde polisin 200’den fazla bilgi talebinde bulunduğunu açıkladı.
Bu olay akıllara Apple – FBI krizini getiriyor olsa da, yasal olarak şirketlerin gerektiğinde verileri paylaşmak zorunda olduğunu hatırlatmak isteriz.